Sindromul ochiului uscat. Cum ne protejăm ochii?

Sigur ți s-a întâmplat să ai o senzație de ochi uscați, iritați, cu mâncărime și roșeață, dar poate că nu te-ai gândit să treci pe la medicul oftalmolog. Sindromul ochiului uscat nu este doar un simptom, ci este o afecțiune oftalmologică care necesită tratament. Expunerea prelungită la ecrane, frigul sau aerul condiționat, consumul de alcool, fumatul, deficitul de vitamina A sau Omega-3, precum și anumite afecțiuni neurologice, de tiroidă pot determina apariția sindromului de ochi uscat. Lacrimile artificiale pot fi de ajutor în această situație, însă poate fi nevoie să asociem și un tratament. Mai multe informații despre acest subiect aflăm de la dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Prima Clinic, într-un interviu acordat Media10.

Media10: Ce este sindromul ochiului uscat și cât de frecvent întâlniți pacienți în cabinet care au această problemă?

Dr. Iulia Borcan: Ochii uscați sau sindromul ochiului uscat reprezintă o problemă de sănătate la nivel ocular. Această afecțiune este destul de răspândită și apare atunci când ochiul nu mai produce cantitatea suficientă de lacrimi sau acestea se evaporă mai repede. Incidența acestei patologii a înregistrat o creștere dramatică în ultimele decenii, fapt care atestă importanța factorilor de risc socio-profesionali implicați în apariția sindromului de ochi uscat. 

„Expunerea prelungită la ecrane afectează calitatea și cantitatea filmului lacrimal”

Media10: Din ce cauze ajung pacienții să dezvolte sindromul ochiului uscat? Utilizarea dispozitivelor electronice (telefon, tabletă, calculator) ne predispune apariției acestei afecțiuni?

Dr. Iulia Borcan: Afecțiunea poate să fie dată de o secreție insuficientă de lacrimi, care au rolul de a lubrifia suprafața oculară, sau de o calitate necorespunzătoare a lacrimilor. Din acest motiv, ochiul se usucă, se inflamează, iar pacientul experimentează diferite simptome neplăcute. Există și situația în care poate să apară lăcrimarea în exces, acesta fiind tot un semn de ochi uscat. De asemenea, expunerea prelungită la ecrane, indiferent dacă are loc în timpul desfășurării activităților profesionale sau în timpul liber, afectează calitatea și cantitatea filmului lacrimal.

Alți factori de risc pentru sindromul ochiului uscat sunt: statul pentru o perioadă lungă de timp în încăperi cu aparate de aer condiționat, într-un mediu cu vânt, frig, praf, fumatul sau consumul de alcool, utilizarea lentilelor de contact pe o perioadă lungă de timp, deficit de vitamina A și Omega-3, boli ale tiroidei, boli neurologice care afectează clipirea, menopauza, ectropion (afecțiune în cadrul căreia marginea pleoapelor e întoarsă în afară).

Cum ne afectează ecranele sănătatea oculară?

Media10: Ce efecte are expunerea prelungită la ecrane asupra ochilor?

Dr. Iulia Borcan: În afara sindromului de ochi uscat, expunerea prelungită la ecrane poate asocia o serie de efecte negative asupra sănătății și funcției vizuale. În primul rând, putem experimenta o oboseală oculară care se manifestă prin vedere încețoșată, dureri de cap și senzație de arsură sau durere la nivelul ochilor. În plus, poate să apară și fotofobia, care înseamnă că pacietul are o sensibilitate crescută la lumina naturală. În al doilea rând, avem miopia, adică scăderea acuității vizuale la distanță. Această afecțiune este frecvent întâlnită la copiii care petrec mult timp în fața calculatorului.

În al treilea rând, pot să apară tulburări de somn. Expunerea prelungită la lumina albastră emisă de ecrane poate influența ritmul circadian fiziologic și determină apariția tulburărilor de somn manifestate prin insomnie. De asemenea, un alt efect negativ al ecranelor la nivelul ochilor este degenerescența maculară. Expunerea pe o perioadă lungă de timp la lumina albastră crește riscul de apariție al degenerescenței maculare, o afecțiune oculară care poate determina pierderea vederii centrale.

„Această afecțiune poate provoca disconfort ocular semnificativ și poate afecta calitatea vieții pacienților”

Media10: Sindromul ochiului uscat ne afectează vederea?

Dr. Iulia Borcan: Această afecțiune poate provoca disconfort ocular semnificativ și poate afecta calitatea vieții pacienților. Lacrimile au un rol vital în menținerea sănătății ochilor pentru că lubrifiază suprafața ochilor, o protejează de infecții și contribuie la o vedere clară. În cazul sindromului de ochi uscat, calitatea și cantitatea lacrimilor produse nu sunt suficiente pentru a menține ochii bine hidratați, ceea ce duce la disconfort ocular.

Media10: Care sunt manifestările specifice acestei afecțiuni?

Dr. Iulia Borcan: Sindromul ochiului uscat se poate manifesta printr-o varietate de simptome, cum ar fi: senzație de usturime, înțepătură sau de arsură, la nivelul ochiului; sensibilitate sporită la lumină și curenți de aer; ochi uscați și roșii; senzație de corp străin/nisip în ochi; dificultate la purtarea lentilelor de contact; vedere încețoșată și lăcrimare excesivă, urmată de episoade de ochi uscați.

Cum depistăm afecțiunea?

Media10: Cum se diagnostichează sindromul ochiului uscat? Un control oftalmologic este de ajuns?

Dr. Iulia Borcan: Diagnosticul sindromul ochiului uscat se face în cabinet de către medicul oftalmolog atât pe baza semnelor și simptomelor clinice, cât și printr-o serie de teste cantitative (testul Schirmer, timpul de rupere al filmului lacrimal) și calitative, folosind substanțe colorante care indică gradul de afectare a suprafeței oculare. 

Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă nu mergem la medic?

Dr. Iulia Borcan: Evoluția pe termen lung a manifestărilor asociate sindromului de ochi uscat pot determina apariția complicațiilor precum: infecțiile oculare cu diferite tipuri de germeni patogeni, leziuni ale suprafeței oculare care determină inflamație cronică, abraziune corneeană, ulcerații și pierderea vederii. De asemenea, dacă nu tratăm această afecțiune, în timp poate duce la diminuarea calității vieții pacientului. Persoanele afectate de sindromul ochiului uscat pot întâmpina dificultăți în desfășurarea activităților zilnice, cum ar fi cititul, scrisul sau șofatul, în special pe timpul nopții.

„Lacrimile artificiale pot fi o opțiune bună de tratament pentru ochiul uscat”

Media10: Cum tratăm această afecțiune oculară?

Dr. Iulia Borcan: Managementul terapeutic al sindromului de ochi uscat variază în conformitate cu severitatea manifestărilor prezentate de către pacient. În tratarea sindromului ochiului uscat, se urmărește refacerea sau păstrarea cantității de secreții lacrimale necesare astfel încât să fie ameliorate simptomele. Lacrimile artificiale pot fi o opțiune bună de tratament pentru ochiul uscat.  Totuși, este indicat să facem un control oftalmologic înainte pentru a primi un tratament corect, din partea unei persoane avizate.

Pe piață există o gamă variată de picături de ochi sau lacrimi artificiale, însă este posibil ca unele dintre acestea să nu se potrivească nevoilor pacientului, având în vedere ingredientele pe care le au în compoziție. Uneori, picăturile de ochi pot fi folosite în combinație cu un antiinflamator cu potență scăzută disponibil sub formă de picături, dar și ca suspensie, emulsie sau gel.

Sfaturi pentru prevenție de la medicul oftalmolog

Media10: Ce putem face ca să prevenim sindromul ochiului uscat?

Dr. Iulia Borcan: Există câteva moduri prin care putem să prevenim ochii uscați, cum ar fi: folosirea dezumidificatoarelor pentru aer atât la serviciu, cât și acasă; evitarea curenților reci de aer, direct în ochi (ex: ventilatoare, aer condiționat – în mijloace de transport sau acasă); întreruperea fumatului activ sau pasiv; purtarea ochelarilor de soare pentru ca ochii să nu intre în contact direct cu vântul, soarele sau particulele de praf, precum și purtarea ochelarilor de protecție atunci când stăm în fața ecranelor digitale. De asemenea, dacă petrecem timp într-un mediu cu aer uscat (ex: încăperi cu aer condiționat, la munte, în zone aride), este indicat să închidem ochii regulat, timp de câteva minute, pentru a reduce evaporarea lacrimilor.

Dacă lucram la calculator pe o perioadă mai lungă de timp, se recomandă ca, o dată la 30 de minute, să privim în punctul cel mai îndepărtat din cameră pentru cinci – 10 secunde. Mai mult, e recomandat sa închidem ochii intermitent, intens, pentru a ajuta distribuirea uniformă a filmului lacrimal pe suprafața oculară. Pe lângă toate acestea, se recomandă folosirea lacrimilor artificiale pentru a păstra ochii lubrifiați și hidratați.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

PaxiSoft este o companie de software inovatoare

Next Post

De ce ne îngrășăm după 40 de ani? Ce schimbări hormonale apar

Related Posts
Verified by MonsterInsights