Durerea de umăr la menstruație. Care este legătura și ce poți face?

Menstruația lunară este un proces complex, reglat de o serie de schimbări hormonale care au loc în corpul femeii. Aceste modificări hormonale nu afectează doar sistemul reproducător, ci pot avea efecte sistemice, influențând diverse alte părți ale corpului. Printre simptomele mai puțin discutate, dar totuși semnificative, se numără durerile de umăr pe care unele femei le experimentează în timpul ciclului menstrual.

În timpul ciclului menstrual, multe femei experimentează o serie de simptome specifice. Pe lângă acestea, pot să apară și durerile de umăr. Legătura dintre durerea de umăr și menstruație implică diferite interacțiuni între sistemele hormonale, musculare și nervoase ale corpului feminin. În urma acestora, femeile aflate în perioada menstruală pot experimenta și durere de umăr. De altfel, este important să ne prezentăm la un specialist și să aflăm cauza care a dus la apariția durerii.

„Modificările hormonale care au loc în timpul ciclului menstrual influențează nu doar sistemul reproducător, ci și alte sisteme din corp. Estrogenul are proprietăți antiinflamatorii și contribuie la protecția împotriva inflamației. Nivelurile scăzute de estrogen, în special în timpul fazei luteale târzii și al menstruației, pot predispune femeile la inflamație și durere crescută. Progesteronul de asemenea, are un rol în reglarea inflamației. Nivelurile scăzute de progesteron în timpul menstruației contribuie la sensibilizarea sistemului imunitar și la creșterea percepției durerii. Prostaglandinele sunt compuși care contribuie la contracțiile uterine și la eliminarea mucoasei uterine. Prostaglandinele au și proprietăți pro-inflamatorii, iar nivelurile ridicate în timpul menstruației pot cauza inflamație sistemică”, explică dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la la Centrul Medical Prima Clinic.

Impactul hormonilor asupra inflamației și durerii

Prostaglandinele nu acționează doar la nivel local (în uter), ci pot provoca inflamație sistemică. Nivelurile ridicate de prostaglandine în timpul menstruației contribuie la inflamația și durerea resimțite în alte părți ale corpului, inclusiv în articulații și mușchi. Prin urmare, durerea de umăr poate fi agravată de creșterea nivelului de prostaglandine în timpul ciclului menstrual. De asemenea, prostaglandinele pot crește sensibilitatea nervilor la durere. Asta înseamnă că nervii din zona umărului pot deveni mai sensibili și mai susceptibili la durere atunci când nivelul de prostaglandine este ridicat.

„În timpul menstruației, crește producția de prostaglandine în corp. Prostagladinele sunt niște mediatori importanți ai inflamației. Pe lângă scăderea bruscă a nivelului de progesteron din sânge, ei creează un context biochimic favorabil declanșării de fenomene inflamatorii în organism, inclusiv la nivelul umărului”, spune dr. Adina Tîrîș, medic specialist medicină fizică și reabilitare la Centrul Medical Prima Clinic.
 

Impactul stresului și al tensiunii musculare

Tulburările emoționale contribuie la amplificarea percepției durerii. Ele provocă tensiune musculară și, astfel, pot afecta negativ somnul. De asemenea, menstruația poate accentua emoțiile negative și stresul care, la rândul lor, pot intensifica tensiunea musculară, inclusiv în zona umerilor. Mai mult, lipsa somnului poate crește sensibilitatea la durere. Conform studiilor, persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse să experimenteze dureri intense și de lungă durată. În plus, oboseala cronică poate duce la slăbirea mușchilor și a articulațiilor, făcându-i mai susceptibili la durere și disconfort. Oboseala constantă împiedică recuperarea musculară eficientă, ceea ce poate agrava durerile existente și poate contribui la apariția unor dureri noi.

„De multe ori, durerea de umăr din timpul menstruației poate fi exacerbată și de factorii emoționali (care apar în timpul perioadei menstruale), acumularea de stres, oboseală cronică marcată și deficitul de somn pe o perioadă îndelungată de timp. Acești factori scad dramatic pragul și toleranța la durere a pacientului”, explică medicul specialist.

Medicamente antiinflamatoare

Durerea de umăr persistentă, care apare cu preponderență în timpul menstruației, ar trebui să ne pună semne de întrebare. În această situație, este bine să luăm legătura cu un medic, cum ar fi medicul endocrinolog, pentru a depista cauza apariției durerii. Mai apoi, specialistul ne poate recomanda să urmăm un program de recuperare pentru a diminua disconfortul. De asemenea, dacă durerile sunt acute și ne afectează activitatea de zi cu zi, este bine să administrăm medicamente pentru a le ameliora.

„În cazul în care observăm că durerea de umăr apare doar în timpul menstruației, este indicat să luăm legătura cu medicul endocrinolog pentru efectuarea unui consult. În perioada dureroasă, până să ajungem la medic, este recomandat să administrăm medicamente antialgice sau antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea ajută la diminuarea durerilor acute”, conchide dr. Adina Tîrîș, medic specialist medicină fizică și reabilitare la Centrul Medical Prima Clinic.
 

Cum gestionezi durerea la birou și ce suplimente te pot ajuta

Multe femei lucrează timp îndelungat la birou, iar după ore bune, durerea de umăr poate să devină greu de suportat.

„Munca la birou, prin efortul postural prelungit și prin mișcările repetitive ale membrelor superioare, poate predispune la apariția durerii de umăr. Le recomand persoanelor care lucrează mult timp la birou să ia pauze de 10-15 minute la o oră. În acest timp, e bine să facem mobilizări ale umărului în toate axele. De asemenea, recomand folosirea de scaune ergonomice, poziționarea trunchiului la 15-20 cm de blatul biroului și poziționarea corectă a antebrațelor pe suprafața de lucru (antebrațul și brațul să formeze un unghi de 90 grade)”, explică dr. Adina Tîrîș.

Foarte important este și alimentația. Este important ca mai ales femeile în timpul perioadei de menstruație să aibă o dietă sănătoasă, echilibrată nutrițional, bogată în legume, fructe, pește gras, nuci, semințe, condimente (turmeric, ghimbir).

„Pot fi de ajutor și suplimentele alimentare cu antiinflamatoare naturale, cum ar fi: Boswellia serrata, turmeric, coenzima Q10, acizi grași Omega-3. În plus, există și compuși care susțin sănătatea cartilajului și a țesutului conjunctiv precum: glucozamina, condroitina”, adaugă explică dr. Adina Tîrîș.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Pietre la fiere. Cum decurge intervenția laparoscopică?

Next Post

Campioni internaționali: 6 elevi din Craiova, medaliați la aritmetică mentală, în Barcelona

Related Posts
Verified by MonsterInsights