Deficitul de fier din organism pe o perioadă lungă de timp favorizează apariția anemiei – anemia feriprivă. Din acest motiv, este nevoie să identifici carența și să monitorizezi periodic nivelul de fier din sânge. În cazul în care medicul constată că ai dezvoltat acest tip de anemie, va trebui să urmezi un tratament pentru a suplimenta deficitul. De ce apare lipsa de fier? Cum recunoști semnele anemiei feriprive? Ce soluții sunt? Află de la dr. Janina Georgiana Goanță, medic specialist hematolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.
Sindromul anemic este caracterizat printr-un nivel scăzut al hemoglobinei. Aceste valori variază, însă, în funcție de vârstă și sex. La femei, de exemplu, valoarea hemoglobinei este, în mod normal, mai mică cu aproximativ un gram comparativ cu cea a bărbaților. Se consideră că un nivel de hemoglobină sub 11,5 g/dL (la femei) și 12,5 g/dL (la bărbați) indică prezența anemiei. Cea mai comună cauză care conduce la apariția anemiei este deficitul de fier (anemia feriprivă).
„Anemia se definește ca o scădere a hemoglobinei la bărbați sub 13 g/dL, iar la femei sub 12 g/dL. Deficit de fier înseamnă că fierul din organismul nostru este scăzut, adică se pierde sânge pe undeva ocult, fie că pacientul știe sau nu că a sângerat”, spune dr. Janina Goanță, medic specialist hematolog.
„Necesarul zilnic de fier este de 1 – 1,5 mg”
În mod normal, cantitatea necesară de fier este asigurată din alimentație. Dacă există o carență de fier în organism, atunci este nevoie să investighezi. Mai întâi, medicul îți poate recomanda să faci o hemoleucogramă pentru a confirma prezența anemiei. Ulterior, va fi nevoie să verifici nivelul de fier din sânge (sideremia) și depozitele de fier (feritina), pentru a analiza cum este folosit fierul în corp. Aceste teste pot indica dacă există un deficit și, implicit, dacă anemia s-a instalat.
„În organismul unui adult, cantitatea totală de fier este de aproximativ 4 g, acesta fiind repartizat în mai multe compartimente. Necesarul zilnic de fier este de 1 – 1,5 mg, ce se absoarbe din alimentație. În schimb, dacă avem un deficit important, cum este la gravide, la femei aflate la menstruație, se pot absorbi undeva la 1,5 mg. Atunci când suspicionăm că pacientul suferă de anemie, facem o hemoleucogramă. După confirmarea diagnosticului, începem să investigăm fierul, adică feritina (fierul nostru de depozit) și sideremia. Acestea se fac obligatoriu împreună și ne ajută să punem cu certitudine diagnosticul de deficit de fier”, declară medicul.
De ce pierzi fier?
Femeile sunt mai predispuse la carența de fier din cauza menstruației. În același timp, există numeroase afecțiuni genitale severe ce pot duce la lipsa fierului din sânge precum: fibroame uterine, cancere genitale care produc sângerare și în afara ciclului menstrual. La bărbați, este asociată, de obicei, o patologie digestivă, cum ar fi: ulcerul, afecțiuni la nivelul prostatei, esofagită, cancerul gastric, cancerul esofagian, de colon, bolile inflamatorii intestinale, hemoroizii.
„La femeile tinere, vorbim de menoragii sau metroragii, sângerarea fiind cauza principală. La bărbați, de cele mai multe ori, este asociată o patologie. Când suferim de anemie feriprivă, obligatoriu trebuie căutată cauza acesteia. Putem să vorbim despre sângerări la nivelul tubului digestiv precum: hemoroizi, hernii hiatale, diverticulite sau chiar un neoplasm. În sfera ORL, putem să avem sinuzite sau diferite neoplazii care pot fi asociate cu epitaxis moderat sau sever (n.r. sângerare nazală), leziuni locale, leziuni traumatice. De asemenea, putem să avem varice esofagiene, esofag Barrett sau alte modificări patologice la nivelul esofagului. La bărbat, cauzele pierderii de fier pot fi date de prostatite, infecții ale prostatei, adenoame de prostată, tumori la nivelul respectiv, iar la femei de fibroame, cancere uterine, cancere ovariene, de col”, afirmă dr. Janina Goanță, medic specialist hematolog.
Semne că ai lipsă de fier
Scăderea cantității de hemoglobină îți poate da manifestări diverse. Cea mai comună manifestare este oboseala fizică și psihică (așa-zisul sindrom al „gospodinei obosite” la femei). Mai pot să apară și simptome cardiovasculare, cum ar fi palpitațiile. De asemenea, lipsa de fier pe o perioadă îndelungată de timp începe să dea semne clinice, și anume: pielea are un aspect palid, unghiile sunt moi, părul este fragil, scădere bruscă în greutate, modificarea culorii scaunului și a urinei.
„În momentul în care nu ne mai simțim bine, adică suntem amețiți, obosiți, fără putere, fără chef de muncă, avem palpitații, dureri de cap, apetit scăzut, părul și unghiile se rup ușor, când ne uităm în oglindă și vedem că suntem palizi sau în momentul în care scaunul nostru este negru, urina este de culoare roșie, atunci trebuie să ne prezentăm la medic”, spune medicul.
Cum tratezi anemia feriprivă?
În ceea ce privește tratamentul anemiei feriprive, suplimentele pe bază de fier sunt de mare ajutor. Medicul îți poate recomanda să începi o cură cu medicamente pe bază de fier pentru o anumită perioadă de timp. La pacienții care nu pot administra fierul pe cale orală, acesta se va introduce în organism intravenos. Odată ce nivelul de fier ajunge la limite normale, se va corecta și anemia. Foarte important de știut este că fierul nu trebuie asociat cu alte suplimente sau vitamine dacă nu este cazul, ci numai în situația în care există un deficit Așadar, suplimentarea cu fier este de ajuns pentru a trata eficient anemia feriprivă.
„Tratamentul se face cu pastiluțe pe bază de fier. Tratamentul cu fier constă în administrarea zilnică de pastiluțe care conțin o cantitate de 100 – 150 mg de fier. Acestea se iau cu jumătate de oră – o oră înainte de masă și nu se asociază cu alte suplimente. De exemplu, dacă nu avem carență de vitamine, nu trebuie să asociem fierul cu vitamina B12 sau B9, atâta timp cât noi nu avem nevoie de ele. Fierul, de obicei, este sub formă de pastile și se administrează oral. Totuși, în situația în care există pacienți care nu tolerează fierul oral, se poate administra și intravenos. De menționat este că acest tratament se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp (aproximativ șase luni)”, potrivit dr. Janina Goanță, medic specialist hematolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.
Nu uita să mănânci alimente bogate în fier!
Alimentația joacă un rol esențial în ceea ce privește aportul de fier. Aceasta trebuie să fie, în primul rând, echilibrată. De asemenea, dacă își dorești să treci la dieta vegetariană, trebuie să o faci cu responsabilitate și să acorzi o atenție deosebită alimentației pe care o ai. Dacă vei consuma numai alimente care nu conțin fier, invevitabil vei avea o carență de fier. Așadar, trebuie să incluzi în dieta ta alimentele vegetale care conțin acest element pentru a menține valorile de fier din sânge în limite normale.
„Pentru a ne asigura cantitatea necesară de fier în sânge, trebuie să avem o alimentație bogată în fier. Printre alimentele pe care le putem include în dieta zilnică și care conțin o cantitate mare de fier se numără: organele (ficatul), legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, salată verde, sfeclă roșie), fructele (kiwi). De asemenea, un aspect important de care trebuie să ținem cont este echilibrul. Chiar dacă aceste alimente sunt benefice pentru sănătate și ne aduc o cantitate însemnată de fier, nu trebuie să facem abuz. Este de ajuns să le integrăm în cantiăți mici în alimentația zilnică. Organismul nostru își va lua atât cât are nevoie din ele”, conchide medicul.