Dereglările menstruale. De ce apar și ce hormoni le determină?

De obicei, dereglările menstruale apar în urma unor tulburări hormonale. După cum bine știm, hormonii feminini ne influențează atât starea de spirit, cât și menstruația, sarcina, menopauza. Ei sunt implicați direct în sănătatea noastră fizică și psihică, de aceea trebuie să știm că orice modificare a acestora determină schimbări semnificative în organismul nostru, cel mai frecvent în apariția dereglărilor menstruale. Multe femei ajung la medicul ginecolog cu această problemă, însă puține dintre noi știm ce hormoni sunt „de vină” pentru aceste tulburări.

Estrogenul și progesteronul, hormonii sexuali feminini

Hormonii estrogeni sunt secretați, în principal, de ovare. Aceștia sunt responsabili pentru reglarea pilozității, depunerea grăsimilor, lubrifierea vaginală, dar și a menținerii stării de bine. Anumite dezechilibre ale acestora pot fi identificate prin simpla efectuare a analizelor de sânge. Dacă nu sunt corectate, pacienta poate să dezvolte stări de depresie și anxietate.

„Estrogenul este principalul hormon feminin și este produs de ovare, dar și de glandele suprarenale și celulele grase. Are rol crucial în dezvoltarea sexuală și funcția reproductivă. Nivelul acestuia poate fi măsurat în sânge”, explică dr. Denisa Palașcă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

Pe de altă parte, progesteronul este hormonul responsabil de sarcină: pregătește uterul pentru o viitoare sarcină, pregătește sânii pentru a produce lapte. De asemenea, ajută la formarea și menținerea structurii osoase normale, la reglarea glicemiei și, în același timp, suprimă producția de estrogen după perioada de ovulație. Deficitul de progesteron este resimțit de pacientă prin bufeuri, libidou scăzut, dureri de cap și schimbări de dispoziție.

„Progesteronul este produs și el de ovare, însă în timpul sarcinii este produs și de placentă. Rolul lui este acela de a pregăti uterul pentru o viitoare sarcină și de a suprima producția de estrogen dupa ovulație. Deficitul acestuia se poate corecta prin aport exogen”, spune medicul ginecolog.

Care este rolul testosteronului?

După cum bine știm, testosteronul este un hormon masculin, însă acesta este prezent și la sexul feminin. Acest hormon influențează apetitul sexual, densitatea osoasă și puterea musculară, contribuind, în același timp, la secreția unor hormoni importanți pentru ciclul menstrual. Nivelul scăzut de testosteron la femei poate duce la un libido scăzut, dereglări menstruale și chiar infertilitate.

„Testosteronul, deși hormon masculin, este prezent și la femei. Acesta este produs de ovare și de glandele suprarenale. Testosteronul are mai multe roluri, dintre care: reglarea ciclului menstrual, dorința sexuală si forța musculară”, precizeză dr. Denisa Palașcă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.

Ce alți hormoni pot influența ciclul menstrual?

Pe lângă hormonii sexuali feminini și hormonul masculin, mai sunt și alții care pot să ducă la apariția dereglărilor menstruale. Modificări ale hormoniilor tiroidieni (T3, T4), al hormonului anti-Mullerian, prolactinei pot fi responsabili de problemele menstruale. De aceea, este important să facem un consult la medicul ginecolog, să efectuăm analizele hormonale pentru a identifica exact cauza și, astfel, să găsim cea mai bună soluție.

„Hormonii tiroidieni influențează, de asemenea, ciclul menstrual. Un deficit de hormoni tiroidieni poate fi responsabil de infertilitate. În plus, nivelul hormonului anti-Mullerian oferă informații despre rezerva ovariană. Prolactina, de asemenea, este un hormon produs de glanda hipofiză, cu rol principal în declanșarea și stimularea lactației. Nivelurile acesteia sunt reduse la femeia care nu este gravidă. Un nivel crescut poate determina amenoree”, conchide medicul ginecolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Acidul uric crescut? Ce trebuie să știi

Next Post

Educație medicală la Prima Clinic. Elevii de la școala Româno-Britanică au primit sfaturi sănătoase

Related Posts
Verified by MonsterInsights