Tratamente inovatoare pentru MIGRENE. Ce soluții avem?

Migrenele sunt durerile de cap intense și recurente, adesea însoțite de simptome precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină și sunet. Migrenele pot dura de la câteva ore până la câteva zile, afectând semnificativ calitatea vieții pacientului. Din fericire, există o multitudine de soluții de tratament care ajută la gestionarea episoadelor migrenoase. Cu ajutor specializat, de la medic, putem combate rapid și eficient durerile cap.

Când vorbim de tratamentul migrenei, trebuie să avem în vedere atât diminuarea durerilor pe moment, cât și prevenirea unui nou episod. În acest sens, există o gamă largă de medicamente care ne pot ajuta să scăpăm de durerile de cap. În primă fază, se pot da analgezice, mai ales dacă avem o durere ușoară, care apare brusc și nu persistă de mult timp. Pacienților care prezintă simptome asociate, cum ar fi vărsăturile, li se recomandă antiemetice. Dacă în urma acestora nu observăm îmbunătățiri, următorul pas constă în administrarea de medicamente antimigrenoase, cum sunt triptanii sau antagoniștii peptidei CGRP.

„Există tratament medicamentos atât pentru atacul migrenos, cât și pentru întreținere, pentru profilaxie. Dintre acestea amintim analgezicele, care pot da rezultate foarte bune dacă se administrează doza corectă. Se începe cu un analgezic, iar mai apoi, dacă nu mai funcționează, putem utiliza combinații de analgezice. Se dau și antiemetice pentru că majoritatea migrenelor sunt însoțite de senzație de greață, de vărsături. De asemenea, după ce am epuizat celelalte analgezice, putem utiliza triptani, medicamente antimigrenoase. În plus, au apărut și terapii medicamentoase noi cu antagoniști ai peptidei CGRP asociați genei calcitoninei. Sunt reprezentați de gepanți și de anticorpi monoclonali”, spune dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.
 

Injectările cu botox în tratarea migrenelor

Botoxul sau toxina botulinică reprezintă o substanță care este adesea utilizată în tratamentul migrenelor cronice, care apar în mod frecvent și afectează semnificativ calitatea vieții pacientului. În general, migrenele sunt determinate de tensiunea musculară, iar botoxul ajută tocmai la relaxarea mușchilor din zona respectivă. Tratamentul implică injectarea unor mici cantități de toxină botulinică în zonele strategice ale capului și gâtului. Astfel, injectările cu botox contribuie la reducerea tensiunii și frecvența atacurilor de migrenă.

„De mare în tratarea durerilor de cap este și terapia cu toxină botulinică. Mai exact, procedura constă în injectarea botoxului la nivelul mușchilor tensionați, fie ei și de la nivelul extremității cefalice. Rolul botoxului este acela de a relaxa musculatura. Odată ce mușchii se relaxează, va dispărea și durerea”, explică medicul specialist.

În ultimii ani, au apărut metode inovatoare de tratament, cum este simularea magnetică transcraniană (TMS), dar și numeroase dispozitive non-invazive care ajută la tratarea migrenelor. Stimularea magnetică transcraniană (TMS) utilizează impulsuri magnetice pentru a stimula anumite regiuni ale creierului implicate în declanșarea migrenelor. Dispozitivele non-invazive, în schimb, acționează prin curenți electrici și impulsuri nervoase.

„În clinicile de specialitate sunt folosite dispozitive non-invazive, ce utilizează curenți electrici, impulsuri pentru nervii transcutanați sau pentru nervul vag, precum și simularea magnetică transcraniană”, afirmă dr. Adriana Ninoiu, medic specialist medicină internă la Cardio Help.
 

Soluții naturiste pentru migrenă

Pe lângă tratamentele medicale, există și numeroase remedii naturale, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente în tratarea migrenelor. Unul dintre ele este migrosun, un supliment alimentar care conține extract din flori de hibiscus și esențe naturale de citrice (portocală, lămâie și grapefruit). De asemenea, de mare folos poate fi și rădăcina de brusture, care este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Aceasta contribuie la reducerea durerilor de cap. Un alt remediu natural utilizat în tratarea migrenelor este Ginkgo biloba, o plantă cu proprietăți antioxidante. Ea ajută la îmbunătățirea circulația sângelui și a fluxului de oxigen către creier, astfel reducând și frecvența episoadelor migrenoase.

„Există preparate precum migrosun, care conține extract din plante, dar are și substanță activă. De obicei, îl utilizăm în cure. Un alt tratament naturist care se utilizează ca medicație antimigrenoasă este preparatul cu extract de rădăcină de brusture. De asemenea, la pacientul migrenos asociem câteodată preparate cu Ginkgo biloba, care stimulează circulația la nivel cerebral”, conchide medicul.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Insuficiența venoasă. Care sunt cele mai eficiente soluții de tratament?

Next Post

Copilul nu vrea să mănânce? Sfatul medicului pediatru

Related Posts
Verified by MonsterInsights