Pietre la fiere. Cum decurge intervenția laparoscopică?

Pietrele la fiere sunt cunoscute ca fiind calculi biliari sau litiază veziculară. Acestea reprezintă o problemă medicală frecventă, care afectează funcționarea norrmală a vezicii biliare. Calculii biliari se formează prin cristalizarea colesterolului sau a bilirubinei din bilă. În timp, pot provoca dureri intense, inflamații și complicații severe dacă nu sunt tratate corespunzător. Intervenția laparoscopică pentru îndepărtarea pietrelor la fiere este o procedură sigură și eficientă, cu riscuri minime și multiple beneficii pentru pacienți. În ce constă operația? Află chiar de la medic:

Ca să tratăm pietrele la fiere, există două variante: fie laparoscopic, fie clasic. Cea mai folosită variantă, datorită beneficiilor sale nenumărate, este operația efectuată laparoscopic. Colecistectomia laparoscopică se realizează sub anestezie generală și durează în jur de o oră. Aceasta constă în efectuarea mai multor incizii, de dimensiuni mici, prin care se introduce camera video și se elimină colecistul.

„În principiu, peste 98% dintre colecistectomiile pe care le efectuăm noi se fac laparoscopic. Pacientul va avea patru incizii: două de 1 cm și două de 5 mm. Operația se face sub anestezie generală, timp în care pacientul va fi adormit. Intervenția durează în jur de o oră – o oră și jumătate. Inițial, procedura implică o incizie la nivel ombilical, deasupra buricului, de 1 cm. Cu ajutorul unui ac special, se va introduce dioxidul de carbon în cavitatea abdminală. Tot pe acolo se va introduce un trocar de 10 mm pe unde va intra laparoscopul, adică camera video. Ulterior, vom mai face trei incizii care implică introducerea unor trocare în abdomen. Cu ajutorul unor pense speciale, vom scoate colecistul, urmând să îl exteriorizăm pe unul dintre trocare”, spune dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

„Dacă piatra este mare, va trebui să o spargem”

Pietrele la fiere pot avea dimensiuni destul de mari, situație în care este necesară spargerea acestora în bucăți mai mici pentru a putea fi eliminate. Colecistectomia laparoscopică se desfășoară în urma unui protocol bine definit: efectuarea inciziilor, introducerea laparoscopului, umplerea abdomenului cu dioxid de carbon, scoaterea pietrelor și a laparoscopului, montarea clipsurilor din titan în interiorul pacientului, închiderea inciziilor.

„Dacă piatra este mare, va trebui să o spargem ca să nu fie nevoie să mărim incizia. Distrucția pietrei se face într-un sac special, iar apoi se va scoate pe bucăți. Intervenția în sine este standardizată, bine pusă la punct și implică montarea unor clipsuri metalice (de titan) care vor rămâne în interiorul pacientului. Un clips se va pune pe artera care irigă colecistul și două pe canalul cistic pentru a împiedica scurgerea biliară. De obicei, lăsăm un tub de dren subhepatic, pe care îl scoatem a doua zi”, explică medicul.

Cât de repede se recuperează pacientul?

Recuperarea după o colecistectomie laparoscopică este, în general, rapidă și mai puțin dureroasă comparativ cu intervențiile chirurgicale tradiționale. Majoritatea pacienților pot merge acasă după numai o noapte de spitalizare. Activitățile de zi cu zi pot fi reluate treptat, de obicei în decurs de câteva săptămâni. De asemenea, medicul poate să îi facă pacientului anumite recomandări pentru a favoriza vindecarea inciziei, cum ar fi: evitarea efortului fizic, evitarea anumit alimente.

„Durerile nu sunt foarte mari, în sensul că pacientul poate să se ridice și să meargă fără probleme după două-trei ore de la ieșirea din sală. Avantajul este că pacientul se reface și se mobiliează foarte repede, iar următoarea zi după intervenție îi dăm drumul acasă. În cele mai multe cazuri, pacientul își reia activitatea normală de a doua zi. Recomandarea este să nu facă efort două-trei săptămâi postoperator și să evite un timp alimentele care îl supărau înainte”, precizează dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

BAC cu brio! Cum să excelezi la limba română? Sfaturi de la prof. Mirela Mitu

Next Post

Durerea de umăr la menstruație. Care este legătura și ce poți face?

Related Posts
Verified by MonsterInsights