De ce ne îngrășăm după 40 de ani? Ce schimbări hormonale apar

Odată cu înaintarea în vârstă, ne dăm seama că nu mai este atât de ușor să scăpăm de kilogramele în plus. Orice mâncăm parcă se depune imediat, iar acest lucru îl constatăm cu preponderență după vârsta de 40 de ani. Dacă la femei vorbim de menopauză și schimbările hormonale care se produc în acea perioadă, la bărbați putem discuta de genetică, alimentație nesănătoasă și în cantități mari. Cum ne afectează schimbările hormonale și alimentația? De ce ne îngrășăm mai ușor după 40 de ani? Ce măsuri putem lua pentru a ne menține o greutate normală? Află răspunsurile din articolul următor:

Atunci când vorbim de îngrășare, trebuie să avem în vedere două aspecte: factorii genetici și factorii de mediu. Anumite persoane sunt predispuse genetic îngrășării, lucru care necesită o grijă mult mai mare la alimentație. În schimb, creșterea aportului caloric asociat cu lipsa mișcării produc, în mod inevitabil, un dezechilibru ponderal.

„Apariția excesului ponderal poate să rezulte din combinarea factorilor de mediu și predispoziția genetică. Factorii genetici sunt reprezentați de mutații ale genelor care reglează apetitul la nivel hipotalamic. Factorii de mediu se referă la dezechilibrul realizat de creșterea aportului caloric sau scăderea consumului prin activitate fizică. Accesul la alimente cu densitate calorică mare și stilul de viață sedentar sunt principalele cauze care determină dezechilibru ponderal”, spune dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Ce schimbări se produc la nivel endocrinologic?

La nivel endocrinologic, vorbim despre anumite afecțuni care pot să favorizeze creșterea în greutate, după cum afirmă și dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog: „Din punct de vedere endocrinologic, există unele dezechilibre hormonale care predispun la creștre ponderală: hipotiroidism, boala Cushing, leziuni hipocalcemice (insufieciența gonadală), sindromul de ovare polichistice”, explică medicul endocrinolog. În plus, după vârsta de 40 de ani, femeile intră la menopauză. Această etapă vine și cu schimbări hormonale care pot să favorizeze creșterea ponderală: „După instalarea menopauzei, din cauza insuficienței ovariene, modificările rezultate duc la o creștere a țesutului adipos cu dispunere centrală (de tip android) și o descreștere a masei musculare”, precizează specialistul.

„Este recomandat să controlăm dimensiunea porțiilor de mâncare”

Dacă ne dorim să pierdem în greutate, atunci trebuie să începem să facem schimbări în alimentația noastră. După 40 de ani, metabolismul funcționează diferit, iar procesul de ardere a grăsimilor nu mai este atât de rapid. Prin urmare, trebuie să avem un control asupra porțiilor de mâncare, dar și să evităm alimentele ce conțin grăsimi saturate (carnea de vită, porc, lactatele cu conținut mare de grăsimi), alcoolul. În schimb, este indicat să consumăm cât mai multe fructe și legume pentru a ne lua carbohidrații necesari organismului.

„În primul rând, este recomandat să controlăm dimensiunea porțiilor de mâncare pentru a menține greutatea în cazul persoanelor normoponderale sau pentru a facilita scăderea în greutate la persoanele supraponderale sau obeze. În al doilea rând, este important să evităm alimentele ce conțin grăsimi saturate. Carbohidrații trebuie să provină din legume, fructe și cereale integrale. De asemenea, e indicat să evităm consumul susținut de alcool”, spune dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

„Prin sport, consumăm aproximativ o treime din energia zilnică”

Sportul este extrem de important dacă ne dorim să pierdem în greutate. Activitatea fizică regulată nu trebuie să lipsească din rutina noastră, mai ales că ne ajută să ne menținem în formă și să fim sănătoși. Odată ce am început acest stil de viață, este important să fim perseverenți și să nu renunțăm. În plus, integrarea activității fizice în rutina noastră îmbunătățește sistemul cardiorespirator și ajută la menținerea în limite normale a colesterolului și a trigliceridelor.

„Activitatea fizică trebuie susținută pe termen lung pentru a fi eficientă în menținerea unei greutăți optime. Prin sport, consumăm aproximativ o treime din energia zilnică. Exercițiul fizic periodic, de intensitate medie, îmbunătățește și menține buna funcționare a sistemului cardiorespirator și optimizează profilul lipidic”, conchide medicul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Sindromul ochiului uscat. Cum ne protejăm ochii?

Next Post

Balonarea la menstruație. Cum scăpăm de ea?

Related Posts
Verified by MonsterInsights