Osteoporoza poate fi definită ca fiind o afecțiune ce determină pierderea densității osoase. De obicei, această boală își face simțită prezența după 45 de ani, în mare parte la genul feminin. Chiar dacă e considerată o afecțiune care apare odată cu înaintarea în vârstă, aceasta poate fi favorizată de mai mulți factori de risc. Printre aceștia putem enumera: aportul insuficient de minerale de la vârste fragede, sedentarismul, indicele de masă corporal scăzut, precum și factorul genetic. Prin urmare, anumite persoane pot fi predispuse dezvoltării osteoporozei.
Lipsa oligoelementelor în copilărie ne afectează sistemul osos
Sistemul nostru osos se formează încă din copilărie. Prin urmare, avem nevoie de un aport zilnic de oligoelemente care să contribuie la dezvoltarea sănătoasă a acestuia. Calciul, zincul, cuprul, magneziul sunt principalele minerale de care avem nevoie atunci când vorbim de un sistem osos puternic. De asemenea, și vitaminele au un rol important în crearea unei densități minerale osoase sănătoase. Aici vorbim, în principal, de vitaminele D3 și K.
„În prima parte a vieții are loc osteosinteza și, practic, solidificarea întregului sistem osos. Prin urmare, dacă nu avem un aport suficient de minerale încă din copilărie, la maturitate oasele noastre nu vor ajunge la o densitate minerală osoasă adecvată. Astfel, declinul va începe de mai jos. Nu vom atinge niciodată vârful dacă în copilărie nu avem un aport suficient de: calciu, vitamina D3, zinc, cupru, magneziu, vitamina K”, spune dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog
Ce rol joacă factorul genetic?
Mai mult, apariția osteoporozei este determinată și de factorul genetic. Dacă unul dintre membrii familiei are osteoporoză, atunci trebuie să știm că și noi suntem predispuși să dezvoltăm această afecțiune, așa cum afirmă și dr. Cristina Ene: „Trebuie să știm că există și un determinism genetic. Dacă avem pe cineva în familie cu osteoporoză (mama, mai ales), avem șanse foarte mari să facem și noi.” De aceea, este foarte important să facem un control de rutină la un specialist și să luăm măsurile necesare pentru a preveni, pe cât posibil, osteoporoza.
De asemenea, putem dezvolta osteoporoză și dacă suntem foarte slabi. Persoanele cu un indice de masă corporal scăzut au șanse foarte mari să sufere, în timp, de osteoporoză. Chiar dacă în majoritatea afecțiunilor obezitatea este o problemă, în acest caz vorbim de persoanele foarte slabe. Ele sunt predispuse să dezvolte osteoporoză la un moment dat în viață.
„În plus, studiile au arătat că, spre deosebire de alte boli, unde obezitatea are un efect negativ asupra bolilor sau asupra riscului de a dezvolta anumite afecțiuni, pacientele cu un indice de masă corporal scăzut vor avea un risc mai mare de a dezvolta, în timp, osteoporoză”, precizează dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog.
Sedentarismul favorizează apariția osteoporozei
Pe lângă toți factorii de risc enumerați, nu trebuie să excludem sedentarismul. Persoanele care stau foarte mult la birou, în mașină sau în casă, care nu fac mișcare și își petrec mare parte din timp pe scaun sunt, de asemenea, predispuse apariției osteoporozei. Din fericire, o viață activă, în care să includem sportul pentru cel puțin 30 de minute pe zi, ne ajută să prevenim dezvoltarea acestei afecțiuni, dar și să ameliorăm simptomele în cazul în care și-a făcut deja apariția în viața noastră.
„Un alt factor de risc pentru declanșarea acestei boli este sedentarismul. Combaterea lui prin activitate fizică regulată, mișcare ne ajută în procesul de înclinare a balanței în sens pozitiv”, conchide dr. Cristina Ene.
Ce putem face?
Din fericire, există soluții! În primul rând, vorbim de suplimentarea vitaminelor și mineralelor aminitite anterior și care favorizează osteoporoza. Medicul ne poate recomanda aceste oligoelemente în cazul în care suferim de osteoporoză și vrem să ameliorăm simptomele, precum și dacă suntem predispuși să facem mai târziu această afecțiune. În al doilea rând, este extrem de important să facem schimbări semnificative în stilul nostru de viață, iar aici trebuie să avem în vedere viciile care ne fac rău: fumatul și alcoolul. În plus, o dietă echilibrată, fără excese ne ajută să ne menținem sănătoși.
„Dincolo de medicamentele clasice, trebuie să ne axăm, în primul rând, pe ceea ce numim non-farmacologic sau partea de suplimente. Aportul de vitamina D3, de calciu, zinc, cupru, magneziu și inclusiv vitamina K duc la o homeostază, la un echilibru al osului. Toate aceste suplimente ajută la menținerea calciului în oase și la înclinarea balanței, așa cum spuneam anterior, în favoarea sintezei de os nou. În al doilea rând, când vorbim de terapia non-farmacologică, avem în vedere și schimbarea stilului de viață. Asta înseamnă renunțarea la fumat, la consumul de alcool și menținerea unei diete echilibrate”, afirmă medicul reumatolog.