În perioada verii, pe lângă planificarea concediilor, trebuie să ai grijă și de sănătatea copilului tău. Temperaturile ridicate pot cauza o serie de probleme și neplăceri copilului, situație în care întreaga vacanță poate fi compromisă. Prevenția este extrem de importantă, iar părinții trebuie să fie pregătiți pentru orice situație, chiar și în concediu. Dacă ții cont de recomandările medicului, poți evita apariția afecțiunilor și a disconfortului copilului.
Protecția împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) este esențială pentru sănătatea pielii copilului, mai ales când temperaturile ajung și la 40 de grade în timpul verii. În acest caz, este indicată aplicarea cremelor cu factor ridicat de protecție pe pielea copiilor cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare. De asemenea, aceasta trebuie reaplicată la fiecare două ore, precum și după contactul cu apa. Este important ca părinții să respecte intervalul orar admis (până la 11 și după ora 16) și să nu expună copiii la soare atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate.
„Vara, trebuie să avem grijă cum și cât timp ne expunem la soare și la căldură. În principiu, în intervalul orar 11-16 ar trebui să evităm să ieșim afară cu copilul. Dacă este foarte cald, pot să apară insolații chiar și dacă stăm sub umbrelă. De asemenea, atunci când temperaturile sunt ridicate, trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător atât noi, cât și copilul. Ideal ar fi să purtăm haine cât mai deschise la culoare. Se vor evita hainele negre pentru că atrag căldura. În plus, este bine să îi dăm copilului o pălărie sau o șapcă pe cap, să folosim protecție solară cu SPF 50 și să îl hidratăm corespunzător”, spune dr. Tatiana Miculeasa, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.
Afecțiuni întâlnite în perioda verii
Vara este anotimpul preferat al copiilor pentru că pot să facă o mulțime de activități în aer liber. Cu toate acestea, sezonul cald vine și cu un risc crescut de a dezvolta anumite afecțiuni specifice perioadei. Părinții trebuie să fie extrem de atenți la tot ceea ce face copilul, de la alimentele pe care le consumă și până la obiectele cu care intră în contact. De asemenea, trebuie să se asigure că cei mici nu petrec mult timp la soare, mai ales că temperaturile ridicate din perioada verii pot să declanșeze o serie de probleme grave.
„Cea mai frecventă patologie întâlnită în perioada verii, atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate, este boala diareică acută. Această problemă apare atunci când alimentele nu sunt preparate corespunzător sau dacă consumăm fructe și legume nespălate. Alte afecțiuni des întâlnite vara sunt cele care țin de partea cutanată, ca urmare a expunerii pielii la soare, și afecțiunile din sfera ORL (otitele)”, afirmă dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.
„Înainte de a pleca în vacanță, părinții ar trebui să vină cu copilul la un consult”
Dacă urmează să plecați în concediu cu cel mic, ar trebui să programați, mai întâi, o vizită la medicul pediatru. Astfel, puteți preveni posibilele probleme medicale și puteți afla cum să acționați în cazul în care apar anumite simptome. Sfaturile medicului pediatru vă pot salva concediul.
„Înainte de a pleca în vacanță, părinții ar trebui să vină cu copilul la un consult pentru a se asigura că este totul în regulă. În plus, medicul pediatru poate să ofere sfaturi și recomandări importante părinților legat de ceea ce ar trebui să ia cu ei în concediu pentru a preveni eventualele neplăceri cauzate de vreo problemă a copilului. Ca și recomandări generale, este necesar să îi asigurăm copilului o îngrijire adecvată, și anume: hidratare corespunzătoare, folosirea cremelor cu factor de protecție, produse împotriva mușcăturile de insecte”, precizează dr. Bianca Vintilescu.
Cum protejăm copilul de căpușe și alte insecte
În timpul verii, copiii petrec mult timp în natură. Chiar dacă acest lucru este foarte benefic pentru sănătatea celor mici, există și pericole neprevăzute, cum ar fi înțepăturile de insecte (țânțari, albine) sau mușcăturile de căpușe. Înainte de a ieși afară, este bine să folosiți spray-uri împotriva insectelor, adecvate pentru vârsta copilului.
„Dacă ieșim la plimbare cu copilul, mai ales prin iarbă, sau dacă se joacă cu animalele, trebuie să avem grijă să îl ferim de căpușe. Pentru a-l proteja, este de preferat să îi dăm haine lungi copilului (dacă nu este foarte cald afară) și să folosim spray-uri speciale împotriva insectelor (căpușe, țânțari). Este foarte important ca în momentul în care ne întoarcem acasă să dezbrăcăm copilul, să îi facem un duș și să îi inspectăm atent pielea”, explică dr. Tatiana Miculeasa.
Ce trebuie să conțină TRUSA DE VACANȚĂ?
Trusa de vacanță este un „must have”, ce nu trebuie să lipsească din bagaj. Pentru a fi pregătiți în orice situație, trusa de vacanță trebuie să conțină o varietate de instrumente medicale, produse naturiste și medicamente, în funcție de problemele anterioare ale celor mici, așa cum afirmă și dr. Tatiana Miculeasa, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic:
„Înainte de a pleca în concediu, trebuie să ne pregătim trusa de vacanță. Putem să ne sfătuim cu medicul pediatru în acest sens. Cert este că trebuie să ne gândim la toate variantele, la ce ar putea păți copilul în concediu. De exemplu, sunt situații în care copilul poate să facă o viroză în vacanță, chiar dacă este cald. În acest caz, poate să apară febra (trebuie să avem la noi termometru, antitermice – supozitoare, siropuri) sau tusea (medicamente antitusive, siropuri). Dacă apar vărsăturile, putem folosi emetix, nausolvit sau alte variante de la farmacie. În vacanță, copilul poate să se confrunte și cu diareea, deci trebuie să avem la noi produse de rehidratare orală și antidiareice. De asemenea, sunt unii copii mai sensibili, cu o predispoziție mai mare de a dezvolta anumite afecțiuni (otite, enterocolite) și atunci este bine să avem la noi un antibiotic. În plus, din trusa de vacanță nu trebuie să lipsească soluțiile pentru răni (betadină), plasturii, compresele sterile. Se recomandă să avem și antihistaminice în cazul în care apare o alergie, creme pentru iritații și protecție solară.”
Ce alimente NU trebuie să îi dăm copilului?
Pe timp de vară, alimentația copilului trebuie să fie adaptată pentru a face față căldurii și activităților. Este esențial să acordați o atenție sporită alimentației pentru a evita problemele intestinale și deshidratarea. Alimentele colorate și bogate în nutrienți, cum sunt fructele și legumelor de sezon, reprezintă variantele ideale în perioada verii. Trebuie să vă asigurați că cel mic bea suficientă apă pe parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea. Apa este cea mai bună opțiune. Se vor evita sucurile și băuturile carbogazoase cu zahăr adăugat.
„Trebuie să evităm să îi dăm copilului alimente condimentate, grase, sucuri carbogazoase. În schimb, putem opta pentru alimente bine preparate, gătite corespunzător, cât mai multe fructe și legume proaspete de sezon. De asemenea, este indicat să acordăm o atenție deosebită hidratării copilului în perioada verii pentru că există riscul de a se deshidrata”, spune dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.