Menstruația lunară este un proces complex, reglat de o serie de schimbări hormonale care au loc în corpul femeii. Aceste modificări hormonale nu afectează doar sistemul reproducător, ci pot avea efecte sistemice, influențând diverse alte părți ale corpului. Printre simptomele mai puțin discutate, dar totuși semnificative, se numără durerile de umăr pe care unele femei le experimentează în timpul ciclului menstrual.
În timpul ciclului menstrual, multe femei experimentează o serie de simptome specifice. Pe lângă acestea, pot să apară și durerile de umăr. Legătura dintre durerea de umăr și menstruație implică diferite interacțiuni între sistemele hormonale, musculare și nervoase ale corpului feminin. În urma acestora, femeile aflate în perioada menstruală pot experimenta și durere de umăr. De altfel, este important să ne prezentăm la un specialist și să aflăm cauza care a dus la apariția durerii.
Impactul hormonilor asupra inflamației și durerii
Prostaglandinele nu acționează doar la nivel local (în uter), ci pot provoca inflamație sistemică. Nivelurile ridicate de prostaglandine în timpul menstruației contribuie la inflamația și durerea resimțite în alte părți ale corpului, inclusiv în articulații și mușchi. Prin urmare, durerea de umăr poate fi agravată de creșterea nivelului de prostaglandine în timpul ciclului menstrual. De asemenea, prostaglandinele pot crește sensibilitatea nervilor la durere. Asta înseamnă că nervii din zona umărului pot deveni mai sensibili și mai susceptibili la durere atunci când nivelul de prostaglandine este ridicat.
Impactul stresului și al tensiunii musculare
Tulburările emoționale contribuie la amplificarea percepției durerii. Ele provocă tensiune musculară și, astfel, pot afecta negativ somnul. De asemenea, menstruația poate accentua emoțiile negative și stresul care, la rândul lor, pot intensifica tensiunea musculară, inclusiv în zona umerilor. Mai mult, lipsa somnului poate crește sensibilitatea la durere. Conform studiilor, persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse să experimenteze dureri intense și de lungă durată. În plus, oboseala cronică poate duce la slăbirea mușchilor și a articulațiilor, făcându-i mai susceptibili la durere și disconfort. Oboseala constantă împiedică recuperarea musculară eficientă, ceea ce poate agrava durerile existente și poate contribui la apariția unor dureri noi.

Medicamente antiinflamatoare
Durerea de umăr persistentă, care apare cu preponderență în timpul menstruației, ar trebui să ne pună semne de întrebare. În această situație, este bine să luăm legătura cu un medic, cum ar fi medicul endocrinolog, pentru a depista cauza apariției durerii. Mai apoi, specialistul ne poate recomanda să urmăm un program de recuperare pentru a diminua disconfortul. De asemenea, dacă durerile sunt acute și ne afectează activitatea de zi cu zi, este bine să administrăm medicamente pentru a le ameliora.
Cum gestionezi durerea la birou și ce suplimente te pot ajuta
Multe femei lucrează timp îndelungat la birou, iar după ore bune, durerea de umăr poate să devină greu de suportat.
Foarte important este și alimentația. Este important ca mai ales femeile în timpul perioadei de menstruație să aibă o dietă sănătoasă, echilibrată nutrițional, bogată în legume, fructe, pește gras, nuci, semințe, condimente (turmeric, ghimbir).