Știai că valorile tensionale crescute și necontrolate te predispun apariției unui AVC? În ziua de astăzi, tot mai mulți pacienți hipertensivi suferă un accident vascular cerebral. Această afecțiune este extrem de gravă și, din păcate, foarte des întâlnită. Problemele cardiovasculare trebuie depistate din timp și tratate. Altfel, riscul de face un AVC pe viitor crește semnificativ, chiar și în rândul persoanelor tinere.
Un puseu de hipertensiune se poate solda, în același timp, cu apariția unui accident vascular cerebral. Indiferent că vorbim de creșterea sau scăderea bruscă a tensiunii arteriale, pacienții trebuie să înțeleagă că riscul de a suferi un AVC este foarte mare dacă nu ne ținem valorile tensionale sub control. De asemenea, hipertensiunea favorizează apariția unor modificări la nivelul vaselor creierului, iar aici vorbim de slăbirea peretelui vascular. În acest caz, pacientul poate suferi un accident vascular hemoragic.

„Pacienții pot să sufere un AVC dacă tensiunea este mare la un puseu hipertensiv, dar pot să sufere un AVC și dacă prezintă scăderi tensionale bruște. De obicei, se pot produce accidente vasculare hemoragice prin scăderea tensiunii sau prin faptul că apar modificări la nivelul vaselor creierului. Ele se modifică atunci când pacientul are hipertensiune și apar acele microanevrisme (un fel de slăbire a peretelui vascular)”, spune dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog, la Clinica Cardio Help din Craiova.
„Dacă pacienții se plâng de dureri de cap, tulburări de echilibru, atunci îi trimitem la neurolog”
Sunt mulți pacienți care vin la medicul cardiolog cu anumite simptome de însoțire ce pot semnala un accident vascular cerebral. Durerile de cap frecvente și tulburările de echilibru trebuie să direcționeze pacientul către medicul neurolog pentru efectuarea unor investigații. În urma acestora, specialistul poate depista prezența microhemoragiilor care, la rândul lor, duc la AVC.
„De altfel, dacă pacienții se plâng de dureri de cap, tulburări de echilibru, atunci îi trimitem la neurolog. Se fac investigații prin rezonanță magnetică și se pot depista chiar și microhemoragii. Acele microhemoragii sau acele infarcte lacunale duc, până la urmă, la același lucru (la AVC)”, explică medicul cardiolog.
Cum ajută tratamentul?
Tratamentul este extrem de important în cazul unui pacient cu valori tensionale mari. Este indicat să ascultăm sfaturile medicului și să urmăm medicația întocmai pentru a preveni apariția unui AVC. Este adevărat că nu toți pacienții cu hipertensiune suferă un accident vascular cerebral, însă trebuie să avem în vedere faptul că există această posibilitate. Colesterolul crescut, fumatul și tensiunea mare sunt factori de risc care ne duc cu pași repezi către acest eveniment.
„Prin tratament, scădem riscul cardiovascular, riscul pe care noi îl calculăm când pacientul vine cu valori foarte mari, când are și un colesterol mare, o tensiune mare, fumează. Dacă el își schimbă acest stil de viață, riscul scade. Nu toți pacienții fac AVC, dar nu putem nici să le garantăm că nu vor suferi niciodată un asemenea eveniment”, afirmă dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog, la Clinica Cardio Help din Craiova.