Odată cu înaintarea în vârstă, sănătatea oaselor devine o preocupare esențială pentru mulți dintre noi. Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității osoase și creșterea fragilității oaselor, afectează un număr mare de persoane în vârstă, mai ales femei, și poate duce la fracturi și alte complicații serioase. Cu toate acestea, osteoporoza nu este un rezultat inevitabil al îmbătrânirii. Există numeroase modalități prin care putem preveni și chiar încetini procesul de pierdere a masei osoase. De ce apare osteoporoza? Cum poți să ai grijă de sistemul osos? Ce remedii te ajută? Află de la dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog, doctor în științe medicale la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.
Osteoporoza apare după 45-50 de ani
Osteoporoza, cunoscută și sub numele de „boala oaselor fragile”, este o afecțiune silențioasă, o amenințare pentru sănătatea osoasă. Aceasta are un impact puternic asupra calității vieții pacienților, în special la persoanele vârstnice. În general, menopauza favorizează degradarea osoasă, ceea ce înseamnă că femeile au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză. Odată cu înaintarea în vârstă, oasele încep să își piardă densitatea, devenind mai fragile și mai predispuse la fracturi. Acest proces poartă denumirea de osteoliză. În plus, osteoporoza nu doar că sporește riscul de accidente minore care se pot transforma în complicații majore, dar afectează și mobilitatea, independența și încrederea de sine a persoanelor în vârstă.
„Osteoporoza este o boală caracterizată prin pierderea densității osoase. Cel mai adesea, este întâlnită la persoanele în vârstă, în general după 45-50 de ani. Trebuie să înțelegem că sistemul nostru osos este într-o permanență remodelare, de când ne naștem. În copilărie și adolescență, procesul de osteosinteză este mai accentuat. În această perioadă, osul se formează, depozitează și se solidifică. Procesul de osteoliză, sau ceea ce înseamnă dispariția fragmentelor osoase, are o proporție mai mică decât osteosinteza. În schimb, după o anumită vârstă, când corpul începe să îmbătrânească, se produce un dezechilibru. Osteosinteza nu mai este atât de importantă cât este, mai degrabă, osteoliza”, spune dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog.
Osteoporoza și menopauza
Mai mult decât atât, osteoporoza este una dintre afecțiunile care apare într-o mai mare măsură în rândul femeilor. Acest lucru este determinat de perioada menopauzei. Menopauza este o etapă marcată de schimbări hormonale profunde care influențează nu doar sănătatea reproductivă, ci și starea oaselor. În această perioadă, nivelul de estrogen – hormonul esențial pentru menținerea densității osoase – scade brusc, accelerând procesul de pierdere a masei osoase. Din acest motiv, femeile aflate la menopauză au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză.
„Osteoporoza are o preponderență mai mare la femei, raportul fiind de patru femei la un bărbat. Formarea de os nou și distrugerea osoasă sunt influențate inclusiv de partea hormonală. Odată cu trecerea timpului, femeile intră la menopauză. Acest lucru duce la un deficit destul de mare de estrogen și la influențarea ostesintezei (formarea de os nou). Nemaifiind suficient estrogen, acest proces este încetinit și predomină, astfel, osteoliza (distrugerea osoasă)”, declară medicul.
De ce îți „îmbătrânesc oasele”? Atenție la nivelurile scăzute de calciu și vitamina D
Chiar dacă îmbătrânirea este un proces normal, asta nu înseamnă că ea nu poate fi influențată de anumiți factori din exterior. În unele situații, osteoporoza poate fi transmisă genetic, însă depinde foarte mult și de aportul de nutrienți pe care îl oferi organismului tău încă de la vârste fragede. Apariția bolii la o vârstă înaintată poate fi influențată chiar din copilărie. De asemenea, această afecțiune poate fi favorizată inclusiv de greutatea corporală (persoanele slabe sunt mai predispuse la apariția osteoporozei), dar și de activitatea fizică (persoanele care nu fac mișcare regulat au șanse mai mari să facă osteoporoză).
„În prima parte a vieții, are loc solidificarea întregului sistem osos. Dacă nu avem un aport suficient de minerale încă din copilărie, la maturitate oasele noastre nu vor ajunge la o densitate minerală osoasă adecvată. Astfel, declinul va începe de mai jos. Nu vom atinge niciodată vârful dacă în copilărie nu avem un aport suficient de: calciu, vitamina D3, zinc, cupru, magneziu, vitamina K. Totodată, trebuie să știm că există și un determinism genetic. Dacă avem pe cineva în familie cu osteoporoză (mama, mai ales), avem șanse foarte mari să facem și noi. În plus, trebuie știut că persoanele cu un indice de masă corporal scăzut au un risc mai mare de a dezvolta, în timp, osteoporoză. Un alt factor de risc pentru declanșarea acestei boli este sedentarismul. Combaterea lui prin activitate fizică regulată, mișcare ne ajută în procesul de înclinare a balanței în sens pozitiv”, explică medicul reumatolog.
Cum încetinești distrugerea osoasă?
Adevărul este că oasele tale nu vor mai întineri, însă ce poți face este să încerci să încetinești cât mai mult acest proces de îmbătrânire care vine la pachet și cu degradarea osoasă. Pentru asta, există soluții „salvatoare”, cum ar fi bisfosfonații, o clasă de medicamente care acționează prin inhibarea activității osteoclastelor – celule responsabile pentru resorbția osoasă. În acest fel, bisfosfonații contribuie la menținerea și creșterea densității minerale osoase, prevenind astfel fragilizarea oaselor. Mai există un tratament în acest caz, numit denosumab, care acționează prin inhibarea RANKL – o proteină esențială în formarea, funcționarea și supraviețuirea osteoclastelor. Prin blocarea acestui semnal, denosumabul reduce formarea osteoclastelor și, implicit, resorbția osoasă.
„Dacă avem un dezechilibru între formarea de os nou și distrugerea osoasă, trebuie să ne gândim că putem să înclinăm balanța. Tratamentul se bazează pe înclinarea balanței în favoarea creșterii sintezei de os nou. Medicina a revoluționat destul de mult tratamentul și a introdus medicamente care inhibă distrugerea osoasă: bisfosfonații. Mai există un tip de tratament, mai nou, o clasă de medicamente pe care o numim terapia biologică. Denosumab este un medicament destul de important, un anticorp monoclonal, care se administrează pe bază de protocol în urma eșecului terapeutic anterior. Dăm medicația pe care o avem și vedem cât timp se menține, dar asta ține de terenul fiecărui pacient. Tratamenul, în cazul acesta, este unul de lungă durată”, precizează dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog, doctor în științe medicale la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.
Suplimente care ajută la întărirea oaselor
Remediile naturale sunt întotdeauna prima variantă la care apelează pacienții atunci când observă că există o problemă. În unele cazuri, aceste soluții naturiste pot aduce beneficii, însă este important ca înainte de a da fuga în farmacie să ceri, mai întâi, sfatul unui specialist. Medicul îți va recomanda suplimentele alimentare de care corpul tău are nevoie pentru a încetini cât mai mult distrugerea osoasă.
„Dincolo de medicamentele clasice, trebuie să ne axăm și pe ceea ce se numește tratament non-farmacologic. Acesta include partea de suplimente alimentare, ce pot aduce beneficii semnificative în procesul de întărire a oaselor la persoanele vârstnice. Aportul de vitamina D3, de calciu, zinc, cupru, magneziu și inclusiv vitamina K duc la o homeostază, la un echilibru al osului. Toate aceste suplimente ajută la menținerea calciului în oase și la înclinarea balanței”, spune medicul reumatolog.
Nu îți neglija stilul de viață!
Pe lângă tratamente și suplimente, este nevoie să acorzi o atenție deosebită stilului de viață pe care îl ai. Câteva mici modificări îți pot schimba cu adevărat viața. Viciile pe care le ai, precum și alimentația dezechilibrată nu fac decât să accentueze problemele deja existente și chiar să le agraveze. De aceea, este important să iei măsuri și să nu te bazezi doar pe „soluțiile minune”.
„În ceea ce privește terapia non-farmacologică, schimbarea stilului de viață joacă un rol esențial în prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni. În primul rând, renunțarea la fumat este crucială, deoarece fumatul accelerează pierderea densității osoase și crește riscul de fracturi. În al doilea râns, se indică evitarea consumului de alcool, întrucât alcoolul interferează cu absorbția calciului și contribuie la fragilitatea oaselor. Nu în ultimul rând, vorbim și de importanța menținerii unei diete echilibrate, bogată în alimente sănătoase cum ar fi: fructele, legumele, proteinele. O dietă echilibrată ne asigură un aport suficient de nutrienți, susținând astfel sănătatea oaselor și contribuind la prevenirea degradării acestora”, concluzionează dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog, doctor în științe medicale la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.
Evaluarea periodică a sănătății oaselor
Consultă-te periodic cu un medic pentru a evalua densitatea osoasă, mai ales dacă te încadrezi în categoriile de risc. Testele de densitate osoasă sunt metode simple și neinvazive de evaluare a riscului de osteoporoză și pot ajuta la stabilirea unui plan de tratament personalizat.
„Testul de fidelitate este osteodensitometria prin absorbțiometrie cu raze duale X (DEXA). Este cel mai fidel test, pe baza căruia se poate pune diagnosticul clar. Orice femeie care a intrat la menopauză (de doi-trei ani), mai ales dacă se știe cu istoric în familie de osteoporoză, e bine să efectueze acest test începând cu segmentele unde apare cel mai precoce, și anume: la nivelul antebrațului și la nivelul șoldurilor. Ulterior, ajunge și la nivelul coloanei vertebrale, mai ales lombare. Dacă testul a ieșit fără modificări, se repetă la intervale de doi-trei ani. Dacă sunt modificări de osteopenie sau osteoporoză, trebuie repetat din an în an”, explică medicul reumatolog.