Perioada de premenopauză și menopauză este o etapă greu de gestionat de femei. Simptomele sunt nenumărate și alternează cu stări de depresie, pierderea memoriei, bufeuri, insomnii, incontinență urinară, furnicături ale extremităților, amețeală. De multe ori, femeile cred că aceste stări sunt normale și suferă în tăcere. Însă este esențial este să nu treacă singură prin această etapă. Dialogul cu un specialist, precum un medic endocrinolog, poate oferi răspunsuri la întrebările frecvente, dar și soluții de tratament adaptate fiecăreia. Consultul endocrinologic este esențial pentru orice femeie aflată în perioada de menopauză. Dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog, la Clinica Priority Medical oferă informații utile.
Femeile trecute de 40-45 de ani ajung să se confrunte cu o serie de manifestări neplăcute, care le schimbă viața și modul de a fi. Schimbările hormonale asociate menopauzei pot avea un impact asupra sănătății fizice și emoționale a unei femei. Bufeurile, insomniile, menstruațiile neregulate, durerile (de sâni, oase, articulații, mușchi), uscăciunea gurii, incontinența urinară, o ușoară pierdere a memoriei sunt manifestări care le îngrijorează pe paciente.
„De multe ori, în premenopauză și menopauză, femeile se confruntă cu o serie de semne și simptome care le sperie și se prezintă la medic pentru că nu înțeleg ce se întâmplă cu ele. Printre cele mai frecvente putem să enumerăm chiar 34 de simptome: bufeurile (care sunt cele mai des întâlnite și cele mai deranjante); insomniile; menstruațiile neregulate; durerile de sâni, de oase, musculare, de articulații; starea de ușoară depresie; senzația că ne pierdem memoria, că avem fog la nivelul capului (o ceață care ne face să nu mai putem să fim competitive pe plan profesional); uscăciunea gurii; usturimi și mâncărimi ale pielii; uscăciunea vaginală; cistitele abacteriene; ușoarele incontinențe urinare care ne fac să ne trezim noaptea de multe ori”, spune dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog, la Centrul Medical Priority Medical.
„Este important ca femeile să știe că există remedii”
Estrogenul și progesteronul sunt hormonii cheie în reglarea ciclului menstrual și menținerea sănătății reproductive. În timpul menopauzei, nivelul acestor hormoni scade semnificativ, ceea ce duce la încetarea menstruației. Este important ca femeile să nu trateze cu indiferență aceste stări și manifestări neplăcute dată de menopauză, ci să le sesizeze medicului ginecolog și/sau endocrinolog pentru a primi tratament.
„Chiar dacă sunt simptome frecvent întâlnite, cu care poate și mamele sau bunicile noastre s-au confruntat, nu înseamnă că sunt normale sau că ar trebui să ne obișnuim cu ele. Din fericire, există soluții de tratament și remedii menite să amelioreze simptomele din perioada de premenopauză sau menopauză, dar pentru asta avem nevoie de sfatul unui specialist. Toate aceste lucruri sperie femeia și este important să știm că avem remedii și că nu este o stare cu care trebuie să ne obișnuim pentru că așa au făcut și mamele și bunicile noastre”, spune dr. Alexandra Buzatu-Lang.
„Mă îngraș chiar dacă țin dietă”. De ce se întâmplă asta?
Auzim des în jurul nostru femei care spun că încep să se îngrașe după intrarea la menopauză. Ei bine, acest lucru se întâmplă din cauza scăderii hormonilor estrogeni, adică hormonii feminității, care duc la modificarea florei de la nivel intestinal. Estrogenul este principalul hormon responsabil pentru reglarea ciclului menstrual și menținerea sănătății sistemului reproducător feminin. Pe măsură ce femeia intră la menopauză, ovarul încetează să mai elibereze ovule, ceea ce duce la o scădere a producției de estrogen. Odată cu aceste modificări hormonale, femeie resimte și simptome precum: furnicături la nivelul membrelor, oboseala cronică, precum și balonarea, colita, tulburările de somn, de gust, durerile de cap.
„Femeile le menopauză se pot trezi cu furnicături ale extremităților (parcă mâinile și picioarele nu ne mai ascultă), cu o oboseală cronică de care se plâng marea majoritate a femeilor și o creștere în greutate. Pacientele vin și spun: <<Orice mănânc parcă se depune chiar dacă țin o dietă>> Din cauza modificării florei la nivel intestinal ca urmare a scăderii estrogenilor (hormonii feminității), poate să apară balonarea, colită de fermentație, tulburările de somn, tulburări ale gustului, dureri de cap”, explică medicul endocrinolog.
„Multe paciente se plâng de amețeală și o transpirație urât mirositoare”
Un alt simptom întâlnit des în rândul femeilor aflate la menopauză este amețeala, precum și sindromul vertiginos, pentru care femeile ajung să meargă la medicul neurolog. Pe de altă parte, apar și modificări și la nivelul pielii, care devine mai uscată, la nivelul unghiilor, care sunt casante, al părului, care devine rar și uscat. Multe femei acuză și o transpirație abundentă care capătă un miros urât, precum și modificări în starea de spirit: iritabilitate, atacuri de panică, schimbări de dispoziție.
„Senzațiile de amețeală sunt des întâlnite. Pacientele se prezintă pentru sindrom vertiginos, fie la verticală, fie la orizontală. Totodată, la menopauză unghiile devin casante, părul devine rar și uscat, întreaga noastră piele suferă: călcâile sunt crăpate, pielea este uscată. Prin urmare, trebuie să acordăm o atenție deosebită îngrijirii pielii în această perioadă. Tot acum se instalează și osteoporoza, iar multe paciente se plâng de o transpirație urât mirositoare cauzată de anumite dereglări hormonale. De asemenea, atacurile de panică, iritabilitatea, schimbările de dispoziție sunt des întâlnite în această perioadă. Este important să conștientizăm aceste schimbări și să luăm măsuri pentru a gestiona aceste simptome și a menține o bună sănătate în această etapă a vieții”, precizează dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog la Centrul Medical Priority Medical.
Simptome cardiovasculare și oftalmologice cauzate de menopauză
Schimbările bruște în nivelurile hormonilor, în special scăderea estrogenului, pot influența sistemul cardiovascular. Pot apărea variații în tensiunea arterială și în ritmul cardiac. Femeile pot experimenta senzații neobișnuite ale bătăilor inimii, cum ar fi palpitațiile, care pot fi resimțite ca bătăi rapide, puternice sau neregulate. Mai mult, unele femei pot observa o ușoară scădere a acuității vizuale. Acest lucru poate fi legat de schimbările hormonale și de procesul natural de îmbătrânire.
„Femeile pot să aibă bătăi neregulate ale inimii (tahicardie), uneori chiar puseuri de hipertensiune arterială. Aceste modificări trebuie să le determine să se adreseze medicului cardiolog și apoi medicului endocrinolog, care le va explica că toate aceste fenomene sunt cauzate de menopauză. În plus, sunt paciente care descriu amorțeli ale buzelor și ale feței și, totodată, o mâncărime și o uscăciune la nivelul ochilor. De multe ori, pentru această mâncărime și uscăciune trebuie să se adreseze medicului oftalmolog”, afirmă medicul endocrinolog.
Cum tratăm simptomele din menopauză?
În ceea ce privește tratamentul manifestărilor neplăcute din perioada de premenopauză și menopauză, avem la îndemână fie medicamente pe bază de estrogen, fie suplimente și vitamine care să ne ajute să suplimentăm deficitele. Vitaminele din grupul B (B1, B6, B12), vitamina D, vitamina C, vitamina E sunt extrem de importante pentru ameliorarea simptomelor din menopauză. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că nu avem un deficit de vitamine. În plus, magneziul, fitoestrogenii, semințele de in și uleiul de Luminița Nopții au beneficii dovedite clinic asupra diminuării simptomelor.
„Tratamentul poate fi medicamentos cu estrogen, dar în această situație ne adresăm medicului endocrinolog obligatoriu. Totuși, sunt și câteva suplimente și vitamine care ne pot ajuta. Trebuie să ținem cont că vitamina B12 este extrem de importantă pentru funcționarea neurologică. Lipsa vitaminei B12 se poate asocia cu tremurături ale membrelor superioare și inferioare, cu amorțeli la nivelul extremităților sau chiar tulburări de echilibru și de mers. Conform noilor standarde, o valoare sub 500 ng/dl a vitaminei B12 poate să ne producă aceste neplăceri. Vitamina B12 este extrem de importantă în menopauză. Alte vitamine care sunt utile în timpul menopauzei sunt: B1, B6, vitamina D, vitamina C și E, ele pot ajuta femeile să avem un somn liniștitor și odihnitor. Totodată, magneziul le ajută pe femei să scape de senzația de oboseala cronică. Pot fi de folos și diferite suplimente precum: fitoestrogenii, semințele de in și uleiul de Luminița Nopții”, spune dr. Alexandra Buzatu-Lang.
Foarte important este să observăm evoluția acestor manifestări, iar dacă nu se ameliorează sau devin mai agresive, să le raportăm medicului endocrinolog pentru a găsi cea mai bună variantă de tratament și pentru a stopa evoluția acestora, așa cum afirmă și dr. Alexandra Buzatu-Lang: