Atunci când suferim un accident, recuperarea pare un drum lung și anevoios. La început, ne încearcă tot felul de gânduri ce se învârt în jurul unei singure idei, și anume: „Oare voi mai putea fii ca înainte?” Munca, determinarea și încrederea sunt niște valori extrem de importante, fără de care procesul de recuperare nu ar putea funcționa. Totodată, specialiștii sunt cei care ne călăuzesc drumul și ne îndreaptă pașii în direcția corectă pentru atingerea obiectivulului. Pentru asta, relația terapeut – pacient trebuie să fie una bazată pe sprijin și profesionalism. Patricia Maria Bărbulescu este pacienta Clinicii Kineto-Plus de aproape un an și chiar dacă procesul de recuperare se apropie de final, Patricia își dorește să continue antrenamentele și să aibă un stil de viață sănătos, prin mișcare.
Media10: Cum ați ajuns la Clinica Kineto-Plus? Ce problemă medicală v-a adus aici?
Patricia Maria Bărbulescu: În 2021, în urma unei căzături la schi, am suferit o ruptură de ligament încrucișat anterior la membrul inferior stâng. În luna mai a anului 2023, a avut loc intervenția chirurgicală de reconstrucție a ligamentului. Șase săptămâni postoperator, m-am deplasat cu ajutorul cârjelor, iar la sfârșitul lunii iunie am început recuperarea. Menționez că este prima accidentare gravă și nu practic sport în mod uzual (ocazional înot, sală și schi iarna). Am cunoscut echipa Kineto-Plus printr-o recomandare. Am primit feedback pozitiv din mai multe părți, de la cunoștințe la care a avut succes recuperarea, dar și de la alți medici.
„Îmi doream să pot schia din nou, într-un timp foarte scurt, dar fără să îmi fie afectat genunchiul”
Media10: Cum ati fost primită de echipa Kineto-Plus atunci când ați pășit prima dată în clinică?
Patricia Maria Bărbulescu: Când am ajuns aici, nu știam la ce să mă aștept, chiar dacă mai avusesem înainte discuții cu alți prieteni care au avut această problemă și s-au recuperat. Prima interacțiune cu echipa Kineto-Plus a fost una plăcută. Am avut parte de o primire călduroasă, într-o atmosferă primitoare, cu săli dotate și specialiști bine pregătiți. Mai întâi, am fost evaluată de dl. kinetoterapeut Adrian Dumitrache. Am discutat cu dânsul despre accident și intervenție, precum și despre obiectivul recuperării. Îmi doream să pot schia din nou, într-un timp foarte scurt, dar fără să îmi fie afectat genunchiul. Prin urmare, dânsul mi-a explicat în ce va consta recuperarea și care va fi durata ei.
Media10: De ce terapii ați avut nevoie pentru recuperare și cu ce frecvență vi s-a recomandat să le faceți?
Patricia Maria Bărbulescu: În urma evaluării, mi s-a recomandat să fac trei ședințe de kinetoterapie și două ședințe de hidrokinetoterapie pe săptămână timp de șase luni. După o astfel de intervenție, flexia completă și extensia sunt redobândite treptat, iar hidrokinetoterapia ajută la recăpătarea lor. Am simțit că exercițiile de hidrokinetoterapie aduc rezultate rapid, fără un efort prea mare. După câteva luni, nu am mai fost la hidrokinetoterapie, dar am continuat să fac kinetoterapie de două-trei ori pe săptămână.
„Simțeam că mă recuperez și, în același timp, că fac sport”
Media10: Cum a decurs întreg procesul de recuperare, de la exerciții, specialiști și până la întreaga experiență din clinică?
Patricia Maria Bărbulescu: Procesul de recuperare a fost unul îndelungat, efectuat pas cu pas, dar cu rezultate vizibile destul de rapid. În funcție de evoluția recuperării și capacitatea mea de lucru, exercițiile se intensificau. Bineînțeles, acestea erau efectuate în limita pragului dureros deoarece nu trebuie să existe disconfort în timpul practicării exercițiilor. La fiecare ședință de kinetoterapie, specialiștii îmi explicau și îmi arătau cum trebuie executate exercițiile. Pe tot parcursul antrenamentului, eram supravegheată de un kinetoterapeut astfel încât exercițiile să fie efectuate corect. În cele din urmă, întreg procesul a devenit o rutină. Simțeam că mă recuperez și, în același timp, că fac sport.
Media10: Ce părere aveți de echipa Kineto-Plus? Cum vi s-au părut pe parcursul recuperării?
Patricia Maria Bărbulescu: Echipa Kineto-Plus își tratează pacienții cu profesionalism, devotament și înțelegere. Pentru mine, este foarte importantă interacțiunea dintre pacient și kinetoterapeut. Totul trebuie să vină de la sine, să nu fie nimic forțat din nicio parte, lucru care s-a și întâmplat. Din punctul meu de vedere, specialiștii cu care am lucrat sunt foarte buni, prietenoși și am simțit că au empatizat cu mine pe parcursul procesului de recuperare. Tot timpul mi-au oferit suport moral, m-au susținut și m-au încurajat: „Hai că poți”, „O să fie bine”, „O să reușești”, iar acest lucru contează foarte mult în recuperare.
„Ședintele de kinetoterapie și exercițiile fizice mi-au oferit un echilibru emoțional”
Media10: Au fost momente în care poate ați avut impresia că nu veți mai fi niciodată ca înainte, că nu vă veți vindeca complet? Ați primit sprijin din partea echipei? Cât de mult v-a motivat acest lucru să continuați?
Patricia Maria Bărbulescu: Am avut și astfel de momente, în special în primele săptămâni după intervenție. La început, mă întrebam dacă îmi voi mai putea recăpăta mersul liber sau cât timp îmi va lua să fac asta. Ulterior, după ce am ajuns acolo și am renunțat la cârje, au apărut alte întrebări: dacă o să mai pot să alerg, să înot, să schiez sau pur și simplu dacă o să mai pot practica vreun sport. Tot timpul am fost încurajată și am primit sprijin din partea echipei. Ei m-au asigurat că ușor, ușor îmi voi putea relua și aceste activități, dar trebuie să am răbdare. Oamenii trebuie să știe că sfatul profesioniștilor este esențial și că trebuie să urmăm recomandările lor. Fără efort nu ajungem la rezultate optime, așadar exercițiile indicate trebuie să devină ca o rutină.
De multe ori, te simți demoralizat atunci când suferi un accident și este normal să fie așa pentru că se schimbă anumite lucruri în viața ta. Totodată, lipsa de motivație poate deveni o barieră în procesul de recuperare pentru că se creează un cerc vicios. De aceea, contează foarte mult suportul emoțional primit. În cazul meu, ședintele de kinetoterapie și exercițiile fizice mi-au oferit un echilibru emoțional. Uneori, observam îmbunătățiri chiar de la o zi la alta. Targetul meu era și este în continuare să fiu cel puțin la fel ca înainte de accidentare și să mă întorc pe pârtie anul viitor, ceea ce mă motivează suplimentar.
„Mi-a fost recomandat să fac kinetoterapie timp de șase luni, însă îmi doresc să continui”
Media10: Odată intrați pe ușa clinicii, pacienții nu își mai doresc să plece. Aveți de gând să continuați să veniți la clinică pur și simplu pentru un stil de viață mai sănătos, pentru a vă menține în formă?
Patricia Maria Bărbulescu: Mi-a fost recomandat să fac kinetoterapie timp de șase luni, însă îmi doresc să continui să fac asta atât pentru menținerea stabilității genunchiului, cât și pentru un stil de viață mai sănătos. În plus, odată cu începerea recuperării, am realizat cât de importantă este pregătirea fizică în prealabil, înainte de practicarea oricărui sport de iarnă.