Unghia încarnată este o afecțiune extrem de comună și, de multe ori, nebăgată în seamă de pacienți. Dacă nu este tratată corespunzător și din timp, aceasta poate provoca inflamație, roșeață și, de multe ori, infecție. Unghiile încarnate sunt rezultatul unor factori diverși, cum ar fi: tăierea incorectă a unghiilor, purtarea de încălțăminte strâmtă sau îngustă, traumatisme repetate la nivelul degetelor. Tratamentul variază de la măsuri de îngrijire la domiciliu până la pansamente, soluții speciale și metode de protezare a unghiei, în funcție de severitatea cazului. De ce apare unghia încarnată? Când trebuie să mergem la un specialist? Ce soluții de tratament există? Cum ne tăiem corect unghiile? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la Aynur Turculeanu, asistent medical general și specialist în îngrijirea piciorului.
Media10: Ce este o unghie încarnată și care sunt cauzele de apariție ale acesteia?
Aynur Turculeanu: Unghia încarnată reprezintă unghia care are o creștere greșită. Principala cauză de apariție a acestei probleme este tăierea necorespunzătoare a unghiei. Adesea, poate fi o problemă legată de încălțăminte, dar se poate întâmpla și la naștere să apară modificări ale patului unghial și atunci unghia să crească diferit. Pe lângă aceștia factori, se adaugă: biomecanica piciorului, șosetele strâmte, accidentele posttraumatice, bolile interne (diabetul, circulația slabă, pacienții care au cancer și fac chimioterapie).
Cum poți recunoaște o unghie încarnată?
Media10: Care sunt simptomele specifice unghiei încarnate?
Aynur Turculeanu: O unghie încarnată se vede și se simte. În primă fază, apare un disconfort, o senzație de presiune la acel nivel, cu înroșirea locală a zonei. În aceste momente, este indicat să se acționeze imediat, însă pacienții nu fac niciodată nimic, mai ales că mulți dintre ei nici nu știu unde să se ducă. Ulterior, durerea începe să fie mai intensă, iar degetul se umflă. Dacă nu se intervine la timp, se va forma puroiul, inițial ca o pungă în interiorul pliului unghial. După aceea, va începe să crească până când se va forma un granulom (carne vie peste unghie), ajungând în niște faze foarte severe.
Media10: De multe ori, pacienții nu apelează la un specialist pentru această problemă. Când ar trebui să facă asta?
Aynur Turculeanu: Este recomandat ca pacienții să vină la un control chiar și preventiv. De cele mai multe ori, pacienții încearcă să acționeze singuri de acasă, să își taie unghia. Din păcate, o taie greșit și își fac mai mult rău decât bine. Unghia rămâne ca un cârlig, care intră fix în țesut. De aceea, le explic mereu pacienților că nu trebuie să își taie niciodată unghia în momentul în care apare durerea. Ideea este să prevenim, nu să lăsăm degetul să se umfle și situația să se agraveze. De asemenea, mulți pacienți își administrează antiinflamatoare sau analgezice ca să amelioreze durerea, însă pentru unghia încarnată acestea nu au niciun efect.
Soluții de tratament cu rezultate
Media10: Ce opțiuni de tratament există pentru unghia încarnată?
Aynur Turculeanu: Există numeroase soluții, metode moderne și pansamente speciale care se introduc sub unghie și ajută foarte mult. Pe de-o parte, dacă pacienții ajung la noi, aplicăm pansamente speciale și picături care înmoaie unghia. De acasă, le recomand pacienților să își introducă o bucățică de vată sub unghie. Le dau bețișoare din lemn și le arăt cum pot să își ridice singuri unghia. Aceasta este o metodă simplă, ieftină și rapidă, însă nu merge pentru toți pacienții. Dacă venim din timp și nu așteptăm să se infecteze, să se facă granulom, putem să prevenim complicațiile. Pe de altă parte, avem și variantele de proteze, la care apelăm atunci când este necesar.
Eu, personal, folosesc două metode de protezare la pacienți. Una dintre ele este cea cu firul de titan, un metal refolosibil, care nu ruginește. Este o proteză fixă, care se lipește pe suprafața unghiei, la bază. Astfel, în momentul în care unghia crește, firul de titan îi dă o direcție și unghia nu se mai încovoiază. Cealaltă metodă se numește 3TO, care oferă un efect instant. Mai exact, acest sistem ridică unghia și descarcă presiunea pe loc. 3TO este o proteză mobilă, care se strânge lunar. Prin urmare, pacientul vine la noi, i se dă jos proteza, se remontează, se pune din nou și se strânge bine. După câteva luni, nu mai este nevoie de aceasta.
Trebuie să existe o colaborare constată între specialist – dermatolog – chirurg
Media10: Cât de important este să existe o echipă multidisciplinară pentru tratarea pacientului, cu medic dermatolog și medic chirurg?
Aynur Turculeanu: Sunt situații în care pacienții ajung foarte târziu la noi, când infecția este extrem de mare, iar inflamația este foarte puternică. În clinică, nu avem voie să anesteziem injectabil pacientul. Prin urmare, dacă există o bucată foarte mare acolo, care se vede și se simte, dar pe care nu reușim să o scoatem în cabinet, atunci trebuie să apelăm la medicul dermatolog sau chirurg. De exemplu, pentru granulomul periunghial, trimitem pacientul la dermatologie pentru cauterizare. Ulterior, pacientul revine și continuăm să facem procedurile necesare.
Media10: Există remedii naturale sau tratamente la domiciliu care pot ajuta în gestionarea unei unghii încarnate?
Aynur Turculeanu: Le recomand pacienților înmuierea picioarelor în apă cu sare grunjoasă, pentru că sarea regenerează. De asemenea, recomand spălarea picioarelor în apă cu bicarbonat de sodiu, care dezinfectează, calmează și schimbă pH-ul pielii. Totuși, aceste remedii naturale nu rezolvă problema, ci pot fi folosite numai pentru a spăla și curăța zona respectivă. Sunt mulți pacienți care, de frică, nu se mai spală ca să nu își facă rău. Acest lucru nu face decât să agraveze situația și să favorizeze apariția infecțiilor, cum ar fi stafilococul. Sunt cazuri în care trimit pacienții la analize să li se recolteze din mucoasă, să vedem dacă există o bacterie acolo. De cele mai multe ori, iese o infecție cu stafilococ. Chiar dacă unghia începe să își revină, să crească normal, infecția nu trece de la sine și atunci e nevoie să administrăm un antibiotic, care să lupte cu bacteria respectivă.
Cum alegem corect încălțămintea?
Media10: Cum poate încălțămintea necorespunzătoare să favorizeze apariția acestei probleme? Ce tipuri de încălțăminte sunt recomandate pentru a preveni unghiile încarnate?
Aynur Turculeanu: Copiilor din ziua de astăzi le plac foarte mult încălțările moderne și strâmte. E vară, însă copiii nu mai vor să poarte sandale și papuci deschiși. Fie vară, fie iarnă, ei poartă aceeași încălțăminte, iar acest lucru nu face deloc bine sănătății piciorului și unghiilor. În primul rând, încălțămintea închisă și strâmtă presează unghiile și nu le permite să se regenereze. În al doilea rând, atunci când piciorul transpiră, microbii se multiplică. Căldura, umezeala și întunericul favorizează dezvoltarea bacteriilor și a infecțiilor.
În ceea ce privește alegerea unei perechi de încălțăminte, trebuie să mergem întotdeauna după-amiază, când piciorul este mai umflat. În niciun caz nu luăm o mărime mai mică. Încălțămintea trebuie să fie confortabilă și lejeră în picior. De asemenea, pacienții trebuie să știe cum să se încalțe corect. Pentru asta, eu le pun piciorul pe o coală albă de hârtie și îl conturez, să vadă exact cât de mare este piciorul lor și cât este de îngust este pantoful pe care îl poartă. Astfel, le arăt și le demonstrez că încălțămintea nepotrivită face rău. În plus, e important ca încălțarea în adidași trebuie să se facă corect, și anume: ținem piciorul pe călcâi, ca să presăm pantoful, să se ridice zona unghială, degetele să fie libere, iar mai apoi strângem bine șireturile.
Igiena corectă a piciorului
Media10: Cum influențează igiena precară a piciorului riscul de apariție a unghiilor încarnate? Cum trebuie spălate corect picioarele?
Aynur: Turculeanu: Pe vremea când se foloseau ligheanele, igiena piciorului se făcea foarte bine, pentru că se spăla strict acea zonă. În ziua de astăzi, toată lumea face duș. În momentul în care intrăm la duș, apa curge pe noi, iar toată mizeria care se duce în jos și rămâne acolo. Sunt foarte puține persoane care se apleacă să se spele între degete sau să își frece picioarele. Pacienții trebuie să înțeleagă că e important să acorde o atenție deosebită îngrijirii piciorului. Frecarea cu un burete sau cu o perie a zonei dintre degete și a piciorului în sine trebuie să se facă măcar o dată pe zi, de preferat seara.
Eu le recomand să își spele picioarele într-un lighean cu apă și bicarbonat de sodiu. Uscarea este, de asemenea, un pas extrem de important. Este indicat ca pacienții să își usuce picioarele foarte bine, cu un prosop sau chiar cu feonul. De asemenea, nu sunt indicate unghiile lungi la picioare. Atunci când pacienții se încalță în adidași, se creează o presiune la acel nivel, iar unghia se desprinde. Prin urmare, acea zonă rămâne umezită, creeându-se o poartă de intrare pentru bacterii.
„Unghia nu trebuie tăiată niciodată în laterale”
Media10: Ce rol joacă forma de tăiere a unghiilor în prevenirea unghiilor încarnate? Cum se taie unghiile corect?
Aynur Turculeanu: Unghia nu trebuie tăiată niciodată în laterale. În momentul în care este tăiată greșit, în jos, până la baza unghiei, începe să doară. De asemenea, scobirea continuă a unghiei înseamnă că acea zonă este o poartă permanentă de intrare a bacteriilor. După aceea, mulți pacienți se întreabă de ce unghiile lor sunt îngroșate, deformate sau dureroase. Unghia are o formă anatomică și trebuie lăsată în pace să crească, să depășească un pic zona buricului degetului (cu un milimetru), iar lateralele să fie în afară. Unghiile se taie întotdeauna pe drept, fără a coborî pe pliul unghial, spre matricea unghiei (rădăcina unghiei).