Spondiloza cervicală este una dintre afecțiunile care, odată instalate, nu pot fi vindecate și nici prevenite. Aceasta este frecvent întâlnită la femeile după vârsta de 60 de ani. De obicei, pacienții prezintă simptome de durere în zona cefei, fapt care îi determină să se adreseze unui specialist. Tratamentul acestei afecțiuni constă în administrarea de medicamente și, obligatoriu, recuperare medicală. Kinetoterapia, electroterapia, masajul sunt terapii de reabilitare medicală care ajută în ameliorarea simptomelor. De ce apare spondiloza cervicală? Cum se diagnostichează afecțiunea? În ce constă tratamentul și cum ajută? Aflăm de la dr. Daniela Matei, medic primar reabilitare medicală la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: Ce este spondiloza cervicală? La ce vârstă este frecvent întâlnită?
Dr. Daniela Matei: Spondiloza cervicală este o formă particulară a bolii artrozice. Ea reprezintă localizarea artrozei la nivelul regiunii cervicale a coloanei vertebrale. Termenul de spondiloză, dacă este asociat și cu discartroza, definesc perfect deteriorarea legată de vârsta și uzura articulațiilor coloanei vertebrale. Mai departe, în funcție de localizare: cervicală, toracală sau lombară, vor exista câteva manifestări particulare ale bolii. Așa cum am menționat, uzura articulațiilor stă la baza producerii și a manifestărilor bolii, deci ne așteptăm să întâlnim spondiloza la vârste înaintate. Se consideră că boala este mai frecventă la femei și că 1 din 10 adulți peste 60 de ani suferă de spndiloză.
Ce factori favorizează apariția spondilozei cervicale?
Media10: De ce apare spondiloza cervicală? Care sunt cele mai frecvente cauze?
Dr. Daniela Matei: Apariția spondilozei cervicale este condiționată de un dezechilibru. Să ne imaginam pe un taler al balanței componentele articulare, atât ale discurilor dintre vertebre, cât și ale articulațiilor din spatele canalului medular. Pe celălalt taler avem factori precum: vârsta individului, suprasolicitările articulare, alte afecțiuni existente și bagajul genetic al individului. În condițiile dezechilibrării balanței, ceea ce este aproape imposibil să nu se întâmple pe parcursul vieții, apar modificari ale structurilor articulare.
Inițial, discul intervertebral suferă procesul de îmbătrânire, apoi aceleași modificări apar și la articulațiile posterioare. Apare un fel de „scămoșare” a cartilajului articular, care este urmat de fisuri și distrugerea cartilaginoasă. Discurile dintre vertebre prezintă modificări atât ale nucleului pulpos, cât și ale inelului fibros. Osul, aflat în imediata vecinătate a articulațiilor afectate, suferă, iar rezultatul este producerea de osteofite („ciocuri” osoase). Nu trebuie uitat faptul că elementele care susțin coloana vertebrală, respectiv mușchii, vor fi secundar în suferință.
„Cel mai frecvent, pacientul se plânge de dureri în regiunea cefei”
Media10: Ce simptome are pacientul cu această afecțiune?
Dr. Daniela Matei: Localizarea spondilozei la nivelul coloanei cervicale este frecventă și va genera simptome de vecinătate, cel mai frecvent la nivelul cefei. Dacă spondiloza afectează diverse structuri nearticulare (vase de sânge, rădăcini de nervi), atunci simptomele vor fi intricate. Cel mai frecvent, pacientul se plânge de dureri în regiunea cefei. Durerile se ameliorează noaptea, sunt însoțite de stare de tensiune locală din cauza contracturilor mușchilor de vecinătate, se accentuează o dată cu mișcările bruște și ample ale capului. Aceeași cauză poate sta la baza durerilor de cap, a amețelilor (uneori vertij), a durerilor de umeri sau a durerilor care iradiază pe membrele superioare. Nu se întâmplă frecvent, dar este posibil să existe manifestări de tipul tulburărilor de vedere sau auditive tot din cauza spondilozei cervicale.
Media10: Când ar trebui să ne prezentăm la un specialist?
Dr. Daniela Matei: Pentru că factorii pe care nu-i putem influența (vârsta, bagajul genetic) vor acționa indiferent de bunele noastre intenții, prezentarea la medic se face când există simptome. Indiferent care considerăm noi că este cauza durerilor sau a altor manifestări din zona cefei, capului, cel mai corect este să nu facem supoziții asupra diagnosticului. Trebuie să ne prezentăm la medicul de familie, iar acesta va hotărî dacă sunt necesare investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Diagnosticul se bazează pe simptome și evaluări paraclinice
Media10: Cum se diagnostichează spondiloza cervicală?
Dr. Daniela Matei: Diagnosticul acestei localizări a bolii artrozice se bazează pe simptome și evaluări paraclinice. Dacă se consideră necesar, se indică diverse investigații care să susțină sau să excludă alte diagnostice care pot avea aceleași manifestări. În prezența unui pacient vârstnic, cu dureri cervicale „clasice”, echilibrat din punct de vedere al bolilor asociate, diagnosticul este relativ simplu. Totuși, dacă sunt manifestări ce sugerează alte posbile afecțiuni, atunci sunt necesare analize de sânge, radiografii, uneori tomografii sau RMN al regiunii cervicale. Consulturile la mai multe specialități medicale nu sunt excluse dacă trebuie să stabilim cu exactitate cauza simptomelor. Prin urmare, regulile medicinei, și anume că nu există boli, ci există bolnavi, se aplică și în cazul banalei spondiloze cervicale.
Media10: În ce constă tratamentul acestei afecțiuni?
Dr. Daniela Matei: Spondiloza cervicală nu este o boală curabilă, deci trebuie să prevenim cât de mult se poate și apoi să ameliorăm simptomele. Există reguli prin care putem influența evoluția procesului care generează boala. Tratamentul medicamentos se adresează simptomelor: medicamente antiinflamatorii pe perioade determinate, antialgice dacă există dureri, relaxante musculare și alte categorii de medicamente pentru manifestările bolii. Regula de bază este să nu se administreze medicamente la recomandarea unui neprofesionist. Pacienții trebuie să se prezinte într-un cabinet medical pentru stabilirea unei scheme terapeutice individualizate. Cunoscut pentru majoritatea pacienților cu artroză, tratamentul de recuperare este foarte important. Vorbim aici despre metode de ameliorare a semnelor bolii, dar și de metode specifice prin care prevenim evoluția agresivă. Din echipa care tratează un pacient cu spondiloză, medicul de reabilitare medicală (fizioterapie) nu trebuie să lipsească.
„Pe lângă electroterapie, aplicarea de caldură locală sub diverse forme și masajul aduc beneficii certe”
Media10: Cum ajută recuperarea medicală în tratarea spondilozei cervicale? De ce terapii este nevoie?
Dr. Daniela Matei: Între specialitățile medicale care pot trata spondiloza cervicală, reabilitarea medicală ocupă un loc aparte. Pe lângă tratamentul medicamentos, pe care medicul îl poate recomanda, cu ajutorul întregii echipe (kinetoterapeuți, electroterapeuți), pacientul beneficiază și de alte forme de tratament de specialitate, toate coordonate de un medic. Sunt studiate și bine-cunoscute efectele electroterapiei (curent galvanic, curenți diadinamici, ultrasunete, TENS, TECAR etc) asupra coloanei cervicale cu spondiloză și mulți dintre pacienți au apelat deja la aceste terapii.
Pe lângă electroterapie, aplicarea de căldură locală sub diverse forme și masajul aduc beneficii certe. Un loc special îl ocupă regulile pe care pacienții ar trebui să le urmeze astfel încât să evite un alt episod dureros, iar kinetoterapia (gimnastică medicală) are rolul de a preveni modificări ulterioare ale articulațiilor implicate. Toate formele de tratament menționate se concretizează sub forma unor abordări personalizate, stabilite de medic, ținând cont de toți factorii care pot influența eficiența sau efectele adverse ale tratamentului.
„Putem influența evoluția bolii în sensul prevenirii episoadelor în care apar simptome sau putem trata episodul acut”
Media10: Cât durează, în medie, recuperarea pacientului?
Dr. Daniela Matei: Boala artrozică, indiferent de localizare, nu se vindecă. Putem influența evoluția bolii în sensul prevenirii episoadelor în care apar simptome sau putem trata episodul acut. Dacă ne referim la etapa de reabilitare, Casa de Asigurări de Sănătate decontează pentru un pacient două etape a câte maxim 12 zile de tratament/an. Perioada aceasta este suficientă pentru ameliorarea simptomelor majorității pacienților, dar insuficientă pentru prevenirea altor episoade. În aceste 10-12 zile cât avem la dispoziție, pacientul inițiază și învață exercițiile medicale și regulile care vor fi continuate la domiciliu. În mod practic, kinetoterapia nu ar trebui să se oprească vreodată.
Media10: Ce putem face ca să ameliorăm durerile de acasă?
Dr. Daniela Matei: Nu este indicat să luăm măsuri din proprie inițiativă acasă. Banala spondiloză cervicală ce dă durerile de ceafă poate ascunde diagnostice, manifestări, evoluții locale și generale neașteptate. Acesta este motivul pentru care, și în acest caz, recomand ca fiecare dintre pacienți să se adreseze unui medic înainte de a lua în calcul sfaturile vecinilor, rudelor sau prietenilor.
„Evitarea frigului, a expunerii la curenți de aer, a pozițiilor fixe prelungite ale coloanei vertebrale cervicale”
Media10: Cum putem preveni apariția spondilozei cervicale?
Dr. Daniela Matei: Până în prezent nu s-a descoperit niciun tratament care să oprească evoluția îmbătrânirii articulațiilor. Prin urmare, zona cervicală a coloanei nu poate fi protejată de mobilizare. Așadar, răspunsul este că, în realitate, nu putem preveni boala. În plus, bagajul genetic nu poate fi influențat, astfel încât vor fi întotdeauna pacienți cu manifestări precoce ale bolii. Ceea ce putem face este să încercăm influențarea factorilor modificabili: evitarea frigului, a expunerii la curenți de aer, a pozițiilor fixe prelungite ale coloanei vertebrale cervicale. Odată inițiat programul de reabilitare, acesta ar trebui continuat zilnic la domiciliu sub formă de gimnastică medicală și respectarea regulilor de protecție a coloanei. Totodată, aplicarea celorlalte forme de tratament de reabilitare să fie periodică.