Cârcei frecvenți? Iată ce vitamine și minerale îți lipsesc

Cârceii, acele contracții musculare bruște și dureroase, sunt adesea priviți ca un fenomen temporar cauzat de oboseală sau suprasolicitarea mușchilor. Însă, în multe cazuri, aceștia pot fi un semn că organismul tău nu primește suficiente vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a sistemului muscular. Corpul tău îți transmite un mesaj atunci când suferă de lipsuri nutriționale. Cârceii sunt un semn clar că trebuie să acorzi o atenție deosebită dietei, aportului de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea ta musculară. Această legătură dintre cârcei și deficiențele nutriționale nu trebuie subestimată. O dietă dezechilibrată poate afecta negativ sănătatea musculară pe termen lung. De unde ne luăm nutrienții esențiali, în mod natural? Aflăm de la dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog, doctor în științe medicale la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

De ce sunt vitaminele și mineralele esențiale pentru funcționarea mușchilor?

Mușchii corpului nostru sunt implicați în fiecare mișcare, de la cele mai simple, cum ar fi mersul pe jos, până la activități fizice complexe sau eforturi intense. Pentru a se contracta și relaxa în mod corespunzător, mușchii au nevoie de un echilibru optim de electroliți și substanțe nutritive. Orice deficit în acest echilibru poate perturba funcționarea normală a mușchilor, provocând spasme sau cârcei.

Lipsa vitaminelor și mineralelor din organism pe o perioadă îndelungată de timp poate favoriza apariția cârceilor. În general, cele mai afectate persoane sunt pacienții cu malnutriție și femeile gravide din cauza nevoilor nutriționale speciale și a dezechilibrelor din organism. În cazul malnutriției, lipsa aportului suficient de vitamine și minerale esențiale precum magneziu, calciu, potasiu afectează funcționarea normală a mușchilor. Acest lucru poate duce la apariția spasmelor dureroase. La femeile gravide, creșterea necesităților nutriționale, retenția de lichide și modificările hormonale pot perturba echilibrul mineralelor din organism, crescând riscul de cârcei.

„Apariția cârceilor poate avea numeroase cauze. Una dintre acestea este deficitul de vitamine din organism. În acest sens, există două categorii de persoane care sunt mai predispuse apariției cârceilor. Aici vorbim de persoanele cu malnutriție (cele foarte slabe, cu depleție de minerale, vitamine în organism) și femeile gravide (în ultimul trimestru de sarcină)”, spune dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog, doctor în științe medicale la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

„În ultimul trimestru de sarcină, apar deficitele de magneziu, calciu și potasiu”

Lipsa magneziului, calciului și a potasiului este o cauză frecventă a apariției cârceilor la femeile gravide. În timpul sarcinii, organismul trece prin numeroase modificări fiziologice, inclusiv o creștere a necesarului de nutrienți esențiali pentru susținerea dezvoltării fătului și a sănătății mamei. Magneziul și calciul joacă un rol crucial în funcționarea normală a mușchilor. Un deficit al acestor minerale poate provoca dereglări în transmiterea impulsurilor nervoase și în contractilitatea musculară, favorizând apariția cârceilor. Calciul este important pentru menținerea contracțiilor musculare eficiente, iar magneziul ajută la relaxarea mușchilor. Potasiul, la rândul său, reglează echilibrul electrolitic și contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase către mușchi. Așadar, un deficit de potasiu poate perturba funcționarea mușchilor, făcându-i mai susceptibili la crampe.

În ultimul trimestru de sarcină, apar deficitele de magneziu, calciu și potasiu. Magneziul și calciul sunt mineralele responsabile de contracțiile musculare: magneziul de relaxarea musculară, iar calciul de contracție. Dacă avem un deficit de magneziu, automat mușchiul nu se mai relaxează corespunzător și apar cârceii. Prin urmare, pe toată perioada sarcinii, dar mai ales în ultimul trimestru, se recomandă un aport crescut de magneziu, calciu, dar și potasiu, precizează medicul reumatolog.

Cine sunt persoanele predispuse la apariția cârceilor?

De asemenea, cârceii apar frecvent și la persoanele cu malnutriție, la sportivi și la pacienții cu afecțiuni ale coloanei vertebrale. Vitaminele (în special cele din complexul B) și mineralele (magneziu, calciu, potasiu) joacă un rol vital în menținerea sănătății musculare și în transmiterea corectă a impulsurilor nervoase. La pacienții cu malnutriție, aportul insuficient de vitamine și minerale duce la dereglarea funcțiilor musculare. Acest lucru crește riscul de cârcei. Sportivii, din cauza efortului fizic intens, pot consuma rapid rezervele de nutrienți și vitamine. Astfel, apare un deficit care perturbă echilibrul electrolitic și favorizează spasmele musculare. În cazul pacienților cu afecțiuni ale coloanei vertebrale, nervii și musculatura pot fi afectați, iar lipsa vitaminelor agravează aceste probleme, ducând la contracții involuntare dureroase.

Deficitul de mangeziu, calciu și potasiu nu se aplică doar gravidelor. Pacienții cu malnutriție au o depleție de minerale și vitamine atât prin absorbție deficitară din cauza unor boli gastrointestinale, cât și din cauza unui aport deficitar. Prin urmare, trebuie să creștem aportul acestor oligoelemente. Dacă nu putem să le luăm din surse naturale, atunci apelăm la suplimente. De asemenea, la sportivii de performanță trebuie să avem în vedere suplimentarea automată cu aceste minerale fie prin suplimente naturale, fie prin alimentație directă, pentru a evita apariția cârceilor. În schimb, dacă vorbim de afectarea coloanei vertebrale, trebuie să avem în vedere administrarea vitaminoterapiei de grup B pentru a hrăni fibra nervoasă, cea care este afectată în discopatii”, adaugă dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog, doctor în științe medicale la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

De unde putem lua vitaminele și mineralele în mod natural?

O dietă corespunzătoare, echilibrată, în care să avem parte de toți nutrienții, în funcție de necesarul nostru, este cheia. De aceea, trebuie să avem grijă la ceea ce consumăm și să ne asigurăm că nu suntem în deficit. Cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate, pe când magneziul îl găsim cel mai mult în legume și fructe oleagionoase.

Calciul este cel mai bine reprezentat mineral în compoziţia corpului uman, aflându-se în oase şi dinţi în proporţie de 99%. Laptele şi produsele lactate sunt cele mai bune surse de calciu. Concentraţia acestora depinde de conţinutul lor hidric şi de grăsimi. Magneziul constituie al doilea cation intracelular al organismului după potasiu. În corpul unui adult se găseşte în proporţie de 60-70% la nivel osos, iar restul preponderent la nivelul mușchilor. Cele mai bogate surse de magneziu sunt: legumele cu frunze verzi, nucile, semințele, peștele gras,  bananele, ciocolata neagră, fasolea uscată, cerealele integrale, germenii de grâu și tărâțele de ovăz”, explică dr. Cristina Ene.

Potasiul: stabilizatorul impulsurilor nervoase

În schimb, aportul adecvat de potasiu din alimentație joacă un rol esențial în prevenirea cârceilor, contribuind la menținerea sănătății musculare și a echilibrului electrolitic. Potasiul este un mineral important, ce ajută la transmiterea impulsurilor nervoase și la reglarea contracțiilor musculare. De aceea, e bine să includem în rutina noastră alimente bogate în potasiu precum: bananele, portocalele, cartofii, avocado, spanacul. În plus, consumul regulat de alimente bogate în potasiu ajută la prevenirea dezechilibrelor electrolitice, care pot provoca contracții musculare involuntare, asigurând astfel o funcționare corespunzătoare a mușchilor și prevenind apariția cârceilor.

Potasiul este cationul major al spaţiului intracelular. Cantitatea redusă de potasiu prezentă extracelular are un rol important în activitatea musculară, în special a muşchiului cardiac. Potasiul intervine în echilibrul hidroelectrolitic, în balanţă cu sodiul, în echilibrul acido-bazic în activitatea musculară (interacţionând cu ionii de calciu şi sodiu pentru a regla excitabilitatea neuromusculară, transmiterea impulsurilor electrice şi contracţia fibrelor musculare) şi în metabolismul glucidic. De asemenea, este implicat în funcţia respiratorie, promovează creşterea şi diviziunea celulară, sinteza proteică şi de glicogen. Alimentele bogate în potasiu sunt: fasolea albă, lintea, avocado, bananele, sfecla, cartofii dulci, pastârnacul, spanacul etc.”, completează medicul reumatolog.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Puterea probioticelor: Cum îți întăresc imunitatea în sezonul rece

Next Post

Ai DIABET și vrei să slăbești? Iată cum să reușești

Related Posts
Verified by MonsterInsights