Reumatismul și durerile articulare toamna. Ce te ajută să faci?

Pîrlogea Claudia
10 Min Read

Scăderea bruscă a temperaturilor nu este resimțită doar la nivelul pielii, ci și la nivelul articulațiilor. Odată cu venirea sezonului rece, afecțiunile reumatice se pot accentua, mai ales la persoanele care au probleme articulare sau o vârstă mai înaintată. De aceea, este important să se ia din timp măsuri pentru a proteja articulațiile, pentru a preveni agravarea simptomelor. Cum poți avea grijă de articulațiile tale? De ce măsuri trebuie să ții cont? Dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie la Centrul Medical Prima Clinic, oferă sfaturi utile și eficiente pentru sezonul toamnă-iarnă.

Reumatismul nu este doar o simplă problemă a „îmbătrânirii oaselor”, ci o afecțiune complexă care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Cu fiecare pas, fiecare îndoire a genunchiului, fiecare mișcare a mâinii, reumatismul își face simțită prezența, transformând gesturile de zi cu zi într-o adevărată provocare. Această afecțiune nu se rezumă doar la durere. Ea poate veni la pachet și cu rigiditate, oboseală sau chiar inflamații care limitează libertatea de mișcare. Chiar dacă denumirea de reumatism este adesea asociată cu vârsta înaintată, mulți tineri și adulți activi pot fi afectați. Bolile reumatice pot fi de cauză degenerativă (artrozele) sau inflamatorie (poliartrita reumatoidă, lupusul).

Reumatismul reprezintă denumirea comună pentru multe tipuri de dureri articulare, cauzele acestora fiind multiple. Majoritatea pacienților numesc patologia articulară degenerativă drept reumatism. Trebuie să diferențiem clar dacă acea patologie este de cauză degenerativă, ca și în cazul artrozelor, sau inflamatorie. Bolile inflamatorii reumatice pot fi multiple. Cele mai frecvent întâlnite în practica curentă sunt poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic și artropatia psoriazică”, spune dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie.

De ce frigul agravează durerile articulare?

Pe măsură ce temperaturile scad, multe persoane încep să simtă mai intens disconfortul articulațiilor. Pentru cei care se confruntă cu reumatism sau alte afecțiuni articulare, schimbarea anotimpului este resimțită puternic și zgomotos. Apar dureri, rigiditate, mobilitate limitată. Vremea rece, vântul și umiditatea creează un „cocktail perfect”, favorizând amplificarea simptomelor. În general, pacienții resimt mai intens durerile când se schimbă vremea, la acea trecere bruscă de la cald la frig, dar și după depunerea unui efort fizic intens. De aceea, prezentarea pacienților la medic se face mai des în această perioadă.

„Mușchii și ligamentele devin mai rigide la temperaturi scăzute, ceea ce poate crește presiunea asupra articulațiilor și poate face mișcările mai dificile și dureroase. În perioada rece, pacienții cu patologie articulară degenerativă pot prezenta o accentuare a simptomatologiei algice, mai frecvent după expunerea la temperaturi scăzute și umiditatea ridicată, precum și după eforturi fizice intense ce suprasolicită structurile articulare. Există o ușoară creștere a numărului de cazuri ce se prezintă în cabinetul de reumatologie în această perioadă. Temperaturile scăzute provoacă îngustarea vaselor de sânge, ceea ce reduce fluxul de sânge către articulații. Acest lucru duce la o oxigenare și o nutriție insuficiente pentru țesuturile articulațiilor, ceea ce poate agrava durerea. Iarna, tendința de a ne mișca mai puțin poate duce la pierderea flexibilității și tonusului muscular, ceea ce agravează rigiditatea și durerea.”, afirmă medicul.

Atenție la deficitul de vitamina D

Persoanele care se știu cu reumatism sau alte probleme articulare trebuie să înțeleagă faptul că, odată cu intrarea în sezonul rece, este necesar să facă o vizită la medicul reumatolog. În acest fel, temperaturile scăzute nu îi vor „lua prin surprindere”. Din contră, vor fi pregătiți și vor face față mai ușor schimbărilor climatice. În sezonul rece, nivelul de vitamina D poate scădea din cauza expunerii reduse la soare. Acest lucru poate agrava durerile articulare. Asigură-te că ai un aport suficient de vitamina D din surse alimentare sau suplimente, la recomandarea medicului.

 „Mai întâi, ne prezentăm la medic pentru a stabili caracterul durerii, precum și recomandarea unui tratament adecvat fiecărui pacient. Apoi, pe lângă tratamentul medicamentos, este recomandat ca pacienții sa facă mișcare regulat și să aibă un regim alimentar necesar menținerii greutății corporale în limite normale. De asemenea, se recomandă și purtarea de îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare. O atenție deosebită ar trebui acordată și deficitului de vitamina D. Carența acestei vitamine ar putea genera dureri osoase și musculare. În acest caz, mobilitatea articulară poate fi influențată”, explică dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie la Centrul Medical Prima Clinic.

Ce tip de alimentație ajută articulațiile?

Atunci când temperaturile scad, organismul începe să aibă nevoie de alimente cât mai bogate în nutrienții esențiali pentru a asigura energie întreaga zi, dar și pentru a transporta vitaminele și mineralele în fiecare parte din corp, inclusiv în articulații. O dietă echilibrată, care să vizeze un aport optim de glucide, proteine, lipide, minerale și vitamine necesare organismului, este esențială mai ales toamna, în etapa de trecere și adaptare de la cald la frig.

Un alt aspect important este regimul de viață. O alimentație echilibrată, bazată pe toate principiile alimentare, este crucială. Aceasta trebuie să conțină: alimente de origine animală pentru necesarul de proteine și colagen; fructe și legume pentru vitamine, minerale și fibre. În această perioadă, este bine să evităm consumul alimentelor procesate în exces precum grăsimile de origine animală. Nu există contraindicații absolute, mai degrabă recomandări pentru un regim alimentar ce ar trebui să asigure toate principiile alimentare, și anume: glucide, proteine, lipide, minerale și vitamine”, spune medicul.

Suplimente esențiale pentru durerile articulare

Când durerile articulare încep să limitează libertatea de mișcare și să afecteze calitatea vieții pacienților, aportul de nutrienți nu mai poate fi asigurat doar din alimentație, fiind nevoie de administrarea unor suplimente potrivite. Glucozamina, condroitina, vitamina C, colagenul au un rol esențial în ceea ce privește sănătatea articulațiilor, oferind suport celor care se confruntă cu reumatism sau alte afecțiuni articulare. Împreună, aceste suplimente pot reduce durerea, îmbunătățesc mobilitatea și oferă o soluție naturală pentru ca pacienții să își poată recăpăta libertatea de mișcare.

„Majoritatea suplimentelor alimentare conțin substanțe necesare metabolismului osului și cartilajului. Aportul de colagen, vitamina C, glucozamină și condroitină încetinesc degradarea cartilajului articular, frecvent implicat în bolile inflamatorii. Glucozamina este un aminozaharid ce ajută în sinteza glicozaminoglicanilor – componente esențiale ale cartilajului articular. În ceea ce privesc suplimentele alimentare, putem obține glucozamină din crustacee sau poate fi produsă în laborator. Aceasta stimulează sinteza de acid hialuronic, contribuind la încetinirea degradării cartilajului articular. Condroitina este o substanță naturală, o componentă majoră a cartilajului articular, ce ajută la formarea țesutului conjunctiv, inclusiv a celui care formează cartilajul. Vitamina C este cunoscută pentru efectele benefice asupra stării de sănătate. Aceasta are un rol important în formarea colagenului, proteina care ajută la regenerarea celulară”, declară dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie.

Fii activ și menține-ți articulațiile în mișcare

După o anumită vârstă, durerile articulare sunt resimțite din ce în ce mai intens. De aceea, e important ca fiecare persoană să aibă grijă de articulațiile sale cât mai devreme și în mod constant. Fiecare om poate face acest lucru prin adoptarea câtorva obiceiuri sănătoase, care protejează articulațiile atât în ceea ce privesc efectele schimbărilor de temperatură, cât și agravarea sau asocierea unor afecțiuni reumatologice. Integrarea sportului în viața de zi cu zi contribuie la o mai bună menținere a condiției fizice, iar adoptarea unei posturi corecte în activitățile de zi cu zi previne instalarea unor afecțiuni articulare mai târziu în viață.

„Pentru a preveni apariția durerilor articulare, este esențial ca pacienții să facă mișcare. Kinetoterapia, de exemplu, îmbunătățește calitatea osului și a musculaturii. Aceasta ajută la menținerea stabilității articulațiilor și prevenirea degradării cartilajului articular. De asemenea, este importantă și menținerea greutății în limite normale. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât presiunea asupra articulațiilor crește, în special asupra cartilajului articular. Acest lucru duce la o degradare mai rapidă. Nu în ultimul rând, pacienții trebuie să aibă grijă la postură. Persoanele care lucrează multe ore la calculator, de exemplu, ar trebui ca la fiecare două ore să se ridice și să se întindă pentru a relaxa mușchii și articulațiile. Schimbarea frecventă a poziției permite cartilajului articular, care se hrănește din lichidul sinovial, să aibă suficient spațiu pentru a se destinde și a absorbi substanțele nutritive”, concluzionează medicul.

Share This Article