Examenele de Bacalaureat se apropie cu pași repezi, iar pregătirile sunt intense, la fel și emoțiile. Limba română, una dintre probele obligatorii, reprezintă o provocare majoră, necesitând o înțelegere și o stăpânire profundă a materiei pentru a obține rezultate excelente. Pentru a oferi sprijin și ghidare în această perioadă importantă pentru elevi, am discutat cu prof. dr. Mirela Mitu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” Craiova. În cadrul campaniei Media10 – „BAC CU BRIO”, prof. dr. Mitu împărtășește metodele eficiente de pregătire, strategiile de gestionare a stresului și sfaturile esențiale pentru a ajuta elevii să se pregătească temeinic și să învingă emoțiile legate de examenul de bacalaureat.
„BAC cu Brio” este o campanie Media10 dedicată sprijinirii elevilor de liceu în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. Printr-o serie de interviuri exclusive cu profesori de top, campania oferă sfaturi practice, strategii de studiu eficiente și tehnici de gestionare a stresului, toate menite să ajute elevii să obțină rezultate excelente. Părinții vor găsi, de asemenea, recomandări utile pentru a-și susține copiii în această perioadă crucială. „BAC cu Brio” este ghidul complet pentru a transforma examenul de BAC într-o experiență pozitivă și de succes.

Media10: Ce v-a adus aproape de educație și cum ați ales să fiți profesor de limba română?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Am ajuns la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” în 1994, printr-un Concurs Național de Titularizare. Tocmai ce dădusem examenul de definitivare și erau numai două locuri în Craiova, unul dintre ele fiind la „Școala Normală”, așa cum se numea atunci. Pot spune că soarta m-a adus aici. Am obținut cea mai mare notă, astfel încât am putut să ajung în acest minunat colegiu, care s-a „lipit” de sufletul meu și căruia mă dedic și în ziua de astăzi. Aici am găsit profesori cu mare experiență, care au fost niște modele pentru mine și care m-au ajutat să mă formez. Am ales meseria de dascăl pentru că m-au inspirat profesorii pe care i-am avut de-a lungul timpului: dascălii mei de la Colegiul „Elena Cuza”, profesorii de la Facultatea de Litere din Craiova, cărora le datorez toată recunoștința și respectul meu.
„Dacă îi respecți pe copii, vei primi, la rândul tău, respectul lor”
Media10: Cum faceți să construiți o relație bazată pe încredere și respect cu noile generații de elevi?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Sunt niște reguli pe care le-am avut toată viața și la care țin foarte mult, și anume: respectul față de copii, încrederea în ei, faptul că le dau posibilitatea să-și exprime opiniile. Dacă îi respecți pe copii, vei primi, la rândul tău, respectul lor. Dacă nu îi respecți, îi jignești, atunci normal că vei primi același lucru. De asemenea, trebuie să avem și foarte multă răbdare cu ei. Dacă vrei să fii un profesor adevărat, copilul trebuie să fie prioritatea ta, pentru el trebuie să faci totul, să comunici cu el. Copii de astăzi sunt puțin altfel decât generațiile trecute, dar dacă îi respectăm, în cele din urmă ajungem la sufletul lor.
Metode moderne de predare: „teoria inteligențelor multiple, pălăriile gânditoare, atelierele de creație”
Media10: Ce metode folosiți pentru a capta și menține, în același timp, atenția și interesul elevilor dumneavoastră la ore?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Mă folosesc foarte mult de metodele moderne precum: teoria inteligențelor multiple, pălăriile gânditoare, atelierele de creație, algoritmizarea, dezbaterea etc. Cu ajutorul acestor metode, copiii capătă încredere în ei. De exemplu, pentru a caracteriza un personaj, folosim T.I.M. (teoria inteligențelor multiple), astfel prezentăm proiectele într-un mod diferit. I-am învățat să facă hărți conceptuale, metodă pe care am aplicat-o în opera lui Mihail Sadoveanu – Baltagul. Au reușit să relizeze, pe tabla inteligentă, itinerariul căutării lui Nechifor Lipan de către Vitoria, iar acest lucru le-a plăcut foarte mult.
De asemenea, avem și un club de lectură, în care citim cu toții aceeași carte. Avem abonament la Voxa, astfel că lucrăm și cu inteligența artificială. După ce am citit-o, purtăm discuții: ce am învățat din carte, care sunt personajele, la ce ne folosesc în viață informațiile. Mai mult decât atât, facem și teste de antrenament pentru Bacalaureat. Nu începem pregătirea pentru Bacalaureat în clasa a XII-a, ci o începem încă din clasa a IX-a pentru că subiectele I A și B, care se dau la examen, se pot face la orice clasă. Astfel, se obișnuiesc și cu cerințele specifice unui examen de Bacalaureat.

Tehnologia la ore: „le trimit cărțile în format pdf, iar apoi facem hărți conceptuale, exerciții, proiecte”
Media10: Cum integrați tehnologia la clasă, având în vedere că toți copiii trăiesc cumva în lumea aceasta digitală?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Tehnologia ne ajută enorm atât pe noi, ca profesori, cât și pe copii. După ce am citit romanul, vedem și ecranizarea, ascultăm interviuri cu scriitorii respectivi etc. În pandemie, am reușit să lucrăm live cu ajutorul platformelor Classroom, Teams. În plus, fiecare elev a primit de la școală o tabletă, iar fiecare profesor un laptop. Astfel, le trimit cărțile în format pdf, iar apoi facem hărți conceptuale, exerciții, proiecte, vedem filme. După ce lecturăm textul, îl analizăm, facem exercițiile din manual și din auxiliare, trecem la jocurile în format electronic, cum ar fi: aplicația WordWall, Google Forms pentru simularea unor teste. Copiii se folosesc și de chatGPT, care poate fi de ajutor în sensul că le oferă o structurare a ideilor și alte modalități de lucru. Totuși, trebuie să păstrăm niște limite, pentru că el nu ne oferă autenticitate și creativitate.
Media10: Cum pot elevii să își organizeze timpul de studiu pentru a acoperi toată materia necesară?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Copiii trebuie să aibă un program. După orele de la școală, ei trebuie să ajungă acasă, să se relaxeze, să mănânce, să se odihnească și apoi să își facă temele la fiecare disciplină. Într-adevăr, acum nu se mai dau teme propriu-zise, ci proiecte, realizarea unor eseuri, proiecte digitale. Prin urmare, trebuie să lucrăm mai mult cu ei la clasă, să fim atenți cum ne dozăm timpul noi, ca profesori, pentru tot ceea ce avem de făcut astfel încât să le ușurăm munca cât mai mult. Eu nu prea le dau teme copiilor pentru că îmi doresc să le facem împreună la clasă. Astfel, mă asigur că au înțeles și obțin feedback din partea lor. De asemenea, contează foarte importantă și respectarea orelor de odihnă. Conform specialiștilor, copiii ar trebui să doarmă începând cu ora 22:00 pentru un somn odihnitor.
„Orele de lectură pe care le avem ne ajută foarte mult”
Media10: Care sunt cele mai eficiente tehnici de învățare pe care le recomandați?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Orele de lectură pe care le avem ne ajută foarte mult. Citim cu toții cartea, iar apoi facem fișele de lectură. Îi învăț să structureze textul în porțiuni cât mai mici astfel încât să le fie ușor să îl înțeleagă și să îl rețină. Mai apoi, facem analiza textului. Îi ajut să învețe totul logic, deși este literatură. Sunt împotriva memorării forțate a eseurilor și nici nu le dau posibilitatea să tocească. Îmi doresc ca elevii mei să citească opera literară, să o înțeleagă și să o rețină. Dacă lucrăm cu ei la clasă în mod constant, este imposibil să nu avem rezultate.

Cum se face pregătirea elevilor? Simulări la clasă și program de remediere
Media10: Cum îi ajutați pe elevi să se pregătească pentru probele scrise și orale? Ce sfaturi le dați?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Pregătirea începe din clasa a IX-a. În clasa a XII-a, ne axăm mai mult pe testele de antrenament. Le trimit în format electronic încă din vacanța de vară. După ce le rezolvă singuri, le refacem la clasă împreună și vedem unde sunt probleme. Verificăm împreună toate testele de antrenament făcute. Dincolo de predarea de la clasă, avem ore de pregătire suplimentară pentru examenul de Bacalaureat. Într-o oră rezolvăm subiectele I și II de la testul de Bacalaureat, iar ora a doua ne axăm pe eseul de la subiectul III, conform baremului.
De asemenea, avem și un program de remediere pentru elevii care au obținut note mai mici la simulări. În ceea ce privește pregătirea elevilor pentru probele orale, facem simulări la clasă. Elevii intră în clasă, se prezintă, trag un bilet și rezolvă subiectul. Unii copii sunt mai timizi și atunci când văd comisia uită absolut tot. De aceea, este bine să îi pregătim dinainte. În plus, avem și auxiliarele care conțin foarte multe variante de subiecte pentru proba orală.

„Este esențială implicarea familiei”
Media10: Cum pot părinții să își susțină copiii eficient înainte de examene? Ce să facă și ce să nu facă?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Dacă nu există o legătură strânsă între școală, profesor, elev și părinte, nu putem realiza nimic. Cu cât discutăm mai mult cu părinții, cu atât aceștia vor știi mai bine ce au de făcut. Sunt mulți părinți care nu știu să se poarte cu proprii copii, nu știu să comunice, să fie apropiați de ei. Nu trebuie să pedepsim copiii sau să le cerem mai mult decât pot ei. Părinții trebuie să fie mulțumiți de realizările copilului, să-l motiveze, să-l monitorizeze și să poarte discuții periodice cu dirigintele, cu profesorii. În acest fel, copilul va fi întotdeauna într-un progres real.
Este esențială implicarea familiei, dar și a cadrelor didactice. Lucrurile acestea se consolidează și mai mult dacă facem proiecte în care să îi implicăm și pe părinți. Astfel, apar și rezultatele. Chiar dacă părintele nu poate să vină la școală la ședințe, trebuie să găsim o altă modalitate prin care să comunicăm. De exemplu, pe WhatsApp, pe platforme. Este esențial să nu pierdem legătura cu părintele, mai ales că avem un scop comun, și anume ca acel copil să fie, în cele din urmă, un om realizat.

„Invităm consilierul educativ, psihologul, medicul la clasă măcar o dată pe săptămână”
Media10: În perioada examenelor, copiii sunt adesea stresați, au emoții și se creează niște blocaje. Ce strategii le recomandați pentru a le depăși?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Sunt copii foarte buni, care știu materia, au învățat, dar factorul emoțional este atât de puternic încât apar aceste blocaje. Așa cum începem să îi pregătim din clasa a IX-a pentru BAC, trebuie să îi pregătim și din punct de vedere emoțional. În acest sens, invităm consilierul educativ, psihologul, medicul la clasă măcar o dată pe săptămână. Noi, ca profesori, știm cum să-i motivăm, să îi încurajăm și să îi susținem. Le-am dat să citească chiar articole de specialitate privind pregătirea din punct de vedere psihologic al examenului, cărți de dezvoltare personală.
În plus, de fiecare dată când invit psihologul la clasă, invit și medicul pentru că sunt specialiștii care ne ajută în gestionarea factorului emoțional. Poate că unii copii au anumite afecțiuni și atunci trebuie să știe cum să le gestioneze. Copiii din ziua de azi sunt foarte sensibili și trebuie să îi ajutăm să își țină emoțiile sub control. Prin discuțiile acestea și prin motivația pe care le-o dăm în fiecare zi: „Ești bun!”, „O să reușești!”, „Bravo!”, „Vei fi și mai bun data viitoare!”, copilul reușește să își învingă temerile.
Ce greșeli să evite elevii la examen?
Media10: Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac elevii înainte de examene și cum pot fi evitate?
Prof. Dr. Mirela Mitu: Mulți elevi lasă învățatul pe ultima sută de metri. Din această cauză, nu mai pot să-și gestioneze bine timpul. E important să-și stabilească din timp un program de învățat, să se odihnească suficient și să aibă o alimentație sănătoasă. De asemenea, mulți copii nu lucrează suplimentar acasă și atunci le lipsește practica. Din acest motiv, lucrăm cu ei la școală. Mai mult decât atât, este foarte important ca elevii să își gestioneze foarte bine emoțiile, să respire corect ca să fie atenți și să se concentreze.
După ce văd subiectul, primul lor gând este „Nu știu nimic”. Dacă respirăm corect, ne relaxăm și citim din nou, ne vom da seama că ne aducem aminte totul. O altă greșeală pe care o fac adesea elevii este aceea de a se lăsa influențați de ce spun colegii. De multe ori, informațiile sunt greșite. Trebuie să ne liniștim, să respirăm, să trecem pe ciornă ideile principale și apoi să „brodăm” povestea.
„Să fie foarte atenți atunci când citesc subiectul”
Media10: Ce mesaj de încurajare le-ați transmite elevilor care urmează să susțină examenele?
Prof. Dr. Mirela Mitu: În primul rând, le-aș spune elevilor să aibă încredere în ei pentru că sunt convinsă că știu și că vor da tot ce au mai bun acolo. În al doilea rând, îi încurajez să fie foarte atenți atunci când citesc subiectul și să nu își facă griji dacă știu că l-au învățat. În al treilea rând, le doresc să fie sănătoși, să aibă grijă cum se pregătesc înainte de examen. Ca să obțină cele mai bune rezultate, trebuie să țină cont de câteva reguli, și anume: să învețe temeinic în fiecare an de studiu, să exerseze foarte mult, să-și consolideze informațiile și să respecte normele de redactare. Nu în ultimul rând, le doresc mult succes. Cheia către succes este la ei. Sunt conștienți, inteligenți și pot trece cu brio Bacalaureatul care, pe vremuri, se numea „examenul maturității”.