Parodontoza sau boala parodontală este o afecțiune inflamatorie a gingiilor și a structurilor de susținere a dinților. Aceasta este cauzată de acumularea plăcii bacteriene și a tartrului pe dinți, care irită și inflamează gingiile. În timp, parodontoza poate duce la deteriorarea osului maxilar și chiar la pierderea dinților. Laserul dentar este una dintre soluțiile moderne și extrem de eficiente în ceea ce privește tratamentul bolii parodontale. Cum ajută laserul dentar? Ce beneficii oferă pacientului? Care sunt etapele de tratament? Aflăm răspunsurile de la dr. Daiana Roșu, medic stomatolog și medic rezident chirurgie maxilo-facială la clinica Centrul Medical Balș – Smile Dent.
Media10: Ce este parodontoza și de ce apare?
Dr. Daiana Roșu: Boala parodontală reprezintă o afecțiune acută sau cronică a țesuturilor de susținere ale dintelui, și anume: gingia, ligamentele parodontale și osul alveolar. Principala cauză de apariție a acestei afecțiuni este reprezentată de acumularea de placă bacteriană în jurul dinților.
„Principalul beneficiu al laserului constă în eliminarea eficientă a bacteriilor”
Media10: Cum ajută laserul în tratamentul paradontozei și care sunt beneficiile lui?
Dr. Daiana Roșu: Laserul dentar este o procedură modernă de tratament, care ne ajută foarte mult în gestionarea și tratarea bolii parodontale. Dacă este combinat cu metodele tradiționale, asigură o rată crescută de succes a bolii parodontale. Principalul beneficiu al laserului constă în eliminarea eficientă a bacteriilor. Mai exact, laserul ne permite să sterilizăm și să decontaminăm pungile parodontale. Această metodă este foarte bine tolerată de către pacienții noștri. La început, le este puțin teamă, însă ulterior capătă încredere, văd că nu li se întâmplă nimic rău și o acceptă foarte rapid.
„Procedura nu este dureroasă”
Media10: Este o procedură dureroasă?
Dr. Daiana Roșu: Laserul dentar nu reprezintă o procedură dureroasă pentru pacient. Tratamentul bolii parodontale cuprinde mai multe etape, prima dintre ele fiind terapia inițială. Mai întâi, vom curăța foarte bine dinții folosindu-ne de metodele tradiționale, cum ar fi: detartrajul, chiuretajul supragingival și subgingival. Procedura nu este dureroasă pentru că, după terapia aceasta inițială, urmează niște etape de menținere a rezultatelor. În acest caz, pacientul nu resimte nicio durere, nefiind nevoie nici măcar de anestezie locală.
Media10: Care sunt etapele de tratament ale procedurii cu laser?
Dr. Daiana Roșu: Tratamentul bolii parodontale cuprinde mai multe etape. În primul rând, avem terapia inițială, care începe întotdeauna cu măsurarea pungilor parodontale pentru a stabili cât de gravă este afectarea parodontală. În al doilea rând, urmează terapia parodontală propriu-zisă, în care combinăm mijloacele tradiționale cu laserul dentar. Mijloacele tradiționale ne ajută să îndepărtăm tartrul și placa bacteriană din jurul dinților, să facem un chiuretaj subgingival și să netezim suprafețele radiculare. La final, cu ajutorul laserului, decontaminăm și sterilizăm pungile parodontale.
Programări: 0349 417 027
„Tratamentul cu laser este extrem de eficient”
Media10: Cât de eficient este tratamentul cu laser în comparație cu metodele clasice?
Dr. Daiana Roșu: Tratamentul cu laser este unul extrem de eficient. Există studii care arată că laserul, asociat cu metodele tradiționale, aduce niște rezultate extraordinare pe termen lung. Vindecarea este mult mai ușoară și se face mult mai rapid, iar viața pacientului este cu mult îmbunătățită.
Media10: Există anumite riscuri sau complicații asociate tratamentului cu laser în parodontoză?
Dr. Daiana Roșu: Ca la orice intervenție, există numeroase riscuri și complicații. Înainte de a începe să folosim laserul, sunt necesare niște cursuri pe care trebuie să le urmăm. Prin urmare, nu putem folosi laserul dacă nu avem cunoștințe în acest domeniu. Laserul trebuie să fie utilizat corespunzător pentru că putem face mai mult rău decât bine, în sensul că putem să afectăm dinții și țesuturile înconjurătoare ale pacientului. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este nevoie ca medicul să fie foarte bine pregătit, terapia să fie executată corect, iar pacientul să respecte recomandările medicale și acasă. În timpul terapiei, noi îl învățăm cum să își perieze corect dinții, cum să folosească periuțele interdentare și dușurile bucale. În momentul în care pacientul părăsește cabinetul, totul ține de el, de cum își îngrijește dantura acasă.