Insuficiența venoasă este una dintre cele mai des întâlnite probleme medicale de la nivelul membrelor inferioare. Această boală poate să apară la orice vârstă, chiar și la copii. Persoanele care stau mult timp în picioare sau, din contră, pe scaun au o predispoziție mai mare de a dezvolta această afecțiune. De obicei, pacienții observă că au o problemă atunci când apar manifestările specifice, care îi împiedică să își desfășoare activitățile zilnice. Ce este insuficiența venoasă și de ce apare? Ce simptome trebuie să ne trimită la medic? Cum diagnosticăm boala? Ce soluții de tratament există? Când se recomandă operația? Ne spune dr. Alexandra Chirea (Bocîrnea), medic primar dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: Ce înseamnă insuficiență venoasă?
Dr. Alexandra Chirea: Insuficiența venoasă cronică apare atunci când venele superficiale sau profunde de la nivelul membrelor inferioare sunt afectate. Acest lucru duce la stază venoasă și, în același, timp, la creșterea presiunii în vene.
„Boala poate să apară la orice vârstă, chiar și în copilărie (pe fond genetic), la adulții tineri sau la vârstnici”
Media10: Cât de frecventă este această afecțiune? La ce vârste poate să apară?
Dr. Alexandra Chirea: Insuficiența venoasă este mai frecvent întâlnită în țările dezvoltate. Prevalența este mai mare la persoanele care lucrează în domeniul industrial (fabrici, uzine), însă crește și odată cu înaintarea în vârstă. Concret, mai mult de 50% din populația trecută de 70 de ani și aproximativ 20% din populația trecută de 30 de ani sunt afectate. În plus, există o predispoziție mai mare la femei decât la bărbați. Boala poate să apară la orice vârstă, chiar și în copilărie (pe fond genetic), la adulții tineri sau la vârstnici.
Cele mai importante cauze
Media10: De ce apare insuficiența venoasă? Care sunt cauzele?
Dr. Alexandra Chirea: Afecțiunile sistemului venos care stau la baza bolii venoase cronice sunt: varicele primare ale membrelor inferioare, tromboza venoasă profundă, displaziile sistemului venos și sindromul de compresie asupra venelor profunde. Varicele sunt dilatații ale venelor de la nivelul membrelor inferioare. Deseori, acestea sunt familiale, fiind transmise genetic. Cauzele genetice pot fi: structura colagenului, numărul de valvule, conformația și dispoziția sistemului venos. Varicele primare trebuie diferențiate de cele secundare, care sunt dezvoltate după tromboza venoasă profundă.
Tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare este cea mai importantă afecțiune a venelor de la acest nivel. Ea poate fi urmată de sindromul posttrombotic, care evoluază spre insuficiența venoasă cronică și persistă toată viața. În cadrul displaziilor sistemului venos sunt incluse: absența congenitală a valvulelor venoase (boala Bauer), sindromul PARKES-WEBER, sindromul KLIPPEL-TRENAUNAY, fistula arteriovenoasă congenitală, ngiomatoze venoase superficiale și profunde. Sindromul de compresie asupra venelor profunde este o altă cauză a bolilor venoase și include sindromul COCKETT si compresia asupra venelor prin aderențe postoperatorii, patologie tumorală la nivelul abdomenului sau pelvisului.
Ce factori de risc ne predispun la apariția bolii?
Media10: Ce factori de risc ne predispun la această afecțiune?
Dr. Alexandra Chirea: Există o multitudine de factori care conduc la instalarea și agravarea bolii venoase cronice. În primul rând, vorbim de obezitate care, prin intermediul presiunii abdominale crescute, influențează în mod negativ întoarcerea sângelui venos și scăderea capaciății pompei musculare a gambelor. În al doilea rând, trebuie să menționăm și sedentarismul, adică lipsa de efort fizic, lipsa sportului, a mersului pe jos, neutralizarea pompelor musculare ale piciorului favorizează staza venoasă. În al treilea rând, avem ortostatismul static prelungit în cadrul unor profesii precum: vânzător, frizer etc.
Acesta reprezintă un factor de risc important în ceea ce privește apariția și agravarea bolii venoase cronice. Când stăm în picioare, crește presiunea la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru conduce la dilatația pereților venoși și încetinirea întoarcerii venoase. De asemenea, anchilozele, artropatia anchilozantă a piciorului, gonartroza, piciorul plat sau afecțiunile articulației coxo-femurale contribuie la agravarea IVC. Nu în ultimul rând, avem și sarcina, care poate favoriza debutul varicelor. În plus, numărul de sarcini se corelează și cu severitatea bolii. Alți factori de risc mai pot fi: fumatul, alimentația, traumatismele locale, postura (pe scaun la birou).
Simptomele asociate bolii
Media10: Care sunt manifestările specifice insuficienței venoase cronice?
Dr. Alexandra Chirea: Simptomele clinice în boala venoasă sunt: senzația de picioare grele, sindromul picioarelor neliniștite nocturn, dureri la nivelul gambelor, crampe musculare și parestezii locale (senzații de amorțeală, arsură, furnicături). Manifestările clinice includ: edemul (umflarea picioarelor), care este alb, neinflamator, nedureros, unilateral sau bilateral, dar asimetric. Acesta debutează la nivelul gleznelor, iar mai apoi afectează gamba și dosul piciorului. Edemul se accentuează în ortostatism și la căldură. Inițial se remite în cursul nopții, însă ulterior devine permanent.
Dermatita pigmentară este mai frecventă la bărbați decât la femei si este cauzată de extravazarea hematiilor din vase. La nivelul gambelor, apar pete brune ce confluează în plăci și placarde. Acestea nu dispar la presiune digitală. Eczema de stază este însoțită de mâncărime și este situată în treimea inferioară a gambei. Tromboflebita varicoasă este caracterizată printr-un cordon dureros inflamat, dur, situat pe traiectul unui pachet venos. De multe ori, aceasta se poate complica cu o tromboflebită profundă. Ulcerul venos reprezintă o leziune cu pierdere de substanță, cu evoluție cronică și fără tendință la vindecare spontană. De obicei este nedureros, însă prezența durerii denotă o suprainfecție.
Când mergem la medic?
Media10: Când este recomandat să vizităm un medic specialist?
Dr. Alexandra Chirea: Trebuie să mergem la un specialist în situația în care ne confruntăm cu dureri la nivelul picioarelor, dacă observăm prezența trombozelor venoase la nivelul membrelor inferioare, pigmentarea gambelor, dacă sesizăm prezența edemelor (umflarea picioarelor). Prin urmare, este indicat să facem un consult pentru că acestea pot fi semnele incipiente ale insuficienței venoase cronice.
Media10: Cum se stabilește diagnosticul? De ce teste și investigații este nevoie?
Dr. Alexandra Chirea: Diagnosticul insuficienței venoase cronice este, de cele mai multe ori, clinic. Totuși, se poate apela și la anumite metode imagistice, cum ar fi eco Dopplerul. Acesta vizualizează fluxul sanguin arterial și venos. În plus, ne oferă informații cu privire la morfologia venelor, grosimii și supleții pereților, a ratei de dilatare, prezenței trombilor și a circulației colaterale. De cele mai multe ori, această investigație este suficientă pentru a pune diagnosticul sau chiar pentru a exclude afecțiunea.
În ce constă tratamentul?
Media10: Care sunt soluțiile de tratament? Cât de eficiente sunt acestea?
Dr. Alexandra Chirea: Tratamentul conservator constă în purtarea unor ciorapi compresivi (medicinali). Aceștia aplică o presiune ușoară la nivelul membrelor inferioare ce favorizează întoarcerea sângelui către inimă. De asemenea, ulcerațiile trebuie tratate imediat cu creme și pansamente hidrocoloide. Dacă examenul bacteriologic din ulcerație este pozitiv, atunci se poate recomanda tratament sistemic sau local cu antibiotice. Vindecarea ulcerelor necesită o perioadă lungă de tratament.
Pe lângă tratamentul conservator, este necesară și modificarea stilului de viață. Pentru a ameliora simptomele insuficienței venoase cronice, pacienții trebuie să: scadă în greutate, să renunțe la fumat, să facă repaus la pat cu picioarele ridicate la 30 de grade de două-trei ori pe zi. Mai mult decât atât, este indicată și efectuarea de exerciții fizice ușoare, care să stimuleze circulația sângelui precum mersul pe bicicletă sau alergarea ușoară. La toate acestea se poate adăuga și tratamentul medicamentos cu venotonice și hemoreologice.
Când este indicată operația?
Media10: În ce situații este necesară intervenția chirurgicală?
Dr. Alexandra Chirea: Intervențiile chirurgicale pentru tratamentul varicelor includ: terapia ablativă cu laser, ligatura chirurgicală și scoaterea venelor varicoase. Pentru venele de tip „păianjen” este indicată scleroterapia. Aceasta constă în injectarea unor substanțe sclerozante. Procedura se face sub anestezie locală. Dacă varicele (venele dilatate si proeminente) se dezvoltă și sunt situate aproape de suprafața pielii, ele pot fi îndepărtate prin intermediul tehnicii numite „stripping” (scoaterea venelor). De regulă, aceasta este o procedură care nu necesită spitalizare. Dacă venele profunde sunt afectate, în aceste cazuri pacientului îi pot fi recomandate proceduri precum angioplastia sau folosirea stentului vascular. În cazuri rare, poate fi nevoie de un bypass venos.
Recomandările medicului
Media10: De ce recomandări trebuie să țină cont pacienții cu insuficiență venoasă?
Dr. Alexandra Chirea: Încetinirea evoluției insuficienței venoase se poate face cu tratament adecvat. Este bine să ținem cont de recomandările medicilor și să nu evităm să mergem periodic la control. Dacă locul de muncă implică multe ore de stat în picioare sau dacă avem o viață sedentară, trebuie să ne schimbăm stilul de viață. Sunt indicate exercițiile fizice și mersul pe jos, dieta sănătoasă, evitarea statului în picioare sau pe scaun pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, nu este recomandat să se întrerupă tratamentul medical atunci când simptomele bolii dispar.
Sunt foarte multe situații în care pacienții evită intervențiile chirurgicale de teamă sau din cauza faptului că sunt costisitoare dacă sunt realizate în sistem medical privat. Totuși, intervenția chirurgicală are efecte foarte bune în ceea ce privește ameliorarea simptomelor bolii și prevenirea complicațiilor, mai ales la persoanele care prezintă multipli factori de risc.
Complicații severe asociate insuficienței venoase
Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă nu apelăm la timp la medic?
Dr. Alexandra Chirea: Complicațiile insuficienței venoase cronice sunt reprezentate de modificările trofice ale pielii de la nivelul membrelor afectate. Acestea apar ca urmare a unor edeme prelungite. Pe zonele afectate apar zone hiperpigmentate (brune) ca urmare a descompunerii pigmenților de hemoglobină proveniți din sângele extravazat (hipertensiunea venoasă determină ieșirea din vas a hematiilor în spațiul interstițial). În timp, tegumentul se atrofiază și apare ulcerul, leziune cu risc crescut de suprainfectare. Ulcerul venos este cauzat, în principal, de microtraumatisme accidentale la nivelul tegumentului.
De asemenea, avem și tromboza venoasă profundă, care se caracterizeaza prin dezvoltarea cheagurilor de sânge (trombi) în venele profunde ale picioarelor. Acestea pot bloca fluxul de sânge către picior, se pot desprinde, ajung la plămâni și provoacă o embolie pulmonară, care poate fi fatală. O altă complicație este sângerarea. De exemplu, persoanele cu insuficiență venoasă cronică care se rănesc pot sângera abundent.