Sforăi în timpul nopții? Te trezești obosit? Apneea în somn este o tulburare extrem de comună, care afectează respirația din timpul somnului. Persoanele cu apnee în somn experimentează pauze repetate în respirație, care pot dura timp de câteva secunde. Aceste întreruperi duc la un somn de proastă calitate și la simptome precum: oboseală excesivă în timpul zilei, sforăit puternic și dificultăți de concentrare. Din fericire, pacienții care se confruntă cu sindromul de apnee în somn beneficiază, la ora actuală, de o terapie modernă cu un dispozitiv special, care le schimbă viața chiar după prima noapte de utilizare. Ce este acest dispozitiv? Cum se folosește? Ce beneficii aduce pacientului? Prof. univ. dr. Mimi Nițu, medic primar pneumolog cu competență în somnologie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova, oferă informații utile.
Ce este apneea în somn?
Apneea în somn este o afecțiune care apare în timpul somnului. Aceasta este caracterizartă prin niște pauze repetate în respirație: oprirea și reluarea respirației de mai multe ori. Ele durează, de obicei, câteva secunde și pot să apară de multe ori pe noapte, fără ca persoana afectată să își dea seama. Una dintre manifestările caracteristice ale apneei în somn este sforăitul puternic, care, de regulă, este sesizat de partenerul de cameră al pacientului.
Dispozitivul „salvator” – CPAP
O soluție eficientă pentru tratarea apneei în somn este dispozitivul CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Acest aparat furnizează un flux constant de aer sub presiune prin intermediul unei maști. Masca trebuie purtată pe nas și pe gură în timpul somnului. Utilizarea regulată a dispozitivului CPAP ajută la prevenirea pauzelor de respirație, îmbunătățind calitatea somnului și reducând riscul complicațiilor asociate apneei. Deși poate necesita un timp de adaptare, CPAP este considerat cel mai eficient tratament pentru apneea obstructivă în somn.
Pacienții observă îmbunătățiri chiar de a doua zi
CPAP creează o „pernă” de aer care împiedică țesuturile din gât să blocheze căile respiratorii, asigurând o respirație regulată pe tot parcursul nopții. Pacienții pot începe să observe îmbunătățiri chiar după prima noapte de utilizare a dispozitivului, în sensul că se vor trezi odihniți.
Beneficii pe termen lung
Pe termen lung, CPAP ajută la îmbunătățirea calității generale a somnului, reducerea sforăitului și prevenirea complicațiilor grave precum hipertensiunea sau bolile de inimă. Totuși, este important ca dispozitivul să fie folosit în mod regulat pentru a obține beneficii maxime. Adaptarea la CPAP poate dura câteva săptămâni. Majoritatea pacienților se simt mult mai odihniți și energici odată ce se obișnuiesc cu dispozitivul. De asemenea, este important ca pacienții să adopte un stil de viață sănătos dacă își doresc să obeserve îmbunătățiri pe termen lung. De exemplu, dacă pacientul este supraponderal sau obez, trebuie să scadă în greutate.
Aparatul este GRATUIT pentru pacienți
O veste bună este că pacienții cu apnee în somn pot beneficia de acest aparat 100% gratuit. O dată la trei luni, pacienții trebuie să se prezinte la controalele periodice. Medicul va completa un referat pe care pacientul trebuie să îl prezinte, mai apoi, la CAS. Astfel, pacientii vor putea beneficia de gratuitate pe toată perioada tratamentului.