Puterea probioticelor: Cum îți întăresc imunitatea în sezonul rece

Pe măsură ce temperaturile scad și sezonul rece se instalează, imunitatea organismului este pusă la încercare. Bolile respiratorii, răcelile și gripa devin mai frecvente, iar menținerea unui sistem imunitar sănătos este esențială pentru a face față acestor provocări. În acest context, probioticele joacă un rol important în susținerea imunității și în protejarea organismului de infecții. Dar ce sunt probioticele și cum influențează ele sistemul imunitar?  Cum ajută probioticele în susținerea sistemului imunitar? Care tipuri de probiotice sunt benefice? De unde le poți lua în mod natural? Află răspunsurile chiar de dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.

Probioticele sunt bacterii bune, care trăiesc în intestin și contribuie la starea de bine. Ele joacă un rol important nu doar în digestie, ci și în susținerea imunității. Un microbiom intestinal sănătos, plin de probiotice, ajută corpul să se apere mai bine de infecții. Aceste bacterii bune stimulează celulele imune să lupte mai eficient împotriva virusurilor și bacteriilor dăunătoare, împiedicându-le să afecteze organismul. În plus, ele creează o barieră în intestin, împiedicând agenții patogeni să facă rău. Consumul regulat de probiotice, fie din alimente, fie din suplimente, poate contribui la întărirea sistemului imunitar și protejarea de infecții. Cele mai importante avantaje ale probioticelor sunt legate de faptul că ele ajută la asimilarea substanțelor nutritive și protejează corpul de infecții.

Denumirea de probiotic vine din limba greacă: <<pro>> înseamnă <<pentru>> și <<bios>> se traduce prin <<viață>>. Deci probiotic este un termen folosit pentru a descrie  bacteriile benefice <<pentru viață>>. Probioticele sunt așa-numitele bacterii bune. Acestea se găsesc în mod natural în organismul nostru și ajută la asimilarea substanțelor nutritive. În același timp, luptă împotriva infecțiilor. Ele sunt microorganisme care alcătuiesc flora benefică a organismului. În corpul nostru trăiesc în jur de 400-500 de astfel de tulpini de bacterii”, spune dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
 

Probioticele, un aliat al sistemului imunitar

De ce sunt atât de importante probioticele? Ei bine, ele contribuie la protejarea sistemului imunitar. Astfel, organismul poate lupta mai ușor împotriva infecțiilor, se poate apăra, susținând, în același timp, sănătatea întregului corp. Aceste „bacterii bune” se găsesc peste tot în organism, de la gură, piele și până la căi respiratorii, intestin. Atâta timp cât există probiotice în corp, acesta este protejat, putând face față mai ușor unui „atac” exterior.

„Aceste microorganisme se găsesc la nivelul cavității bucale, pielii, tractului urogenital, căi respiratorii superioare și, în mare măsură, la nivel intestinal. Rolul probioticelor este foarte important: ne apară organismul de infecții, ajută sistmul imunitar, creează un filtru intestinal protector împotriva microbilor, previn dezechilibrele care pot conduce la infecții urogenitale”, explică medicul.
 

Ce tipuri de probiotice sunt?

Există mai multe tipuri de probiotice, cu beneficii nenumărate pentru sănătatea întregului corp. Unele dintre ele s-au dovedit deosebit de eficiente în susținerea sistemului imunitar, protejând organismul de infecții și boli. De obicei, se găsesc variante de probiotice combinate în farmacii, sub diferite forme (capsule, pudră, tablete, lichide), în funcție de nevoile pacienților. Totodată, chiar dacă probioticele sunt extrem de benefice pentru organism, acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului. Alegerea tipului corect de probiotic este esențială pentru ca pacientul să poată beneficia la maxim de toate proprietățile acestuia.

„Tulpinile cu efecte probiotice sunt numeroase: Bifidobacterium longum, Lactobacillus paracacasei, Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus rhamnosu, Saccharomyces boulardii, Streptococcus thermophilus. Formele farmaceutice ale probioticelor (capsule, pudră etc.) combină mai multe tipuri de probiotic natural, cu un spectru larg de tulpini. Împreună pot ajuta sistemul digestiv și cel imunitar să funcționeze corect. De aceea, nu toate probioticele au același efect și este important să ne adresăm medicului înainte de a lua un astfel de supliment nutritiv. Medicul este cel care va decide atât tipul de probiotic, cât și doza recomandată”, precizează dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
 

Cum se iau probioticele?

Momentul administrării poate influența eficiența probioticelor. De obicei, acestea se iau pe stomacul gol sau cu 20 de minute înainte de masă, pentru a nu intra în contact cu acidul gastric și a ajunge în intestin. Totuși, este important să fie urmate indicațiile de pe ambalajul fiecărui produs, deoarece unele probiotice pot fi mai eficiente dacă sunt luate împreună cu alimente. Durata administrării variază în funcție de scopul pentru care sunt luate. În general, se recomandă pe o perioadă de minimum câteva săptămâni pentru a observa rezultate.

„Probioticele sunt bacterii vii, care au nevoie de apă, hrană și căldură pentru a se dezvolta. De aceea, este indicat să fie luate pe stomacul gol, cu aproximativ 20 de minute înainte de masă. Astfel, nu vor fi distruse de sucul gastric acid care se eliberează în cantități mai mari în timpul procesului de digestie”, afirmă medicul.
 

De unde poți lua probioticele în mod natural?

Pe lângă suplimentele cu probiotice de la farmacie, acestea pot fi procurate și în mod natural, din alimentație. De exemplu, produsele lactate fermentate, soia, ciocolata neagră, murăturile și legumele sunt surse importante de probiotice. Consumul acestor alimente poate contribui la digestie și la susținerea imunității pe cale naturală. În unele situații, când organismul este slăbit, alimentația poate să nu fie de ajuns și atunci se recomandă suplimentele cu probiotice combinate.

„Există o serie de alimente ce conțin probiotice și care pot fi incluse cu ușurință în alimentația de zi cu zi, și anume: produsele lactate fermentate (iaurt, chefir, lapte bătut, brânzeturi maturate); produsele din soia; ciocolata neagră, varza acră și murăturile fermentate în saramură etc. De asemenea, o sursă bună de probiotice sunt și anumite legume. De exemplu, sfecla roșie conține prebiotice care contribuie la stimularea producției de probiotice. Ceapa și usturoiul sunt și ele alimente care conțin prebiotice și care stimulează digestia. Totuși, bacteriile bune care se găsesc în alimente sunt, însă, în cantitate mică. Când apar dezechilibre ale florei inestinale, este bine să intervenim și să recomandăm suplimente cu probiotice”, concluzionează dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Nas înfundat și gât iritat? La ce ce remedii să apelezi acasă

Next Post

Cârcei frecvenți? Iată ce vitamine și minerale îți lipsesc

Related Posts
Verified by MonsterInsights