Porc, sarmale și salată de beof la masa de sărbători. Le putem consuma dacă avem DIABET?

Pîrlogea Claudia
6 Min Read

Masa de sărbători este îmbelșugată, însă este plină de grăsimi și zaharuri. Este adevărat că nu ne putem abține de la toate bunătățurile, mai ales că gospodinele fac tot felul de preparate delicioase. Carnea de porc, sarmalele, salata de beof sunt vedetele acestei perioade. Pentru pacienții cu diabet, însă, este un adevărat chin. Când suferi de diabet zaharat, trebuie să fii atent la tot ce îți pui pe farfurie și te gândești numai la lista interminabilă de alimente pe care nu ai voie să le consumi. Ei bine, de sărbători, pacienții cu diabet pot să mănânce aproape orice, însă este foarte important să existe echilibru și să nu exagerăm.

Putem mânca carne de porc dacă avem diabet?

Cine nu iubește carnea de porc, mai ales în sezonul rece, când majoritatea felurilor de mâncare de la masa de sărbători sunt cu porc? Ei bine, pe cât de mult ne place, pe atât de mult trebuie să ponderăm consumul ei. Carnea de porc este o proteină animală grasă, ce conține grăsimi printre fibrele musculare. Prin urmare, medicii ne sfătuiesc să evităm consumul ei sau măcar să nu mâncăm zilnic.

„Carnea de porc este un tip de proteină animală care are grăsime printre fibrele musculare. De aceea, trebuie să o evităm sau să o consumăm mai rar”, spune dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Dacă pacienții cu diabet își doresc să consume carne de porc de sărbători, este indicat să aleagă mușchiul pentru că are mai puțină grăsime. În plus, trebuie să fim foarte atenți la cantitate. Un pacient cu diabet poate să consume până în 200 de grame de carne de porc într-o zi. Acest lucru nu înseamnă, însă, că este indicat să o mâncăm zilnic. Carnea de porc se va consuma mai rar.

„Totuși, dacă vrem să mâncăm la o masă carne de porc, e important să dăm la o parte grăsimea și să consumăm doar partea de mușchi. În plus, nu trebuie să depășim 150-200 de grame de carne pe zi și nu trebuie să mâncăm în fiecare zi” explică medicul diabetolog.

Carnea „la găleată” în diabet

Pe lângă grăsimi, pacienții cu diabet zaharat nu trebuie să consume alimente foarte sărate. Prin urmare, carnea mult iubită „la găleată” iese din discuție. Dacă mâncăm sărat, valorile colesterolului „rău” (LDL colesterol) vor crește, la fel și tensiunea arterială. Dacă nu le ținem sub control, există riscul să apară complicații grave.

„De asemenea, carnea „la găleată” trebuie evitată pentru că este sărată și plină de grăsime. Chiar dacă nu ne influențează glicemia, aceasta determină creșterea valorilor colesterolului și tensiunii din cauza cantității mari de sare”, spune dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Avem voie să mâncăm salată de beof?

Un alt preparat nelipsit de pe masa de sărbători este salata de beof, plină de sare și grăsimi. Este dificil să-i rezistăm, însă putem consuma o cantitate mică ca să ne satisfacem pofta. Important este să respectăm recomandările medicului și să nu facem abuz de preparate nesănătoase. Pentru o variantă mai sănătoasă, putem să facem o maioneză mai light și să nu mai punem sare, mai ales că murăturile sunt deja sărate.

„Este adevărat că nu putem rezista tentației de a consuma salată de beof, însă trebuie să avem grijă la cantitate. Are foarte multe grăsimi pentru că este făcută cu maioneză, deci putem să mâncăm în jur de 100 de grame de poftă, dar nu e bine să exagerăm. Există varianta de a face o maioneză mai light, în care să punem mai mult muștar și mai puțin ulei”, sugerează specialistul.

Sarmalele pe masa de sărbători. Cum le preparăm dacă avem diabet?

Sarmalele sunt și ele în top cele mai consumate preparate de sărbători, fiind nelipsite de pe mesele românilor. Dacă vrem să facem o variantă cu mai puține grăsimi, putem opta pentru un amestec din carne slabă (pui, vită) și să adăugăm mai puțin orez sau chiar să îl omitem. Astfel, și pacienții care au diabet se pot bucura de preparatele celebre de la masa de sărbători, însă este nevoie de echilibru.

„Sarmalele nu sunt complet interzise. Putem să le facem cu mai puțin orez și să folosim un amestec de carne pentru a le face mai puțin grase. Totuși, sunt pacienți care spun că mănâncă 10 sarmale la o masă, însă nu trebuie să exagerăm. E important să împărțim toate aceste alimente în mai multe mese, să nu le mâncăm pe toate la o singură masă”, conchide dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Share This Article