Deficitul de vitamine în plină vară. Semne de alarmă și analize recomandate

Pîrlogea Claudia
12 Min Read

Vitaminele joacă un rol esențial în ceea ce privește buna funcționare a organismului. Vara este anotimpul soarelui, vacanțelor și alimentației proaspete însă, în mod surprinzător, este și o perioadă în care deficitul de vitamine poate afecta sănătatea multor persoane. Deși pare contraintuitiv, temperaturile ridicate, schimbările în dietă și activitățile intense pot contribui la apariția unor carențe vitaminice. Recunoașterea semnelor de alarmă și efectuarea analizelor medicale adecvate sunt pași esențiali pentru a te asigura că te bucuri de o vară sănătoasă și plină de energie. Cum știi că ai deficit de vitamine? Care sunt vitaminele esențiale în sezonul cald? Aflăm răspunsurile de la dr. Mihnea Pomacu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Ce sunt avitaminozele, pe înțelesul pacienților?

Dr. Mihnea Pomacu: Avitaminoza sau lipsa vitaminelor din organism este cauzată, de cele mai multe ori, de alimentația necorespunzătoare, lipsa expunerii la soare sau tulburări la nivelul tractului intestinal. Acestea sunt însoțite de malabsorbție, patologii consumptive (ocologice), chirurgia bariatrică (la persoanele supraponderale care au necesitat rezecție gastrică) și nutriția parenterală îndelungată. Pentru mulți oameni, poate fi o adevărată provocare să obțină zilnic cele 13 vitamine esențiale pentru funcționarea, creșterea și dezvoltarea normală a organismului.

„Cele mai frecvente avitaminoze sunt date de pierderea vitaminelor C și D”

Media10: Care sunt cele mai frecvente avitaminoze întâlnite în perioada verii și de ce apar ele mai des în acest sezon?

Dr. Mihnea Pomacu: Cele mai frecvente avitaminoze sunt date de pierderea vitaminelor C și D. Pe parcursul iernii, a anotimpului rece, când fructele și legumele sunt mai puțin accesibile în starea lor proaspătă, majoritatea oamenilor preferă alimentația bazată pe grăsimi, făinoase, proteine. Pe lângă carența de vitamine rezultată din lipsa alimentației bogate în fructe și legume, se mai adaugă și privarea organismului de lumina naturală a soarelui (vitamina D).

Media10: Sunt anumite persoane mai predispuse la avitaminoze în perioada verii? Dacă da, care sunt acestea și de ce?

Dr. Mihnea Pomacu: De obicei, persoanele cu un sistem imunitar scăzut sunt mai predispuse avitaminozelor. O serie de probleme medicale fac dificilă absorbția și metabolizarea corectă a vitaminelor. Acest lucru poate duce la deficiențe de vitamine. Cauzele medicale comune ale deficitului de vitamine includ: boala alcoolică a ficatului, insuficiența hepatică, boala de rinichi, diareea cronică, sindromul de malabsorbție, bypass-ul gastric, boala inflamatorie intestinală, boala Crohn, sindromul colonului iritabil, anemia pernicioasă.

Ce manifestări ne indică un deficit de vitamine?

Media10: Cum ne dăm seama că avem un deficit de vitamine?

Dr. Mihnea Pomacu: Deficitul de vitamine nu vine niciodată cu un sigur simptom. Acesta prezintă mai multe manifestări, care pot fi confundate cu alte patologii.  De multe ori, simptomele nu se corelează în mod clar cu deficitul de vitamine. Testarea este singura modalitate prin care putem confirma nivelul scăzut de vitamine din organism. Medicul poate lua în considerare testarea dacă pacientul prezintă simptome sau dacă se identifică probleme la examinarea fizică precum: vânătăi, răni, decolorarea pielii, neuropatie. Neuropatia este o afecțiune în care funcția nervoasă este afectată. Aceasta este asociată cu lipsa de vitamina B12. Neuropatia poate provoca scăderea simțului tactil, reflexe diminuate și slăbiciune musculară. 

Cele mai importante vitamine

Media10: Care sunt vitaminele de care avem cea mai mare nevoie în sezonul cald?

Dr. Mihnea Pomacu: Necesarul de vitamine variază în funcție de anotimp deoarece alimentația este diferită de la un sezon la altul. În perioada călduroasă, primăvara și vara, pentru că anotimpurile ne permit, putem lua din fructe și legume vitamine esențiale precum: vitamina C, A, K și antioxidanți. Vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor, la funcționarea optimă a sistemului nervos și a sistemului imunitar. O putem lua în mod natural de la soare, din alimentație (pește gras, lactate) sau din suplimentele alimentare. Vitamina C are proprietăți antioxidante și imunostimulatoare. Aceasta contribuie la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea infecțiilor virale. Se găsește în fructe și legume proaspete precum: citrice, căpșuni, kiwi, ardei gras și broccoli.

Vitamina B6 este implicată în numeroase procese metabolice din organism, contribuind și la susținerea sistemului imunitar. Cele mai bune surse de vitamina B6 sunt: carnea de vită și de pui, peștele, cartofii, bananele și cerealele. Vitamina A este esențială pentru sănătatea pielii, a ochilor și a sistemului imunitar. Se găsește în legume și fructe de culoare portocalie sau verde închis, cum ar fi: morcovii, cartofii dulci, dovleacul, spanacul și pepenele galben. Vitamina E este un antioxidant puternic, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ și contribuie la menținerea sănătății pielii. Se găsește în uleiuri vegetale, semințe, nuci și avocado.

„Suplimentele cu vitamine pot fi o opțiune, însă ele nu sunt sigure pentru toată lumea”

Media10: Este nevoie să luăm suplimente de vitamine în această perioadă sau este suficient să avem o dietă echilibrată?

Dr. Mihnea Pomacu: Depinde de felul în care ne-am alimentat în sezonul rece, dacă avem sau nu un deficit. În funcție de acest lucru, putem lua sau nu suplimente alimentare, pe lângă o dietă bogată în fructe și legume. Suplimentele cu vitamine pot fi o opțiune, însă ele nu sunt sigure pentru toată lumea. De aceea, este bine să discutăm cu medicul înainte de a începe sa le administrăm.

Cum depistăm avitaminozele?

Media10: Ce analize și investigații sunt recomandate pentru a depista un deficit de vitamine?

Dr. Mihnea Pomacu: Analizele specifice pot varia în funcție de vitamina sau grupul de vitamine suspectate că lipsesc din organism. Una dintre cele mai comune modalități de diagnosticare a lipsei de vitamine este analiza sângelui. Aceasta poate include: dozarea nivelului de vitamina B12 în sânge, testarea nivelului de vitamina D, măsurarea concentrației de vitamina C, determinarea nivelului de vitamina A, verificarea nivelului de vitamina E. Unele vitamine pot fi detectate și în urină, deoarece organismul elimină excesul prin acest lichid. Analiza urinei poate oferi informații despre nivelurile de vitamine, inclusiv vitamina C și acidul folic.

De asemenea, și ficatul joacă un rol important în metabolismul vitaminelor liposolubile, cum ar fi vitaminele A, D, E și K. Așadar, analiza funcției hepatice poate oferi indicii despre posibilele deficiențe de vitamine. Pentru a investiga mai în profunzime anumite deficite de vitamine, medicul poate recomanda teste specifice, cum ar fi: testul nivelului de feritină pentru deficiența de fier, care poate fi legat de anemia cauzată de lipsa vitaminelor B9 sau B12; testul de nivel de tiamină pentru deficiența de vitamina B1. În unele cazuri, examinările imagistice (radiografiile sau scanările CT) pot fi utile pentru a evalua starea anumitor organe ce pot fi afectate de lipsa vitaminelor.

Complicațiile deficitului de vitamine pe termen lung

Media10: Care sunt complicațiile ce pot apărea dacă avitaminozele nu sunt tratate corespunzător?

Dr. Mihnea Pomacu: Organismul are nevoie de 13 vitamine, care sunt absolut esențiale pentru buna sa funcționare. Fiecare vitamină are rolul ei, iar deficitul (avitaminoza) poate avea efecte dăunatoare asupra organismului. 

  • Vitamina A sau retinolul: produce orbire de noapte, uscăciunea ochilor (membrana conjunctivă)
  • Vitamina D sau calciferol: poate provoca decalcifierea oaselor (osteoporoza), carii dentare grave sau chiar rahitism.
  • Vitamina E sau tocoferol: poate provoca anemie, distrugerea celulelor roșii din sânge, degenerare musculară și tulburări de reproducere.
  • Vitamina K sau antihemoragică: pot apărea sângerări nazale, în tractul digestiv sau genito-urinar.
  • Vitamina C sau acid ascorbic: se manifestă prin gingivita (inflamația gingiilor), piele cu aspect solzos, vindecare lentă a rănilor, sângerări nazale, smalț deficitar al dinților, durere și inflamații ale articulațiilor, anemie, creștere în greutate, păr uscat. 
  • Vitamina B1 sau tiamina: produce oboseală, modificări nervoase. Dacă deficitul este sever, poate apărea sindromul Korsakoff (caracterizat prin pierderea memoriei și confuzie) sau boala Wernicke (tulburări oculare, confuzie).
  • Vitamina B2 sau riboflavina: provoacă tulburări oculare, cum ar fi: fotofobia (durerea oculară cauzată de lumină), precum și modificări orale, inclusiv apariția fisurilor în cavitatea bucală și roșeața buzelor. 
  • Vitamina B3 (cianina sau acidul nicotinic): produce o inflamație a pielii, modificări ale sistemului digestiv, diaree, deteriorarea sistemului nervos (demență).
  • Vitamina B6 sau piridoxina: provoacă iritabilitate, slăbiciune, amețeli, depresie, neuropatie periferică și spasme, tulburări de creștere, acrodinie și anemie.
  • Vitamina B12 sau cianocobalamina: cea mai frecventă cauză a deficitului de vitamina B12 este anemia pernicioasă. Alte cauze ar fi: gastrectomie totală, cancer gastrointestinal, fistulă gastrointestinală, diverticulă, tuberculoză, ileită, boală celiacă, diete vegetariene și gastrită atrofică.

„Prin expunerea la soare, organismul uman este capabil să-și fabrice toată vitamina D de care are nevoie”

Media10: Cum influențează expunerea la soare nivelul de vitamina D în perioada călduroasă?

Dr. Mihnea Pomacu: Funcția primară a vitaminei D este aceea de a menține calciul din sânge la un nivel normal. Ea mai intervine și în unele funcții legate de sistemul imunitar, sistemul neuromuscular, piele, pancreas. În plus, ea joacă un rol important în prevenirea cancerului, a rahitismului, osteomalaciei și osteoporozei. Studiile actuale indică faptul că un adult cu piele normală, deschisă la culoare, poate să producă o cantitate suficientă de vitamina D în aproximativ 20 de minute de expunere la soare. Prin expunerea la soare, organismul uman este capabil să-și fabrice toată vitamina D de care are nevoie.

Media10: Ce sfaturi aveți pentru menținerea unui echilibru optim al vitaminelor pe parcursul anului, nu doar în acest sezon?

Dr. Mihnea Pomacu: În primul rând, oamenii trebuie să știe că fructele și legumele sunt o sursă bună de vitamine și minerale. Așadar, ele nu trebuie să lipsească din alimentație. De asemenea, lactatele trebuie incluse în dietă, la fel și carnea, peștele, nucile etc. În al doilea rând, este important să ne expunem la lumina naturală de la soare pentru a lua vitamina D. Nu în ultimul rând, este esențial să mergem la medic pentru orice simptom neobișnuit și să nu așteptăm ca lucururile să se complice. Prevenția este cel mai bun medicament.

Share This Article