Cum afli dacă ai imunitatea scăzută? Ce analize sunt utile

Sistemul imunitar funcționează ca un gardian neînvins, păzind organismul împotriva invadatorilor și contribuind la menținerea sănătății și a bunăstării generale. Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule, țesuturi și organe care lucrează împreună pentru a proteja organismul împotriva agenților patogeni și a substanțelor străine. Acest sistem incredibil este responsabil pentru menținerea sănătății noastre și pentru combaterea infecțiilor.

În sezonul rece, petrecem mai mult timp în spații închise, unde agenții patogeni precum virusurile respiratorii se pot răspândi mai ușor. Acest lucru crește șansele de expunere și, implicit, de infecții. Mai mult, expunerea redusă la soare în timpul sezonului rece poate duce la niveluri scăzute de vitamina D, care este importantă pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Există câteva analize medicale și teste care pot oferi informații despre funcționarea sistemului imunitar. Totuși, este important să reții că evaluarea exactă a sistemului imunitar poate fi complexă și depinde de mai mulți factori. Dacă ai preocupări cu privire la sănătatea sistemului tău imunitar, este recomandat să consulți un medic sau specialist în sănătate.

„Avem posibilitatea de a face niște teste pentru imunitate, iar acestea sunt: imunograma și hemoleucograma completă. De asemenea, un rol important îl are și măduva osoasă, care contribuie la imunitate prin producția de globule albe (leucocite). Ele oferă protecție organismului împotriva infecțiilor. Practic, noi spunem despre un pacient că are o imunitate precară în momentul în care numărul lui de leucocite scade. Hemoleucograma completă este pentru a verifica numărul de leucocite și formula leucocitară (globulele albe produse de măduva osoasă), iar imunograma pentru evaluarea anticorpilor produși. Există patru clase de imunoglobuline, deci de anticorpi: A, G, M și E. Imunoglobulinele A sunt elementul cel mai important pentru că ne apără împotriva bacteriilor și virusurilor. Imunoglobulinele E sunt cele care cresc în răspunsul imuno-exagerat la persoanele alergice și sunt responsabile pentru procesele alergice. Imunoglobulinele M reprezintă prima imunoglobulină care este secretată atunci când organismul este amenințat de un antigen. Imunoglobulinele G au rolul de a neutraliza toxinele bacteriene, fiind secretate după imunoglobulinele M. Imunoglobulinele G rămân post boală și ne asigură o imunitate pe o perioadă mai lungă de timp. Mai exact, dacă va lua copilul/adultul din nou contact cu o mononucleoză infecțioasă, o infecție coronavirală sau varicelă peste o lună de zile, organismul va recunoaște triggerul și copilul nu va mai dezvolta boala pentru că va avea deja anticorpi. În plus, imunoglobulinele G sunt cele care traversează bariera placentară și protejează nou-născutul în primele luni de viață”, explică dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Diabetul. Ce facem în caz de comă diabetică și cum controlăm boala?

Next Post

Menopauza. Ce suplimente și vitamine te pot ajuta?

Related Posts
Verified by MonsterInsights