Infecție cu NOROVIRUS VARA? De ce să nu iei antibiotic

Pîrlogea Claudia
5 Min Read

Norovirusul este una dintre cele mai des întâlnite probleme în perioada verii, fiind principala cauză de apariție a gastroenteritei virale. De multe ori, prezența simptomatologiei deranjante îi determină pe pacienți să ia un antibiotic, pentru a „trata” boala. Totuși, această practică, deși frecventă, este greșită. De ce nu trebuie să iei antibiotic dacă ai norovirus? Află chiar de la dr. Alexandra Corobea, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova.

„Pacienții ajung la medic autodiagnosticați și cu antibiotic administrat la domiciliu”

Norovirusul este un tip de virus care pătrunde în tractul gastrointestinal și perturtbă reabsorbția apei și a electroliților. El reprezintă principala cauză de apariție a gastroenteritei virale. Norovirusul este frecvent vara, când poate fi luat cu ușurință din mâncarea și apa contaminate, prin contactul cu suprafețele infectate, dar și ca urmare a unor condiți de igienă necorespunzătoare. Când apar simptomele, care sunt extrem de neplăcute și zgomotoase, primul lucru pe care îl fac oamenii este să caute pe internet un diagnostic și, implicit, un tratament.

„Se întâmplă de multe ori ca pacienții să ajungă la medic autodiagnosticați și cu antibiotic administrat la domiciliu. Este ușor să cauți pe internet, însă de foarte multe ori există posibilitate să găsești informații greșite. Trebuie știut că nu tot ce se găsește pe internet este adevărat. Din păcate, însă, sunt mulți pacienți care se prezintă la cabinet după ce și-au administrat deja un antibiotic acasă. Este o greșeală frecventă, mai ales că antibioticul nu ajută cu nimic în această situație”, spune dr. Alexandra Corobea, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova.

Mergi la specialist, nu citi pe internet!

De regulă, norovirusul are un debut brusc, cu simptomatologie agresivă, ce împiedică pacientul să își desfășoare activitatea. Chiar dacă manifestările sunt severe, acestea trec destul de rapid, în câteva zile. Totuși, sunt situații în care pacientul are simptome persistente, care țin mai mult de trei zile. Prin urmare, mulți pacienți se gândesc că trebuie să administreze un antiobiotic. Persistența manifestărilor trebuie să trimită pacientul la medic. Automedicația nu este recomandată, mai ales atunci când e vorba de administrarea unui antibiotic.

„Indiferent de vârstă, simptomele debutează brusc, la câteva ore de la infectare sau la una-două zile de la contactul cu virusul. Norovirusul se manifestă prin: greață, vărsături, scaune diareice și apoase, dureri abdominale, uneori febră (în general subfebrilități). De obicei, simptomatologia ține în jur de una – trei zile, după care se remite. Dacă simptomele persistă peste trei zile, este necesară prezentarea la un specialist”, indică medicul.

Norovirusul se poate asocia cu o infecție bacteriană

În urma consultului medical, specialistul va indica efectuarea unor analize de laborator. Persistența manifestărilor pe o perioadă mai lungă de timp (peste trei zile) ridică semne de întrebare și atunci sunt necesare analizele pentru a depista o posibilă infecție bacteriană asociată norovirsului. În acest caz, pot să apară infecții bacteriene intestinale cu: Salmonella, Campylobacter, Shigella sau E. coli. Antibioticele ar trebui să fie prescrise numai după confirmarea prezenței unei infecții bacteriene prin testele de laborator. Administrarea empirică a antibioticelor trebuie evitată pentru a preveni dezvoltarea rezistenței la acestea.

„Diagnosticul de certitudine se pune pe baza analizei de laborator din materiile fecale (antigenul norovirus). În urma analizelor de laborator, se stabilește dacă există o suprainfecție bacteriană pe lângă acest norovirus. Fiind un virus, antibioticul nu ajută, ci din contră, poate să perturbe flora intestinală”, explică dr. Alexandra Corobea, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova.
Share This Article