Petele pigmentare, cunoscute și sub denumirea de hiperpigmentare, sunt o problemă dermatologică comună, care afectează persoane de toate vârstele și tipurile de piele. Aceste pete inestetice pot apărea pe orice parte a corpului. În general, sunt întâlnite pe față, mâini și alte zone expuse la soare. Sunt cauzate de o supraproducție de melanină, pigmentul care dă culoare pielii, părului și ochilor.
Petele pigmentare, sau hiperpigmentarea, sunt adesea mai vizibile și mai frecvente în timpul verii. Expunerea crescută la soare și intensitatea radiațiilor ultraviolete (UV) sunt principalele motive pentru această tendință sezonieră. Soarele reprezintă principalul factor de risc care ne predispune la dezvoltarea acestora. Expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) stimulează producția de melanină, pigmentul care dă culoare pielii. Așadar, producția excesivă de melanină poate favoriza apariția petelor pigmentare.
Cum apar petele pigmentare și de ce?
Hiperpigmentarea pielii poate fi cauzată de o multitudine de factori, pentru fiecare dintre aceștia fiind nevoie de un tratament specific. Medicul dermatolog este singurul în măsura de a distinge tipurile de hiperpigmentare. Dintre acestea avem: melasma, petele solare, hiperpigmentarea post-inflamatorie sau alte afecțiuni de altă natură. Fără un diagnostic precis, tratamentele aplicate pot fi ineficiente sau chiar pot să agraveze starea în care ne aflăm.
„Petele pigmentare se formează în urma unor dereglări ale procesului de melanogeneză, care este fiziologic. Melanina are rol de a proteja nucleul celulelor, în special, de efectele utravioletelor. În anumite condiții fiziologice (dezechilibre hormonale-sarcină) sau patologice (consum de anticoncepționale, inseminări intro, afecțiuni tiroidiene, afecțiuni ale glandei suprarenale, consumul unor medicamente fotosensibilizante) și sub acțiunea radiațiilor ultraviolete, acest proces poate fi dereglat. Așadar, putem spune că la baza apariției petelor pigmentare stau: predispoziția genetică, dereglările hormonale și soarele. Atenție! Lumina albastră emisă de telefon, tabletă, laptop întreține hiperpigmentările, în special melasma”, explică spune dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.
Înainte de a concepe planul de tratament pentru petele pigmentare, este nevoie de o evaluare corectă. În acest mod, putem stabili tipul hiperpigmentării.
„În acest sens, ne ajută foarte mult lampa Wood, care apreciază penetranta pigmentului melanic – epidermic, derm sau mixt. Mai apoi, putem stabili o schemă de tratament adaptată fiecărui pacient în parte, în funcție de problema pe care acesta o are”, adaugă dr. Cristina Popa.
Rutina de îngrijire a pielii cu pete pigmentare
Cel mai important pas în ceea ce privește tratamentul petelor pigmentare este îngrijirea tenului. Este necesar să stabilim, împreună cu medicul, o rutină completă de skincare. Aceasta ne ajută să combatem petele pigmentare fără ca tenul nostru să aibă de suferit. De asemenea, folosirea cremei cu protecție solară este esențială atât în uniformizarea aspectului pielii, cât și în prevenirea petelor pigmentare.
„Rutina corectă de îngrijire a tenului presupune: folosirea unui gel de curățare; aplicarea unui serum de prevenție și tratament al petelor cu vitamina C (10-15%), acid glicolic, niacinamidă și acid kojic (1-4%); utilizarea unei creme hidratante cu ingredinte active depigmentante și obligatoriu cremă cu factor de protecție 50+ (în fiecare zi a anului, indiferent de anotimp, cu reaplicare la două ore). De asemenea, schema de tratament poate conține preparate eliberate doar cu prescripție medicală pe bază de hidroquinona, retinoid și corticosteroid”, precizează medicul dermatolog.
Proceduri estetice recomandate
Tratamentul hiperpigmentării poate varia de la aplicarea unor produse topice pe piele, cum ar fi cremele, serumurile, până la folosirea unor proceduri mai avansate, cum ar fi peeling-urile chimice, terapia cu laser sau mezoterapia. Dermatologul ne poate recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru tipul de hiperpigmentare, dar și pentru tipul de piele pe care îl avem. Astfel, riscul de efecte secundare este scăzut, iar rezultatele sunt unele spectaculoase și de durată.
„Pe lângă rutina de îngrijire și preparatele eliberate doar cu prescripție medicală (hidroquinona, acid tranexamic), în cabinet realizăm proceduri care să ne ajute să ameliorăm și să vindecăm. În cazul acesta, putem vorbi de peeling-uri cu efect depigmentant, microneedeling, laser și mezoterapie pentru a crește capacitatea pielii de reînnoire celulară și uniformizare”, afirmă dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.
Când se văd rezultatele?
Hiperpigmentarea este, de obicei, o problemă cronică, care necesită un tratament pe termen lung și monitorizare continuă. Prin urmare, chiar dacă rezultatele încep să se vadă după câteva luni, trebuie să fim constanți și să facem vizite periodice la medic. Specialistul ne va ajusta planul de tratament în funcție de răspunsul terapeutic. În plus, medicul dermatolog ne poate oferi informații valoroase despre prevenirea recurenței petelor pigmentare, precum și despre utilizarea corectă a produselor de îngrijire a pielii și identificarea factorilor declanșatori.
„Tratamentul petelor pigmentare este laborios. Uneori, pacienții necesită șase – nouă luni de tratament, dar perseverența este cheia succesului. De asemenea, vreau să subliniez importanța tratamentului de întreținere și comunicarea cu medicul dermatolog. În lipsa unei rutine de fotoprotecție riguroase, melasma poate recidiva”, conchide medicul specialist.
Ce putem face ca să prevenim apariția petelor pigmentare?
Prin adoptarea acestor măsuri preventive, ne putem menține o piele sănătoasă și uniformă, minimizând riscul de formare a petelor pigmentare.
„Cele mai importante sfaturi pe care le pot oferi în acest sens sunt: evitarea expunerii neprotejate la soare și în saloanele de bronzat; utilizarea cremelor cu factor de protecție 50+; fotoprotecție fizică: pălării, ochelari, haine; atenție la utilizarea de medicamente și substanțe fotosensibilizante. Dacă avem vreo pată roșie pe față, trebuie să mergem la medic pentru a o trata rapid deoarece se poate transforma în pată pigmentară (atenție în special la eritemul postinflamator din acnee, dermatită atopică, lichen simplex cronic, înțepături de insecte, posttraumatice, fitofotodermatoze). În cazul în care avem predispoziție de pigmentare, putem introduce în rutina de îngrijire serumuri cu vitamina C, niacinamide, acid azelaic”, spune dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog.