Copilul nu vrea să mănânce? Sfatul medicului pediatru

Pîrlogea Claudia
9 Min Read

Părinții se confruntă adesea cu o perioadă extrem de dificilă, în care copilul mic refuză brusc să mai mănânce ca înainte. Este o problemă cunoscută și extrem de comună, ce poartă denumirea de neofobie alimentară. Aceasta apare, de obicei, între unu – trei ani și se manifestă prin refuzul alimentării. Neofobia alimentară poate apărea ca urmare a introducerii unor alimente noi, din cauza unor experiențe anterioare neplăcute sau chiar a unor afecțiuni medicale. De ce refuză copilul să mănânce? Ce măsuri pot lua părinții de acasă? Când mergem cu copilul mic la medic? Cum „păcălim” copilul să mănânce fără a-l forța? Ne spune dr. Tatiana Miculeasa, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Sunt mulți părinți care vin la dumneavoastră pentru că cel mic refuză să se alimenteze. De ce nu vrea să mănânce copilul mic? Care pot fi cauzele?

Dr. Tatiana Miculeasa: Neofobia alimentară înseamnă refuzul alimentelor sau teama de a încerca alimente noi. Această etapă de „mofturi” alimentare este normală în perioada de unu – patru ani. Cauzele care favorizează neofobia alimentară sunt multiple, iar aici putem vorbi fie de probleme de adaptare, probleme senzoriale, fie de afecțiuni medicale. De regulă, după vârsta de un an, ritmul de creștere al copilului scade dramatic. Prin urmare, este normal ca la o masă să mănânce mai mult și la următoarea foarte puțin. De multe ori, copilul poate avea zile la rând în care să refuze orice.

O altă situație întâlnită, de obicei după vârsta de doi ani, apare în momentul în care cel mic descoperă ideea de control și atunci încearcă să se manifeste în orice situație. De exemplu, observă că poate avea control asupra părinților și încearcă să le testeze limitele. O altă cauză poate fi dată de presiunea și stresul de la masă. De asemenea, există și cauze medicale: acute (orice afecțiune acută duce la scăderea poftei de mâncare) sau cronice  (anemie, intoleranțe sau alergii alimentare, boli intestinale cronice).

„Copilul mic (unu – trei ani) trebuie sa aibă cinci mese/zi”

Media10: Câte mese trebuie să aibă, în mod normal, copilul?

Dr. Tatiana Miculeasa: Copilul mic (unu – trei ani) trebuie sa aibă cinci mese/zi: trei mese principale și două gustări. Programul este stabilit în funcție de fiecare copil în parte, de orele de somn. În general, trebuie să ținem cont de distanța dintre mese. Este bine să treacă două-trei ore între masele principale și gustări.

Media10: Unii copii au fobii alimentare, motiv pentru care nu suportă nici măcar să vadă anumite alimente. De ce se întâmplă asta?

Dr. Tatiana Miculeasa: Aceste situații pot apărea în momentul în care copilul are o sensibilitate senzorială (nu îi place să atingă anumite alimente moi sau umede), sensibilitate olfactivă (respinge alimentele cu miros puternic), sensibilitate vizuală (respinge alimentele colorate – verzi, roșii; acceptă doar alimentele albe – lapte, cartofi, paste), sensibilitate gustativă (preferă dulce sau sărat).

„Putem încerca să preparăm alimentul pe care nu îl acceptă într-un mod diferit”

Media10: În schimb, sunt copii care preferă să consume un singur aliment. Cum îi facem să accepte și altele?

Dr. Tatiana Miculeasa: Răbdarea părinților este foarte importantă. De obicei, dacă nu există cauze medicale, perioada de „mofturi” alimentare va trece treptat, odată cu creșterea copilului. Este foarte important să nu îl forțăm pe cel mic să mănânce un anumit aliment dacă nu vrea. În schimb, putem încerca să preparăm alimentul pe care nu îl acceptă într-un mod diferit (bucăți, piure, zdrobit cu furculița).

Media10: Când ar trebui să se îngrijoreze părinții si să meargă cu copilul la un medic pediatru?

Dr. Tatiana Miculeasa: Dacă observăm că cel mic consumă cantități mai mici de mâncare decât de obicei sau dacă sare peste o masă, atunci ar trebui să mergem la un consult la medicul pediatru, cu atât mai mult dacă această perioadă este mai mare de două săptămâni. În cazurile extreme, când cel mic refuză orice și nu vrea să mănânce absolut nimic, trebuie să ne adresăm cât mai rapid unui medic.

Sfaturi importante pentru părinți

Media10: Ce pot face părinții pentru a-l „păcăli”  pe cel mic să mănânce ?

Dr. Tatiana Miculeasa: În primul rând, nu forțăm copilul să mănânce dacă nu îi este foame. Totuși, trebuie stabilit un orar fix pentru mese. În situația în care copilul sare peste o masă, următoarea masă trebuie să fie conform orarului, nu când vrea el. În al doilea rând, nu este indicat să forțăm copilul să mănânce un aliment dacă nu vrea. Putem încerca să îi dăm alimentul respectiv într-o altă zi, dar gătit diferit. De asemenea, este foarte important ca părinții să le ofere copiilor un exemplu în ceea ce privește un stil de viață sănătos. Nu în ultimul rând, nu trebuie să le oferim copiilor gustări cu o oră înainte de masă și, mai ales, nu trebuie să încurajăm consumul de dulciuri.

Media10: Ce gustări sănătoase îi putem da copilului între mese?

Dr. Tatiana Miculeasa: Variantele ideale de gustări sunt fructele de sezon, precum și legumele (bucățele de ardei, porumb) sau oleaginoasele (alune, caju), în funcție de preferința copilului și de vârsta acestuia. Este foarte important să variem tot timpul gustările și să fim un exemplu pentru ei, să le arătăm că și noi, părinții, mâncăm sănătos. De asemenea, putem să îi facem o gustare sănătoasă copilului acasă, cum ar fi: rondele de orez expandat glazurate cu ciocolată (mai multă cacao, puțin zahăr), pandișpan făcut în casă.

Remedii naturale din plante

Media10: Există remedii naturale, din plante, care să stimuleze pofta de mâncare a copilului?

Dr. Tatiana Miculeasa: Trebuie să ne asigurăm că mâncarea pe care i-o dăm copilului are gust. Prin urmare, putem folosi condimente precum: pătrunjel, mărar, piper, cimbru, coriandru, cuișoare, scorțișoară, în funcție de felul de mâncare pe care îl pregătim. De asemenea, este bine să îi dăm copilului fructe proaspete (afine, coacăze), îndulcitori naturali (miere), ceaiuri (ceai de salvie, ceai de coada calului).

Media10: Sunt situații în care este nevoie să îi dăm copilului tratament? În ce constă acesta?

Dr. Tatiana Miculeasa: Se poate administra tratament dacă lipsa poftei de mâncare este cauzată de o afecțiune medicală. De exemplu, dacă copilul are anemie, tratamentul constă în suplimente pe bază de fier. Dacă vorbim de intoleranțe sau alergii alimentare, atunci trebuie să evităm să îi mai dăm copilului alimentele respective. În cazul în care copilul are o parazitoză intestinală, se dă tratament specific în funcție de tipul parazitului implicat.

„Copilul care nu se alimentează corespunzător poate să dezvolte malnutriție”

Media10: Ce probleme pot să apară dacă copilul nu se alimentează corespunzător pe o perioadă mai lungă de timp?

Dr. Tatiana Miculeasa: Copilul care nu se alimentează corespunzător poate să dezvolte malnutriție. Aceasta are foarte multe consecințe negative, care afectează sănătatea copilului, cum ar fi: scăderea în greutate, căderea părului, modificarea funcției pielii (infecții), infecții respiratorii frecvente, anxietate, deficit intelectual. Mai exact, pot fi afectate toate sistemele organismului. De aceea, trebuie să cerem ajutor, să căutăm soluții pentru a nu ajunge în situații mai dificile.

Share This Article
Leave a Comment