Putem mânca dovleac dacă avem diabet? Iată cum îl poți consuma

Vedeta lunii octombrie este dovleacul, mai ales că urmează și perioada cu Halloween-ul. De aceea, gospodinele caută să îl gătească în tot felul de variante: dovleac copt, plăcintă cu dovleac, supă cremă cu dovleac și multe altele. Fiind înconjurați de atâtea bunătăți, pacienții cu diabet sunt în dubii: „Dovleacul ne face rău?” În articolul de mai jos, afli răspunsul chiar de la medicul diabetolog!

„Dovleacul copt la cuptor este foarte bun”

O variantă sănătosă și cu foarte puține calorii, ideală pentru persoanele cu diabet, este dovleacul copt la cuptor. Dovleacul este un aliment care ne oferă sațietate. Are o cantitate suficientă de glucide cât să ne satisfacă pofta de dulce și conține o cantitate mare de fibre. Cea mai sănătoasă variantă de consum este la cuptor. Este recomandat ca pacienții cu diabet să îl consume fără îndulcitori precum zahăr, miere sau alte alternative.

„Dovleacul este un aliment foarte sănătos, cu o cantitate de glucide de 5%. Pacienții cu diabet pot mânca dovleac, dar aici se pune problema modului de preparare. Dovleacul copt la cuptor este foarte bun pentru că se păstrează cantitatea de fibre, ne dă sațietate și ne satisface pofta de dulce. Totuși, sunt persoane care preferă să pună miere sau zahăr pe el. Este recomandat să-l consumăm ca atare, fără aceste produse adăugate”, explică dr. Adina Mitrea, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice al Compartimentului de Diabet și Boli de Nutriție la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

De-a lungul timpului, dovleacul a devenit vedeta sezonului. La o simplă căutare pe internet vom găsi o varietate de rețete cu dovleac. Acest aliment poate fi integrat atât în deserturi, cât și în felurile de mâncare. De la supă cremă cu dovleac, paste cu dovleac, orez cu dovleac până la cafea, ceai sau cocktailuri cu dovleac pentru serile de toamnă, așa cum afirmă și dr. Adina Mitrea: „Putem consuma dovleacul și sub formă de supă cremă și multe alte preparate.”

Cum consumăm deserturile cu dolveac?

Pe de altă parte, deserturile cu dovleac, cum ar fi: plăcinta, checul, clătitele sau biscuiții cu dovleac, nu sunt recomandate pacienților cu diabet. De obicei, acestea conțin o cantitate mare de zahăr, deci le vom trata ca pe orice dulce. Persoanele cu diabet zaharat trebuie să aibă mare grijă la conținutul de glucide pe care le conțin preparatele, să le consume mai rar și în cantități foarte mici.

„Sunt persoane care preferă plăcinta cu dovleac, însă aici vorbim de un conținut mare de zahăr și atunci o tratăm ca pe orice dulce. Este în regulă dacă mâncăm o bucățică de poftă, dar nu trebuie să exagerăm”, precizează dr. Adina Mitrea, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice al Compartimentului de Diabet și Boli de Nutriție la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

FESTIVALUL OUTDOOR CLUBS – „ELEVI UNIȚI ÎN DIVERSITATE” derulat în cadrul proiectului„Comunitate Educațională pentru Viitor – Uniți în Diversitate”

Next Post

Strugurii, mustul și vinul la pacienții cu diabet. Cum se pot consuma?

Related Posts
Verified by MonsterInsights