Spitalul CardioMed este singura unitate medicală privată din Oltenia care oferă pacienților servicii medicale de cardiologie intervențională, precum coronarografia și montarea de stent cardiac, într-un mediu sigur și modern, cu posibilitatea de spitalizare continuă. O echipă de medici tineri, bine pregătiți, cu studii atât în țară cât și în străinătate, oferă pacienților proceduri de cardiologie intervențională care fac diferența între viață și moarte. Dr. Cristian Militaru, medic cardiolog cu specializare în cardiologie intervențională, cu studii de specialitate la „Institutul de Cardiologie C.C. Iliescu” București, University of East Anglia din Marea Britanie și National Institute of Health, SUA ne-a primit în sala de operație, timp în care am aflat și văzut ce înseamnă efectuarea unei coronarografii și cum decurge montarea de stent cardiac în sala de operații CardioMed.
Este luni dimineața și la spitalul CardioMed din Craiova a început activitatea. La etajul doi se pregătește sala pentru intervenții de cardiologie intervențională. Astăzi, mulți pacienți vor beneficia de proceduri medicale care îi vor feri de pericolul unui infarct miocardic fatal. Dr. Cristian Militaru alături de medicul rezident apar pe hol. Sunt zâmbitori. Salută pe toată lumea și transmit o senzație de liniște, de bine. Nu trece mult timp și deja întră în sala de operație, echipați cu halate grele de plumb. Sunt pregătiți pentru o nouă zi salvatoare de vieți. Din spatele unui geam privim fascinați cum în 30 de minute unui pacient îi este salvată viața, prin proceduri non-invazive, precum coronarografia și montarea unui stent cardiac.
„Infarctul miocardic este principala cauză de mortalitate în țara noastră. Statisticile sunt alarmante: aproape 60% din decesele înregistrate anual sunt cauzate de afecțiuni cardiovasculare, dintre care infarctul miocardic este cel mai frecvent. În România, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. Efectuarea unei coronarografii și montarea unui stent cardiac, la timp, salvează vieți. Este important ca oamenii să ajungă la noi la timp. Ne bucurăm că în ultima vreme din ce în ce mai mulți sunt depistați cu probleme cardiologice de medicii de familie sau de alți colegi cardiologi și trimiși pentru proceduri de cardiologie intervențională. Coronarografia efectuată la timp este vitală pentru a putea salva pacienții ”, ne explică dr. Cristian Militaru, medic cardiolog cu specializare în cardiologie intervențională.
Ce este coronarografia și cum se efectuează?
Printre intervențiile pe care le face, dr. Cristian Militaru ne explică, pe înțelesul nostru, ce este de fapt coronarografia. Practic, este o procedură medicală minim invazivă folosită pentru a vizualiza arterele coronare ale inimii. Principalul motiv pentru care se recomandă o coronarografie și vizualizarea arterelor coronare este atunci când apare angina pectorală, adică durerea în piept.
„În general, acest simptom apare în timpul unui efort, dar are mai multe caracteristici. Poate să fie ceea ce numim noi echivalent de angină pectorală, adică pacienții obosesc foarte repede și au dispnee, în special pacienți diabetici, vârstnici. Pot să nu aibă angină, ci doar dispnee la efort și să nu simtă durerea, dar totuși să aibă boală coronariană. Un alt motiv pentru care se mai recomandă coronarografia este atunci când observăm modificări pe EKG sau ecografice care să sugereze faptul că o pare a mușchiului inimii nu funcționează bine. Coronarografia presupune introducerea unui cateter printr-o arteră, de obicei în zona brațului și ghidarea acestuia până la arterele inimii. Odată poziționat, se injectează un agent de contrast prin cateter, care permite vizualizarea arterelor pe raze X. Imaginile rezultate oferă informații detaliate despre prezența și localizarea eventualelor blocaje sau îngustări ale arterelor coronare”, explică dr. Cristian Militaru, medic cardiolog, specialist cardiologie intervențională.
Cum decurge intervenția de montare a stentului cardiac?
Atunci când în urma coronarografiei medicul sesizează o îngustare sau un blocaj semnificativ în arterele coronare se impune montarea unuia sau a mai multor stenturi cardiace. Montarea stentului cardiac în același timp cu coronarografia este o practică frecventă și eficientă în cardiologia intervențională. Această procedură combinată permite diagnosticarea rapidă și tratamentul imediat al blocajelor arterelor coronare, reducând astfel timpul de așteptare și riscurile asociate.
„Dacă în timpul coronarografiei descoperim blocaj semnificativ care necesită intervenți efectuăm și montarea stentului. Montarea unui stent cardiac la timp poate fi o intervenție salvatoare, pentru că previne apariția unui infarct miocardic. Infarctul miocardic apare atunci când fluxul sanguin către o parte a inimii este blocat, cel mai frecvent din cauza unui cheag de sânge format într-o arteră coronară îngustată de plăci de aterom (depozite de grăsimi). Prin urmare, restabilirea fluxului sanguin către inimă este esențială pentru prevenirea daunelor ireversibile ale mușchiului cardiac”, explică dr. Cristian Militaru.
Intervenția de montare a unui stent cardiac este o procedură minim invazivă care, în general, durează între 30 de minute. Durata exactă a procedurii poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv complexitatea cazului, numărul și localizarea blocajelor în arterele coronare, și starea generală de sănătate a pacientului.
„Mai exact, printr-o procedură minim invazivă cu anestezie locală la nivelul mâinii sau șoldului (artera radială sau femurală), se pătrunde cu catetere până la nivelul inimii. Apoi se injectează substanță de contrast în arterele coronare pentru a vedea dacă vasele de sânge prezintă stenoze semnificative (îngustări). Dacă una sau mai multe artere coronare sunt îngustate, putem continua cu implantarea de stent coronarian în cadrul aceleiași proceduri. În general, procedura poate dura între 30 de minute și două ore”, ne explică dr. Cristian Militaru.
Ce este stentul cardiac?
Stentul este un dispozitiv medical care se implantează în interiorul vasului de sânge, dispozitiv care se aseamănă cu un arc de pix. Vasul de sânge este ca un mic furtun prin care circulă sângele.
„Stentul are rolul de a dilata un vas de sânge îngustat, de a-l readuce la diametrul normal și de a-l menține așa. Este făcut dintr-un aliaj metalic special (nitinol) care este pliat pe un balon într-un mod foarte ergonomic ca să poată fi avansat la nivelul vasului de sânge. Inițial, balonul este umflat și stentul expandat, apoi balonul se dezumflă, este scos, iar stentul rămâne acolo pentru toată viața. Nu mai poate fi scos. În timp, acesta este înglobat în peretele vascular un proces care se numește endotelizare”, adaugă dr. Cristian Militaru, medic cardiolog, specialist cardiologie intervențională.
Pentru video click aici:
Recuperarea și spitalizarea
Modul în care decurge ziua de intervenții la spitalul CardioMed ne face să înțelegem cât de important este să ne ascultăm corpul, să mergem la timp la controale de prevenție, să avem încredere în medici și să fim deschiși la noile soluții medicale, căci ele există, trebuie dor ca fiecare dintre noi să conștientizeze cât de important este să mergem la medic, chiar și atunci când nu ne doare nimic, căci așa cum este în cazul bolilor inimii, semnele apar târziu.
Pacienții ies pe picioarele lor din sala de intervenții CardioMed. Sunt fericiți că au fost cu un pas în fața pericolului fatal. După procedură, rămân internați în Spitalul CardioMed pentru o noapte, într-un mediu confortabil, în saloane curate, moderne, pentru a fi monitorizați îndeaproape. Condițiile de internare excelente contribuie la recuperarea rapidă și la confortul pacienților. Dintre toți pacienții îl remarcăm pe dl. Petre Băluță. Face glume în timp ce merge de la sala de intervenții la salon și se felicită pentru alegerea făcută. Este unul dintre pacienții care a ales să facă intervențiile de coronarografie și montare de stent la spitalul CardioMed. Spune că din momentul în care a pășit în spital, a fost impresionat de profesionalismul și atenția acordată fiecărui detaliu de către personalul medical. S-a simțit îngrijit cu mare atenția, iar a două zi după intervenție deja a putut merge acasă fără griji.
„Am ales Spitalul CardioMed pentru montarea stentului cardiac datorită reputației sale excelente și a recomandărilor primite de la prieteni și familie. Din momentul în care am pășit în spital, am fost impresionat de profesionalismul și atenția acordată fiecărui detaliu de către personalul medical. Procedura de montare a stentului a decurs fără probleme și am fost constant informat și în contact cu dr. Cristian Militaru, pe parcursul intervenției. M-am simțit mereu în siguranță. Salonul, băile, mâncarea toate sunt la nivel de spital din Occident. Recomand cu toată încrederea Spitalul CardioMed oricui are nevoie de intervenții cardiologice. Profesionalismul și dedicarea echipei medicale sunt la cel mai înalt nivel”, a declarat Petre Băluță, pacient.
Ziua se încheie după șapte intervenții efectuate cu succes. Medicii par neobosiți. Îi întrebăm care este secretul. „Nimic nu îți dă mai multă energie, stare de bine și putere de a continua decât satisfacția că ai făcut diferența, că ai salvat vieți”, ne spune Cristi Militaru. Noi plecăm fericiți să povestim ce am văzut și să vă transmitem cu toată încrederea să mergeți la medic la timp, să nu așteptați, să aveți încredere în medicii din Craiova, în CardioMed.