Pompa de insulină și monitorizarea glicemiei. Ce trebuie să știi?

Pacienții cu diabet beneficiază, la ora actuală, de cele mai bune tratamente și dispozitive medicale care îi ajută să aibă o viață cât mai aproape de normal. Pompa cu insulină este un dispozitiv extrem de folosit în tratamentul diabetului zaharat de tip 1 și 2. De asemenea, persoanele cu diabet trebuie să aibă un control permanent al glicemiei, iar pentru asta există sisteme de monitorizare continuă a glicemiei. Care sunt beneficiile pompei cu insulină în tratarea diabetului? Cum se utilizează? Ce sunt sistemele de monitorizare a glicemiei? De ce este important să ne măsurăm glicemia? Răspunsurile la aceste întrebări le aflăm de la dr. Diana Timofticiuc, medic primar diabet și boli de nutriție, doctor în științe medicale la Centrul Medical Mogoș Med și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Media10: Ce este pompa de insulină și cum ajută în terapia diabetului?

Dr. Diana Timofticiuc: Pompa de insulină este un dispozitiv medical electronic, de mici dimensiuni, utilizat în tratamentul diabetului zaharat tip 1 și tip 2 insulinotratat. Cu ajutorul ei se administrează insulina cu acțiune ultrarapidă, în ritm continuu, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Pompa de insulină mimează secreția fiziologică a unui pancreas normal. Astfel, se asigură menținerea glicemiilor în limite individualizate, cvasinormale. Este extrem de important să precizez că acest dispozitiv medical nu acționează singur, ci necesită asistența permanentă din partea celui/celei care îl gestionează.

Insulinoterapia, standardul de aur la pacienții cu diabet zaharat tip 1

Media10: Care sunt indicațiile insulinoterapiei prin pompă de insulină?

Dr. Diana Timofticiuc: Insulinoterapia administrată cu ajutorul pompei de insulină reprezintă tratamentul de elecție sau standardul de aur la pacienții cu diabet zaharat tip 1, indiferent de vârstă, care asociază sau nu complicații cronice.

Media10: Care sunt beneficiile terapiei prin pompa de insulină?

Dr. Diana Timofticiuc: Cele mai importante beneficii ale terapiei prin pompă de insulină constau în creșterea speranței de viață prin întarzierea apariției complicațiilor microvasculare și macrovasculare. Dacă sunt deja prezente, terapia prin pompă de insulină favorizează încetinirea progresiei acestora, crescând calitatea vieții.

Pompele de insulină moderne permit monitorizarea continuă a glicemiei

Media10: Care sunt tipurile de pompă de insulină existente actual pe piață?

Dr. Diana Timofticiuc: Există mai multe tipuri de pompă de insulină: de la cele tradiționale sau clasice, până la cele mai moderne care includ un sistem de monitorizare continuă a glicemiei. Astfel, se reduce considerabil necesitatea pacientului de a se înțepa pentru a determina glicemiile cu glucometrul, precum și sistemul hibrid cu buclă închisă, cunoscut ca și hybrid closed loop. Acesta permite administrarea automată a ratelor bazale în funcție de glicemie, cât și administrarea bolusurilor de corecție în mod automat pentru a readuce glicemia în valorile țintă prestabilite.

Cum se livrează insulina?

Media10: Cum se utilizează pompa de insulină?

Dr. Diana Timofticiuc: Pompa de insulină este ușor de utilizat atât de copii, cât și de adulți. Aceasta este formată dintr-un dispozitiv electronic propriu-zis care asigură livrarea insulinei cu acțiune ultrarapidă, în ritm continuu (pe timpul zilei și pe timpul nopții). Livrarea insulinei se face sub forma ratelor bazale (cantitatea de insulină necesară în fiecare interval orar, cu valori prestabilite de medic), cât și sub forma bolusurilor prandiale și de corecție (cantitatea de insulină necesară pentru a acoperi cantitatea de glucide ce va fi consumată, cât și cantitatea de insulină necesară pentru a corecta o valoare glicemică din afara țintelor prestabilite).

Acest dispozitiv este prevăzut cu un rezervor ce are o capacitate de maximum 300 UI. În plus, are și un cateter prin care este livrată insulina din rezervor către o canulă, de diferite dimensiuni, inserată în țesutul subcutanat al pacientului. Anumite tipuri de pompe de insulină sunt conectate cu sisteme de monitorizare glicemică continuă ce pot comunica cu alte dispozitive electronice, cum ar fi: telefonul mobil, tableta. Astfel, se obține un acces facil la valorile glicemice estimate ce sunt înregistrate la fiecare cinci minute.

„Purtarea pompei de insulină asigură un stil de viață cvasinormal”

Media10: Cum influențează viața de zi cu zi purtarea pompei de insulină? 

Dr. Diana Timofticiuc: Purtarea pompei de insulină asigură un stil de viață cvasinormal, apropiindu-se de stilul de viață al unei persoane fără diabet. Pe lângă un control glicemic optim, asigură și un risc scăzut de hipoglicemie și un orar flexibil al meselor. Mai exact, pacientul nu este obligat să ia masa sau gustări suplimentare dacă nu simte senzația de foame. În plus, permite practicarea exercițiului fizic de intensități diferite, de la cea mai redusă până la cea mai crescută (întâlnită în sportul de performanță).

„Sistemul de monitorizare glicemică poate comunica cu dispozitive moderne prin intermediul funcției Bluetooth și a unei aplicații specifice”

Media10: Ce sunt sistemele de monitorizare a glicemiei și care este modalitatea de funcționare a acestora?

Dr. Diana Timofticiuc: Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei este un dispozitiv medical electronic de mici dimensiuni. Este alcătuit dintr-un senzor, adică un dispozitiv ce prezintă un electrod subțire. Acesta este introdus în țesutul subcutanat cu ajutorul unui dispozitiv de inserție și are rolul de a estima valorile glicemice din lichidul interstițial (lichidul dintre celule) și dintr-un receptor (un dispozitiv electronic ce permite vizualizarea sub formă de grafic a valorilor glicemice înregistrate din cinci în cinci minute). Sistemul de monitorizare glicemică poate comunica cu dispozitive moderne (smartphone-uri sau tablete) prin intermediul funcției Bluetooth și a unei aplicații specifice.

Astfel, se asigură vizualizarea în timp real a valorilor glicemice, dar și avertizarea pacientului cu privire la trendurile rapide de creștere sau de scădere a glicemiei. Actualmente, unele sisteme de monitorizare glicemică continuă pot comunica cu pompa de insulină. În cazul în care sunt sesizate scăderi bruște ale glicemiei, administrarea de insulină este oprită. În acest fel, este evitată hipoglicemia cu reluarea administrării insulinei când trendul glicemic este în creștere.

Când se recomandă senzorii pentru monitorizarea glicemiei?

Media10: Care sunt indicațiile utilizării senzorilor pentru monitorizarea glicemiei?

Dr. Diana Timofticiuc: Utilizarea senzorilor pentru monitorizarea glicemiei se recomandă: cazurilor nou diagnosticate de diabet zaharat tip 1 care necesită o ajustare permanentă a dozelor de insulină; la copiii cu diabet zaharat tip 1, începând cu vârsta de un an; la femeile cu diabet zaharat tip 1 care fie sunt însarcinate, fie planifică o sarcină; la adolescenți în perioada de pubertate, când fluctuațiile hormonale pot duce la dezechilibre glicemice importante. Până la urmă, este benefic tuturor pacienților cu diabet zaharat care își doresc o imagine cât mai obiectivă a variațiilor glicemice.

Media10: Purtarea senzorilor de monitorizare a glicemiei provoacă disconfort/durere locală?

Dr. Diana Timofticiuc: Montarea senzorilor de monitorizare glicemică este, în general, foarte bine tolerată. Este resimțită de către pacient ca o înțepătură de mică intensitate din cauza acului ghidaj pentru inserție folosit la implantarea subcutanată. Această senzație dispare odată cu retragerea acului.  

Media10: Montarea/schimbarea senzorilor de monitorizare a glicemiei poate fi făcută la domiciliu de către pacient?

Dr. Diana Timofticiuc: Montarea sistemelor de monitorizare continuă a glicemei poate fi facută atât la domiciliu de către pacient, cât și în cabinetele medicale specializate de către medicii diabetologi acreditați.

„Sistemele de monitorizare a glicemiei sunt capabile să estimeze o valoare a glicemiei din cinci în cinci minute”

Media10: Care este frecvența și acuratețea măsurării glicemiilor de către senzori?

Dr. Diana Timofticiuc: Senzorii de monitorizare glicemică sunt inserați la nivel subcutanat și înregistrează glicemia din lichidul interstițial. Sistemele de monitorizare a glicemiei sunt capabile să estimeze o valoare a glicemiei din cinci în cinci minute. Fiind o valoare nemăsurată efectiv în sânge, ci estimată, acuratețea acestora este variabilă în funcție de producători.

Media10: Cum influențează viața de zi cu zi purtarea senzorilor de monitorizare a glicemiei?

Dr. Diana Timofticiuc: Actualmente, fiind dispozitive medicale electronice de mici dimensiuni, putem spune că purtarea sistemelor de monitorizare continuă a glicemiei poate fi discretă și facilă în același timp. Prin urmare, pacientul poate avea o viață normală. Marea majoritate a pacienților consideră utilizarea acestor dispozitive de un real folos. Beneficiul cel mai important este scăderea frecvenței episoadelor de hipoglicemie.

Importanța monitorizării continue a glicemiei la pacienții cu diabet

Media10: De ce este atât de importantă monitorizarea continuă a glicemiei?

Dr. Diana Timofticiuc: Daca ar fi să mă exprim plastic, utilizarea sistemelor de monitorizare glicemică continuă realizează o „radiografie în timp real” a variațiilor de glicemie. Este binecunoscut faptul că variațiile glicemice pot conduce fie la apariția, fie la progresia rapidă a complicațiilor microvasculare și macrovasculare, cu afectarea calității vieții și reducerea speranței de viață.

Media10: Care sunt avantajele utilizării senzorului de monitorizare glicemică în comparație cu măsurarea glicemiei cu ajutorul glucometrului?

Dr. Diana Timofticiuc: Pentru a evalua profilul glicemic, utilizarea glucometrelor presupune efectuarea unui număr destul de ridicat de înțepături pe zi pentru determinarea valorilor glicemice. Glicemia determinată astfel reprezintă un instantaneu, pe când sistemele de monitorizare a glicemiei ne oferă o privire de ansamblu asupra variațiilor glicemice din cursul zilei. Există sisteme de monitorizare continuă a glicemiei care, pentru buna funcționare, necesită sau nu calibrări (determinarea glicemiei cu ajutorul glucometrului și introducerea acesteia în aplicație).

„Pacienților interesați de aceste dispozitive moderne le recomand să se adreseze medicului diabetolog curant”

Media10: Cum pot beneficia pacienții de terapia prin pompă de insulină/senzorul de monitorizare a glicemiei?

Dr. Diana Timofticiuc: Sistemele de monitorizare continuă a glicemiei, pompele de insulină clasice, precum și pompele de insulină augmentate cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei sunt disponibile prin Programul Național de Diabet Zaharat. Pacienților interesați de aceste dispozitive moderne le recomand să se adreseze medicului diabetolog curant pentru a putea fi informați cu privire la modul de funcționare a acestora, criteriile de includere, precum și la demersurile necesare pentru a beneficia de aceste dispozitive.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Spitalul MaDonna Maria. 12 ani – 12 motive să alegi diferența

Next Post

Colesterolul mare. De ce îmbolnăvește inima și ce putem face?

Related Posts
Verified by MonsterInsights