Nivelul crescut al acidului uric trebuie să ne îndemne să facem „o resetare” în ceea ce privește alimentația. De foarte multe ori, valorile acestuia sunt influențate de ceea ce mâncăm. Prin urmare, e important să acționăm prima dată prin schimbarea dietei, și anume evitarea sau moderarea consumului de anumite alimente care ne pot face rău. De multe ori, atunci când ajungem la medic, tratamentul de bază constă în modificarea stilului de viață și a alimentației pe care o avem. Astfel, putem regla foarte ușor nivelul acidului uric.
Pacienții care suferă de hiperuricemie, ceea ce se traduce prin creșterea valorilor acidului uric, trebuie să știe că există o listă de alimente pe care ar trebui să nu le consume deloc sau să le evite pe cât posibil, cel puțin până ajung să regleze valorile acidului uric. Printre acestea, cele mai importante de menționat sunt: preparatele din carne, dulciurile, alcoolul, peștele și legumele cu frunze verzi.
Alimente de consumat cu moderație
De asemenea, este indicat să avem grijă și la consumul de brânză. Pacienții care au acidul uric crescut pot să mănânce brânzeturi nesărate, dar este recomandat să nu asocieze carnea cu acestea și să nu exagereze. În ceea ce privește consumul de carne, e important să fim ponderați. Pacienții pot mânca carne de pasăre și de vită preparată prin fierbere, precum și păstrăv sau crap, dar numai o dată pe săptămână. Se vor consuma mai rar și anumite legume, cum ar fi: ciupercile, broccoli, conopida, mazărea. În plus, sucurile de fructe și de legume sunt sănătoase, însă nu trebuie să abuzăm de ele dacă suferim de hiperuricemie.
„Adoptarea unui regim lacto-fructo-vegetarian”
Este esențial să avem grijă la tot ceea ce mâncăm pentru a ne asigura că ținem sub control nivelurile acidului uric. Prin urmare, pacienții trebuie să își modifice semnificativ stilul de viață, și anume: să consume mai puțină sare, să bea mai multe lichide și să evite alimentele care le fac rău. Totodată, trebuie să aibă grijă și la greutate. Obiectivul este acela de a ajune treptat și nu brusc la o greutate optimă pentru a nu afecta sănătatea.