Organismul uman are nevoie de calciu, un oligoelement esențial care asigură funcționarea normală a sistemului osteoarticular, densitatea osoasă, precum și funcționarea celulelor musculare și nervoase. Căderea de calciu sau hipocalcemia apare atunci când glandele paratiroide sau eliberarea calciului din os sunt afectate. În funcție de forma hipocalcemiei, acută sau cronică, pacientul va avea nevoie de un tratament adecvat, precum și de o alimentație bogată în calciu. Dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic, ne dă mai multe informații despre cauzele, simptomele și tratamentul căderii de calciu.
De ce apare căderea de calciu?
Ce trebuie să știm despre calciu este că are un rol esențial în sănătatea noastră osoasă și articulară. Acesta se găsește în organism sub mai multe forme, însă calciul ionic și complexul cu citrat sunt formele active biologic. Scăderea nivelului de calciu din organism poate fi determinată de: hipoparatiroidism, osteomalacie, inhibarea resorbției osoase sau captarea crescută de calciu la nivel osos.
„Calciul este un mineral important care face parte din structura osului și îi asigură rezistența, precum și cuplarea stimul – secreție. Calciul circulant se găsește sub mai multe forme, dar numai unele sunt active biologic: calciul ionic și complexul cu citrat. Forma legală de proteine (în special de albumină) este reactivă. Hipocalcemia rezultă prin afectarea mecanismelor implicate în menținerea concentrației normale de calciu. De obicei, apare prin afectarea glandelor paratiroide (hipoparatiroidism), prin afectarea eliberării de calciu din os (osteomalacie, inhibarea resorbției osoase, captare crescută de calciu la nivel osos)”, spune dr. Andreea Sultana, medic primar endocroninolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Hipocalcemie acută și cronică. Cum se diferențiază?
În funcție de scăderea concetrației de calciu din organism, pacienții pot avea hipocalcemie acută sau cronică. În forma acută, simptomele sunt extrem de severe: crampe, spame, chiar convulsii, iar pacientul necesită îngrijire medicală de urgență. În schimb, forma cronică este însoțită de manifestări precum: furnicături la nivelul membrelor superioare și inferioare, precum și la nivelul buzelor, dar și amorțeli, dureri. Cu cât simptomele sunt mai accentuate și mai zgomotoase, cu atât nivelul concentrației de calciu este mai scăzut.
„Forma acută se însoțește de simptomatologie zgomotoasă, insuportabilă și reprezintă o urgență medicală ce necesită tratament rapid. În forma cronică, simptomatologia este mai discretă și este influențată de cauză. Simptomatologia în hipocalcemie este, în principal, rezultatul afirmării neuromusculare: furnicături (la nivelul mâinilor, picioarelor, buzelor), amorțeli, crampe, spasme. În cazurile mai severe avem laringospasm și convulsii. De obicei, simptomele hipocalcemiei reflectă severitatea și rapiditatea instalării modificărilor în concentrația calciului”, explică medicul endocrinolog.
Probabil că mulți dintre noi ne punem adesea întrebarea: „Cum știm că avem cădere de calciu?”. Ei bine, răspunsul îl putem afla numai dacă ne facem analizele de sânge. Cu ajutorul acestora, putem diagnostica hipocalcemia, așa cum precizează și dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog: „Pentru diagnosticul hipocalcemiei se recomandă următoarele determinări: calciu seric, dozarea PTH (parathormon), dozarea vitaminei D, PO4 (fosfat) și magneziu.”
În ce constă tratamentul?
Odată ce am aflat că avem hipocalcemie, trebuie să începem de îndată să corectăm acest deficit. Forma acută a acestei afecțiuni necesită tratament imediat cu preparat de calciu administrat intravenos. În schimb, forma cronică este strict legată de cauză. În acest caz, medicul poate recomanda analogi de vitamina D pentru menținerea unui nivel normal de calciu. De asemenea, este recomandată efectuarea periodică a analizelor pentru determinarea valorilor de calciu, magneziu, fosfat și creatinină.
„Pentru forma acută de hipocalcemie se inițiază rapid tratament intravenos cu preparat de calciu și se monitorizează diminuarea simptomelor. Tratamentul pentru forma cronică depinde de cauză. În hipoparatiroidism se pot recomanda analogi de vitamina D (alfacalcidol și calcitriol) cu doze cuprinde între 0,5 – 2 mcg/zi, care să mențină un nivel normal de calciu. Este necesară monitorizarea periodică (la trei – șase luni) a paramentrilor biologici – calciu, magneziu, PO4, creatinină”, spune medicul endocrinolog.
Suplimentele și alimentația pentru tratarea căderii de calciu
Pe lângă tratament, trebuie să asigurăm un aport optim de calciu, precum și de vitamina D. Acest lucru îl putem face cu ajutorul alimentației (lactate, migdale, pătrunjel, spanac, sardine) și al suplimentelor (calciferol, calciu).
„Suplimentele de calciu pot fi utile alături de o dietă cu un aport adecvat de calciu. Alimentele bogate în calciu sunt: lactatele (iaurt, lapte, parmezan), tofu, migdalele crude, pătrunjelul, spanacul, kale, sardinele. În deficitul de vitamina D se recomandă suplimentarea cu calciferol, între 800 – 4000 UI, administrat în combinație cu suplimentele de calciu”, afirmă dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Cum prevenim căderea de calciu?
Un control de rutină la medicul de familie sau, după caz, la medicul specialist, este extrem de important atât în prevenirea căderii de calciu, cât și a altor afecțiuni. De asemenea, trebuie să ne facem analizele de sânge o dată pe an, iar pentru a preveni hipocalcemia trebuie să verificăm nivelul calciului din orgnism, vitamina D și PTH.
„Prevenirea hipocalcemiei se poate face prin vizita periodică la medicul de familie sau specialist și efectuarea analizelor de sânge care să includă: calcemia, vitamina D, PTH, în principal”, conchide medicul endocrinolog.