Picioare umflate? Iată cum reduci rapid retenția de apă

Pîrlogea Claudia
5 Min Read

Retenția de apă, cunoscută și sub denumirea de edem, este o afecțiune în care excesul de lichide se acumulează în țesuturile corpului. De obicei, această afecțiune se manifestă prin apariția unor umflături vizibile, în special la nivelul picioarelor și gleznelor. Picioarele umflate apar ca un răspuns inflamator specific. Ele semnalează un exces de lichide în organism, dar și anumite probleme asociate. Din fericire, putem scăpa de disconfort dacă cerem ajutor specializat din partea medicului, dar și prin adoptarea unor măsuri simple.

Excesul de sodiu și schimbările horomonale favorizează edemul picioarelor

Multe dintre persoanele care se confruntă cu retenție de apă se plâng de picioarele umflate. Acest simptom este adesea asociat cu acumularea în exces de apă în organism. Există numeroase cauze care favorizează retenția de apă, cum ar fi consumul mare de sare. Sarea joacă un rol esențial în menținerea echilibrului lichidelor din organism. Totuși, consumul excesiv de sare poate favoriza retenția de apă. Sodiul din această substanță determină organismul să rețină mai multe lichide. Astfel, răspunsul pe care ni-l dă organismul este unul vizibil, prin umflarea membrelor inferioare.

Femeile sunt mai predispuse să aibă retenție de apă comparativ cu bărbații. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor hormonale care apar în timpul ciclului menstrual, sarcinii sau menopauzei. Hormonii, precum estrogenul și progesteronul, pot influența echilibrul lichidelor din corp. Din acest motiv, femeile pot prezenta adesea edem la nivelul membrelor superioare și inferioare.

„O mare parte din femeile aflate în perioada fertilă pot acuza retenție de apă cu două – cinci zile înainte de menstruație. Mai exact, vor manifesta edeme la nivelul mâinilor și picioarelor. Acestea pot fi acompaniate de senzația de greutate și disconfort care interferă cu desfășurarea activităților zilnice. Alți factori care duc la retenția de apă sunt: deficitul prin aport alimentar al vitaminei B1, consumul excesiv de sare, administrarea de anticoncepționale și sarcina”, precizează dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
 

Când este indicat să mergem la medic?

Picioarele umflate sunt un simptom des întâlnit care, de cele mai multe ori, nu ne trimite la medic. Persoanele care au această manifestare nu se îngrijorează din prima și amână vizita la medic. Totuși, trebuie să știm că această acumulare de lichid în organism pe termen lung ne poate afecta sănătatea. În momentul în care simptomele evoluează într-un timp scurt și ne împiedică desfășurarea activităților zilnice, atunci trebuie să cerem ajutor specializat.

„Trebuie să mergem la medic atunci când observăm o evoluție rapidă a simptomelor. De exemplu, când edemele devin masive și din ce în ce mai dureroase; când avem dificultăți la mers, rigiditate; când pielea întinsă devine pruriginoasă și inconfortabilă; când riscul de infecție în zona umflată crește; când edemele apar la un singur membru sau la nivelul membrelor superioare, atunci este necesar să ne prezentăm la medic în cel mai scurt timp”, spune medicul.
 

Cum putem să combatem edemul?

Picioarele umflate cauzate de retenția de apă și fluctuațiile hormonale ne pot creea un mare disconfort și, mai mult decât atât, ne pot cauza probleme de sănătate subiacente. Prin adoptarea unui stil de viață echilibrat, ce vizează mișcarea și monitorizarea consumului de sare, ne putem îmbunătăți semnificativ starea generală de sănătate. Mersul pe jos, exercițiile fizice regulate și evitarea perioadelor prelungite de stat în aceeași poziție ne ajută să avem o circulație bună și să reducem, în același timp, retenția de apă din organism.

„Dacă retenția de apă este favorizată de fluctuațiile hormonale fiziologice la femeile fertile, atunci aceasta poate fi prevenită prin aplicarea unor măsuri de igienă. Printre acestea amintim: limitarea aportului de sare, exercițiile fizice regulate și tehnicile de relaxare (yoga, meditație, masaj). Aceste măsuri pot atenua simptomatologia sindromului premenstrual care asociază, în mod frecvent, retenția de apă la nivelul organismului”, conchide dr. Adelina Văduva.
Share This Article