Balonarea la menstruație este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale sindromului premenstrual (SPM). Această manifestare apare, de regulă, înainte cu câteva zile de menstruație și dispare fie imediat după sângerare, fie poate să se mențină și în timpul menstrei. Putem ameliora senzația de balonarea prin câteva măsuri simple, care sunt la îndemâna oricui, cum ar fi: un consum mai mare de apă, să mâncăm mai puțini carbohidrați și mai multă proteină, să avem o dietă hiposodată și să facem mai multă mișcare. În unele cazuri, se pot administra diuretice, cărbune medicinal sau simenticonă care ajută la reducerea balonării.
„Aproximativ 85% dintre femei se confruntă cu balonarea la menstruație”
Dacă ne întrebăm de ce apare balonarea la menstruație, atunci vom afla că hormonii sunt cei vinovați. Modificările hormonale din faza luteală a ciclului menstrual determină creșterea estrogenului și a progesteronului. Schimbările care se produc în această perioadă favorizează retenția de apă și încetinesc mișcările intestinale. Prin urmare, va apărea balonarea, un simptom întâlnit la 85% dintre femei.
„Aproximativ 85% dintre femei se confruntă cu balonarea la menstruație. De ce? Răspunsul este simplu: hormonii. Variațiile hormonale din perioada de după ovulație, faza luteală a ciclului menstrual, determină creșterea nivelurilor de estrogen și progesteron. Progesteronul produce o <<paralizie>>, adică o încetinire a mișcărilor intestinale, a musculaturii netede de pe tubul digestiv. Prin urmare, retenția de apă și peristaltismul (n.r. mișcarea de contracție și de relaxare a musculaturii netede a esofagului, stomacului și intestinului) încetinit duc la balonare”, spune dr. Denisa Palașcă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Municipal „Filantriopia”.
Sindromul premenstrual (SPM) include mai multe manifestări, cum ar fi: durerea de sâni, de spate sau de burtă, starea de nervozitate, acneea și balonarea. Totuși, nu este o regulă ca toate femeile să prezinte aceste simptome. De exemplu, unele femei se pot confrunta cu balonarea, iar altele nu. În unele cazuri, poate fi extrem de supărătoare și să fie nevoie de medicație.
„Balonarea este un simptom care face parte din sindromul premenstrual. Este normal, dar asta nu înseamnă că o au toate femeile. Uneori, poate deveni foarte supărătoare și atunci este nevoie și de medicație. În sindromul premenstrual, balonarea poate fi asociată și cu dureri de sâni, dureri abdominale și de spate, nervozitate, acnee”, explică medicul ginecolog.
Cum ameliorăm senzația de balonare?
Dacă ne dorim să reducem senzația de balonare, atunci trebuie să avem în vederea câteva măsuri simple, la îndemâna oricui, pe care le putem lua chiar din confortul casei noastre, cum ar fi: să bem minimum doi litri de apă pe zi, să mâncăm mai puțin sărat, să evităm carbohidrații, mâncarea fast food și, în schimb, să consumăm mai multă proteină și să facem mișcare. Aceste măsuri ne pot ajuta să ne îmbunătățim starea, să fim mai energice și să ameliorăm, în același timp, senzația de balonare.
„Sunt mai multe măsuri pe care le putem lua pentru a ne îmbunătăți starea și pentru a ameliora senzația de balonare. În primul rând, trebuie să bem suficientă apă, să avem un aport zilnic de doi litri – doi litri jumătate de apă. În al doilea rând, să avem o dietă hiposodată, adică să reducem consumul de sare ca să nu reținem mai multă apă sub influența hormonilor estrogeni. În al treilea rând, trebuie să avem un consum redus de carbohidrați pentru că ne balonează. E indicat să mâncăm mai multă proteină și să evităm mâncarea de tip fast food. Nu în ultimul rând, e foarte important să facem mișcare. Mersul pe jos, în aer liber, face foarte bine”, precizează dr. Denisa Palașcă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Muncipal „Filtantropia”.
Diureticele și cărbunele medicinal în tratarea balonării
Dacă ai încercat toate măsurile de mai sus și balonarea încă este deranjantă, atunci trebuie să te prezinți la medicul ginecolog pentru un consult. Acesta îți poate recomanda medicație antibalonare, cum ar fi: cărbunele medicinal, simeticona, diuretice sau, în unele cazuri, anticoncepționale. În funcție de nevoile pacientei, de simptomele asociate și de istoricul medical, medicul va lua cea mai bună decizie.
„Putem recurge la medicație antibalonare, cum ar fi cărbunele medicinal, care ajută foarte mult la ameliorarea simptomelor. Diureticele, de asemenea, sunt foarte eficiente, mai ales cele pe bază de plante, cum ar fi: Evecare, Inogest. Totuși, această medicație se ia pe o perioadă lungă de timp pentru că nu are efect imediat. Dacă ne dorim să ameliorăm balonarea pe moment, atunci luăm un cărbune sau o simeticonă care ne reduce senzația de balonare și ne accelerează un pic tranzitul. De asemenea, anticoncepționalele ajută și ele în ameliorarea balonării. La femeile care iau anticoncepționale, nivelul hormonal nu mai este atât de crescut și atunci nu mai prezintă acel sindrom premenstrual”, afirmă dr. Denisa Palașcă.
Balonarea, simptom al endometriozei
Chiar dacă balonarea este, de cele mai multe ori, un simptom inofensiv, sunt cazuri în care poate ascunde o afecțiune gravă, cum ar fi endometrioza. Endometrioza este o boală cronică, frecvent întâlnită la femeile tinere, fiind principala cauză de infertilitate feminină. Totuși, pe lângă balonarea accentuată, pacientele cu endometrioză prezintă și alte simptome care orientează medicul către un diagnostic. Printre acestea avem: dureri foarte mari la menstruație, sângerări abundente în timpul menstruației și în afara ei, dereglări menstruale.
„Balonarea apare înainte de menstruație și dispare, de obicei, imediat ce sângerăm. La unele femei, acest simptom poate să se mențină și pe perioada menstruației. În plus, balonarea poate să fie mai accentuată la femeile cu endometrioză. De aceea, este foarte important să facem un consult anual la mediul ginecolog pentru a descoperi din timp afecțiunea. Pe lângă balonare, în endometrioză mai apar și dureri foarte mari la menstruație, dereglări menstruale, sângerări în afara menstruației și cu flux abundent în timpul menstruației. Deci sunt și alte manifestări care ne dau un semnal de alarmă. De asemenea, balonarea poate să fie un simptom al colonului iritabil și atunci trebuie să facem un consult la medicul internist”, conchide medicul.