Metabolismul. Cum putem accelera arderile?

Funcționarea normală a metabolismului este strâns legată de stilul nostru de viață. Alimentația, sportul, hidratarea, hormonii, somnul sunt factori care pot accelera procesul de ardere a grăsimilor, însă, în același timp, îl pot încetini. Nu există un „medicament minune” prin care să creștem rata metabolică, însă există anumite recomandări pe care, dacă le respectăm, ne vom îmbunătăți cu siguranță greutatea și sănătatea. De ce ne îngrășăm? Cum știm că avem un metabolism lent? Ce putem face ca să accelerăm arderile? Află informații utile, chiar de la un specialist, din următorul articol:

Metabolismul este procesul prin care alimentele ingerate sunt transformate în energie. Atunci când corpul nu are suficiente resurse (alimente) din care să producă energie, apelează la depozitele energetice: glicogen, grăsimi, proteine. Cele mai importante funcții ale organismului nostru, cum ar fi: respirația, circulația sângelui, digestia, temperatura corporală, reglarea hormonilor, au nevoie de energie.

„Metabolismul reprezintă suma proceselor implicate în convertirea alimentelor în diverse forme de energie disponibile pentru funcționarea organismului. Atunci când nu sunt disponibile alimentele, recurge la depozite energetice aflate sub formă de glicogen, grăsimi și proteine. Chiar și în repaus, corpul nostru are nevoie de energie pentru funcții importante ca respirația, circulația sanguină, digestia, reglarea temperaturii corporale, creșterea și repararea celulelor, reglarea nivelului de hormoni”, spune dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

De ce ne îngrășăm?

Mulți dintre noi probabil ne punem întrebarea: „De ce ne îngrășăm?” și dăm vina pe metabolismul lent. Ei bine, îngrășarea apare în urma alimentației nesănătoase în cantități mult prea mari. Atunci când consumăm prea multe calorii, peste necesarul zilnic al fiecăruia dintre noi, ajungem să acumulăm kilograme în plus. Pe de altă parte, și sedentarismul este o cauză importantă în ceea ce privește procesul de îngrășare. Mișcarea, sportul ajută la eliminarea caloriilor în exces și contribuie la procesul de menținere a unei greutăți corporale optime.

„De cele mai multe ori, principala cauză pentru care ne îngrășăm este reprezentată de cantitatea prea mare de calorii ingerate, dar și de sedentarism. Se întâmplă frecvent să nu realizăm cât mâncăm într-o zi pentru că suntem grăbiți și recurgem la mici gustari pe care nu le putem considera tocmai mese. De aceea, un prim pas în procesul de slăbire îl constituie întocmirea jurnalului alimentar. Pe de altă parte, sunt și persoane care mănâncă copios la masă, dar nu se îngrașă. Ei bine, aici poate fi vorba de persoanele mai active, care au o masă musculară mai dezvoltată sau care sunt mai atente cu frecvența acestor mese copioase”, spune medicul.

Ce rol joacă hormonii în reglarea metabolismului?

Pe lângă alimentație, și hormonii au un rol important în ceea ce privește creșterea sau scăderea ratei metabolice. Dacă un pacient suferă de hipertiroidism, ne putem aștepta ca acesta să aibă un metabolism mai accelerat. În aceeași măsură, pacientul cu hipotiroidism va avea un metabolism mai lent. În plus, un proces accelerat de ardere a grăsimilor este des întâlnit și la persoanele cu anxietate pentru că este eliberată mai multă adrenalină.

„Statusul hormonal are impact asupra metabolismului. De exemplu, creșterea hormonilor tiroidieni (hipertiroidism) duce la un metabolism accelerat, în timp ce scăderea acestora (hipotiroidism) îl încetinește. De asemenea, eliberarea mai frecventă de adrenalină, ce apare la persoanele care suferă de anxietate, poate crește temporar rata metabolică”, precizează dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Cum accelerăm arderile?

Ca să avem un metabolism activ și să accelerăm arderile trebuie să ținem cont de recomandările medicului. Un stil de viață sănătos, care să includă mult sport și o alimentație echilibrată, ne poate ajuta să avem un metabolism normal. Mișcarea este esențială atunci când ne dorim să pierdem în greutate, dar și pentru a ne menține în formă. În plus, sportul ne ajută și să accelerăm procesul de ardere a grăsimilor și, astfel, să avem un metabolim normal. De asemenea, alimentația este extrem de importantă, însă nu trebuie să exagerăm cu dietele. Restricțiile alimentare pot duce la pierderea masei musculare, ceea ce nu este de dorit.

„Accelerarea metabolismului este un proces complex și diferit în funcție de fiecare organism în parte, de aceea și rezultatele variază. E important să facem schimbări pe termen lung care să devină, astfel, stilul nostru de viață. În primul rând, recomand creșterea activității fizice. Ideal ar fi să încercăm să îmbinăm aerobicul cu exerciții fizice de mare intensitate. Acestea cresc masa musculară și contribuie la accelerarea metabolismului chiar și după încheierea antrenaemnetului. În al doilea rând, să avem mese regulate și echilibrate din punct de vedere nutrițional. Dietele restrictive duc la pierderea masei musculare și, în consecință, la scăderea metabolsimului pe termen lung. Se preferă o reducere de 500-700 kcal/zi și o dietă bazată pe legume, fructe, proteine slabe și carbohidrați complecși”, recomandă medicul.

Hidratarea adecvată este iarăși un pas esențial dacă ne dorim să accelerăm metabolismul și, în același timp, să prevenim supraalimentarea. Deci trebuie să ne asigurăm că avem un consum de minimum doi litri de apă pe zi. O altă recomandare este odihna. Un ciclu de somn de șapte-opt ore pe noapte ne ajută nu doar să fim mai energici, ci și să avem un metabolism mai accelerat.

Consumul de apă este esențial pentru procesele metabolice și poate determina o creștere temporară a metabolismului prin stimularea arderii grăsimilor. Un alt beneficiu al hidratării adecvate este prevenirea supraalimentării. De asemenea, se recomandă să avem un somn odihnitor, de aproximativ șapte – opt ore pe noapte. Potrivit studiilor, s-a observat o scădere a leptinei (hormon ce inhibă apetitul) la persoanele care au fost deprivate de somn”, spune dr. Ana Maria Andrei.

Alimente care contribuie la accelerarea metabolismului

Alimentația este cheia atunci când vorbim de accelerarea metabolismului. Ardeiul iute, ghimbirul, carnea (de pui, curcan, pește), cafeaua, ceaiul verde sau negru, ouăle, lintea sunt alimente pe care le putem consuma dacă avem un metabolism lent. Acestea accelerează arderile, însă nu trebuie consumate în exces. Echilibrul este esențial! Prin urmare, trebuie să cerem sfatul medicului înainte de a lua singuri măsuri și să îl informăm cu privire la afecțiunile preexistente.

„Alimentele care pot accelera metabolismul sunt: alimentele picante și condimentele (ardei iute, piper cayenne, ghimbir); alimentele bogate în proteine (carne de pui, de curcan, pește, ouă, linte); cofeina (cafea, ceai verde, ceai negru). Toate acestea trebuie integrate într-o dietă echilibrată, adecvată patologiei deja existente”, declară dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Consumul de proteine și activarea metabolică

Rolul proteinelor în organism este acela de a menține masa musculară în limite normale. Din dorința de a slăbi rapid, mulți pacienți apelează la „dietele minune”. De foarte multe ori, acestea includ eliminarea proteinelor (carne, ouă, pește, lactate) din alimentație, ceea ce duce, de fapt, la scăderea masei musculare. Proteinele trebuie consumate în cantități moderate (un sfert de farfurie), însă nu trebuie scoase complet din alimentație. 

„Proteinele sunt foarte importante pentru menținerea masei musculară, iar dietele restrictive nu fac decât să ducă la pierderea rapidă a acesteia. Un alt aspect important este efectul termic crescut al proteinelor. Mai exact, organismul folosește mai multă energie pentru a le digera. Astfel, ajută și la creșterea cheltuielilor energetice”, potrivit medicului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Transaminazele crescute. Când trebuie să ne îngrijoreze?

Next Post

Sala de fitness și adolescenții. Ce tip de exerciții sunt recomandate?

Related Posts
Verified by MonsterInsights