Prof.Gabriel Tica și MATEMATICA de 10. Care este rețeta succesului?

Ana Maria Predilă
9 Min Read

Gabriel Tica este profesor de matematică la Colegiul Național „Carol I”, Craiova și un exemplu de dedicare și succes în predarea matematicii. Cu patru elevi care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională și eleva Ana-Teodora Grigorie, care a obținut media generală 10.00, Gabriel Tica arată că, prin muncă și pasiune, se pot obține rezultate remarcabile. Cum reușește să inspire și să pregătească atât de bine elevii săi? Cum a transformat matematica într-o disciplină îndrăgită de elevi?

Ana-Maria Predilă: Felicitări pentru rezultatele excelente obținute de elevii dumneavoastră la Evaluarea Națională! Ce ați simțit când ați aflat că patru dintre elevii dumneavoastră au obținut nota 10 la matematică și că Ana-Teodora Grigorie a obținut media generală 10.00? 

Prof. Gabriel Tica: M-am bucurat foarte mult pentru copii, deoarece i-am cunoscut foarte bine în cei patru ani și știu bine că meritau nota maximă. În clasă erau mai mulți elevi care puteau obține nota maximă, dar la cei care au reușit să o obțină s-au îmbinat cunoștințele matematice cu concentrarea și stăpânirea emoțiilor în timpul examenului.

În momentul când am aflat notele obținute de elevii mei am simțit o parte din bucuria lor și satisfacția unei munci de echipă elev-profesor. Ana Grigorie a reușit să obțină media pe care o merita! Este unul dintre acei elevi capabili să facă performanță la orice disciplină la care își propune să concureze. Este unul dintre elevii mei calificați în ultimii doi ani la etapa națională a Olimpiadei de Matematică și care, de fiecare dată,  s-a întors cu premiu. Este o elevă inteligentă, foarte bine organizată, disciplinată și muncitoare. În plus are o educație aleasă.

„Am avut o bună comunicare cu toți elevii, i-am încurajat permanent și i-am motivat”

Ana-Maria Predilă: Cum ați reușit să obțineți promovabilitate la toți elevii și note de 10 la matematică?

Prof. Gabriel Tica: Promovabilitatea de 100% și notele bune și foarte bune obținute de toți elevii din clasă la Evaluarea Națională reprezintă rezultatul  muncii constante depuse din clasa a V-a. În toți acești patru ani am avut o bună comunicare cu toți elevii, i-am încurajat permanent și i-am motivat. Am încercat ca în toate evaluările date să introduc exerciții care au apărut în anii anteriori la examenele naționale. Chiar dacă ei erau clasa a V-a, a VI-a, a VII-a sau clasa a VIII-a. Am încercat să-i învăț să redacteze o soluție și să citească cu atenție fiecare enunț. Clasa mi-a permis, de cele mai multe ori, să avem două sau mai multe soluții la aceeași problemă, ceea ce le-a dezvoltat gândirea.

„Am repetat de multe ori un anumit tip de exercițiu, le-am atras atenția dacă au greșit”

Ana-Maria Predilă: Predați matematică. Ce metode de predare și evaluare ați considerat că sunt cele mai eficiente pentru pregătirea elevilor?

Prof. Gabriel Tica: Metodele de predare și evaluare depind foarte mult de structura și nivelul clasei la care predai. La clasa mea am folosit foarte mult metodele active-participative deoarece ajută elevii să se concentreze mai mult pe ceea ce explici, să participe la predarea lecției și, dacă reușești să le stârnești curiozitatea, ai obținut ceea ce îți dorești ca profesor: înțelegerea lecției. Am încercat întotdeauna să mă uit în ochii lor și să văd cu adevărat dacă au înțeles sau nu ceea ce am explicat. Am repetat de multe ori un anumit tip de exercițiu, le-am atras atenția dacă au greșit și i-am încurajat permanent.

Contează foarte mult să dai încredere unui copil!

Să-l faci să creadă că o disciplină abstractă, cum este matematica, poate fi înțeleasă și, de ce nu, îndrăgită. Ca metode de evaluare, cred că le-am folosit pe majoritatea. Evaluări orale, dar cele mai multe scrise, la care am folosit toate tipurile de itemi, așa cum anticipam că ar putea fi la viitoarele examene. Am folosit și metoda portofoliului, în clasa a VII-a, atunci când îmi amintesc că m-au surprins cu un cântec compus de ei despre teorema lui Pitagora. Cred că atunci, o parte dintre ei, au descoperit frumusețea matematicii.

Ana-Maria Predilă: Cum v-ați încurajat elevii să mențină un program de studiu regulat și disciplinat?

Prof. Gabriel Tica: La fiecare lecție le-am spus că secretul învățării matematicii este studiul individual constant. Chiar dacă este puțin, 1-2 ore, dar dacă este zilnic, rezultatele bune nu vor înceta să apară. Le-am dat mereu exemple de elevi care au reușit, din anii anteriori, pe care ei îi cunoșteau și care au avut acest program. I-am corectat atunci când au greșit, i-am ajutat și le-am făcut și observații atunci când vedeam că nivelul lor de pregătire a scăzut.

„Este important să creezi în clasă un mediu concurențial, dar care să nu producă invidie între colegi”

Ana-Maria Predilă: Cum ați construit relații de încredere și sprijin cu elevii dumneavoastră?

Prof. Gabriel Tica: Cu multă sinceritate! Cu plăcerea de a preda si de a-i încuraja mereu. Pe fiecare, chiar dacă nivelul lor era diferit. De asemenea respectul pe care l-am arătat față de ei, sincer, curat și pe care și ei mi l-au întors.

Ana-Maria Predilă: Ce strategii ați folosit pentru a crea un mediu de învățare pozitiv și productiv în clasă?

Prof. Gabriel Tica: Este important să creezi în clasă un mediu concurențial, dar care să nu producă invidie între colegi. Întotdeauna am ascultat și apreciat soluția fiecăruia, la diferite probleme lucrate la tablă, iar în cazul în care un elev sau elevă din clasă intervenea la o soluție lucrată la tablă discutam deschis că este mult mai bine să acceptăm o soluție mai scurtă.  De asemenea, încurajarea individuală la fiecare progres, a contat foarte mult. Mereu am avut o mică glumă care a destins mereu atmosfera și mediul din sala de clasă era unul destins.

„Părinții elevilor au avut un rol foarte important în aceste rezultate”

Ana-Maria Predilă: Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în pregătirea elevilor pentru Evaluarea Națională și cum le-ați depășit?

Prof. Gabriel Tica: Cele mai multe provocări apar atunci când îți dorești să ridici nivelul de pregătire al unui elev și să-l faci să creadă că poate fi mai sus decât este în acel moment. Când predai o anumită lecție și, la prima vedere, elevii își exprimă părerea că este o lecție foarte grea. În acel moment am insistat mult mai  mult pe explicații și exemple, lucrate de ei la tablă, ajutați de mine. De asemenea, atunci când am dat prima simulare de Evaluare Națională în octombrie si notele nu au fost cele așteptate de ei și de părinți, am apelat la ajutorul părinților. Părinții elevilor au avut un rol foarte important în aceste rezultate. Deoarece i-au încurajat pe elevi, i-au sprijinit moral și le-au transmis încrederea în școală, care este foarte importantă !

Ana-Maria Predilă: Ce sfaturi aveți pentru alți profesori care doresc să obțină rezultate similare cu elevii lor?

Prof. Gabriel Tica: Să-și cunoască foarte bine elevii, să-i încurajeze permanent, să le fie alături atunci când le este greu și nu înțeleg o anumită noțiune, să se coboare la nivelul lor de înțelegere și să creeze o atmosferă cât mai plăcută la ora de matematică.

Share This Article