Acidul uric crescut poate fi cauzat de alimentația nesănătoasă, stilul de viață haotic sau de administrarea anumitor medicamente. Dacă nu se impun măsuri, acidul uric crescut poate favoriza apariția unor patologii precum guta, pietrele la rinichi, tofii gutoși sau chiar sindromul Lesch-Nyhan. Care este rolul acidului uric în organism? De ce cresc valorile acidului uric? Ce măsuri putem lua și ce rol joacă alimentația? Ne spune dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea, într-un interviu acordat Media10.
„Rolul principal al acidului uric este acela de a proteja celulele împotriva efectelor dăunătoare ale oxigenului liber”
Media10: Ce este acidul uric și care este valoarea sa normală?
Dr. Adelina Văduva: Acidul uric este un produs final rezultat din descompunerea purinelor (substanțe prezente în anumite alimente și în celulele organismului). Purinele sunt componente ale ADN-ului și ARN-ului care se gasesc în celulele noastre și în anumite alimente precum: carnea roșie, fructele de mare, leguminoasele (spanac, sparanghel) și ciocolata. Acidul uric este produs de ficat și eliminat prin urină, însă poate fi eliminat și prin intestin în cantități mai mici. Valorile normale ale acidului uric în sânge variază în funcție de sex și vârstă. În general, valorile normale sunt cuprinse între 2.4 și 6.0 mg/dL la femei și între 3.4 și 7.2 mg/dL la bărbați. La copii, valorile normale sunt mai scăzute și cuprinse între 2.0 și 5.5 mg/dL.
Este important de menționat că valorile pot varia ușor în funcție de laboratorul în care se face analiza. De aceea, este important să discutăm cu medicul pentru a înțelege valorile exacte și care este semnificația acestora pentru sănătatea noastră. Rolul principal al acidului uric este acela de a proteja celulele împotriva efectelor dăunătoare ale oxigenului liber. Prin urmare, are acțiune antioxidantă. De asemenea, acidul uric ajută la procesul de excreție a substanțelor toxice, a resturilor metabolice și menține, astfel, sănătatea organismului. Conform specialiștilor, acidul uric contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la menținerea sănătății vaselor de sânge.
„Factorii care pot influența valorile acidului uric sunt: dieta, stilul de viață, anumite medicamente sau afecțiuni medicale preexistente”
Media10: Care pot fi cauzele creșterii acidului uric în sânge?
Dr. Adelina Văduva: Creșterea nivelului de acid uric (hiperuricemia) se produce atunci când organismul produce prea mult acid uric sau nu poate elimina suficient. Valorile ridicate ale acidului uric pot fi asociate cu diferite boli precum: gută, hipertensiune arterială, insuficiență renală și diabet. Factorii care pot influența valorile acidului uric sunt dieta, stilul de viață, anumite medicamente sau afecțiuni medicale preexistente. Totodată, consumul excesiv de alcool, carnea roșie și alimentele bogate în fructoză pot crește nivelul de acid uric din organism. De multe ori, consecințele valorilor anormale ale acidului uric pot fi grave. Valorile ridicate pot favoriza formarea de cristale de urâți în articulații, provocând durere și inflamație. De asemenea, hiperuricemia poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Acidul uric crescut favorizează apariția unor boli
Media10: Ce afecțiuni putem dezvolta dacă avem acidul uric crescut?
Dr. Adelina Văduva: Nivelurile ridicate de acid uric pot fi asociate cu o serie de afecțiuni, printre care se numără: guta, pietrele la rinichi, nefrolitiaza urică, tofii gutoși și sindromul Lesch-Nyhan. Guta este o afecțiune inflamatorie care se manifestă prin dureri severe, umflarea și înroșirea articulațiilor. Aceasta este cauzată de acumularea cristalelor de acid uric în articulații, în special la nivelul degetului mare de la picior. Nivelurile ridicate de acid uric pot duce și la formarea de pietre la rinichi (calculi urici) ce cauzează nefrolitiaza urică. Pacienții au dureri severe, infecții și, în cazuri grave, se poate ajunge la insuficiență renală dacă nu este inițiat un tratament.
Tofii gutoși sunt depozite solide de acid uric care se formează în țesuturile moi din jurul articulațiilor, în special la nivelul mâinilor și picioarelor. Provoacă dureri, deformări articulare și pot afecta mobilitatea normală a acestora. Sindromul Lesch-Nyhan este o afecțiune genetică rară asociată cu niveluri extrem de ridicate de acid uric în sânge. Afectează în principal bărbații și cauzează probleme de dezvoltare, precum și comportament autodistructiv și agresiv. Foarte important de menționat este că nivelurile ridicate de acid uric nu sunt tot timpul asociate cu afecțiuni. Aproximativ 21% dintre persoanele cu niveluri ridicate de acid uric nu au prezentat nicio afecțiune asociată.
„Aproape 10% din oamenii cu hiperuricemie pot suferi de gută la un moment dat”
Media10: De multe ori, hiperuricemia este asociată cu guta. Dacă avem acidul uric crescut, care sunt șansele să facem gută?
Dr. Adelina Văduva: De cele mai multe ori, hiperuricemia este asociată cu guta. Totuși, sunt și pacienți care deși au un nivel crescut al acidului uric nu dezvoltă gută în viitor. Acest lucru depinde de fiecare individ în parte. Mulți pacienți prezintă hiperuricemie asimptomatică. Mai exact, au un nivel crescut al acidului uric în organism, însă nu prezintă simptome precum artrita sau tofii gutoși. Inițial, această afecțiune nu necesită tratament medical, însă este indicată reducerea consumului de alimente care cresc nivelul acidului uric. Aproape 10% din oamenii cu hiperuricemie pot suferi de gută la un moment dat. Totuși, riscul variază în funcție de gradul de hiperuricemie. Cu cât valorile acidului uric sunt mai crescute, cu atât crește riscul de a dezvolta gută pe viitor. De exemplu, la persoanele cu valori mai mari de 9 mg/dL, riscul este de 4,5% pe an.
Măsuri pentru scăderea nivelului de acid uric
Media10: Ce putem face ca să scădem nivelul acidului uric?
Dr. Adelina Văduva: Pentru a preveni creșterea nivelului de acid uric în organism există câteva măsuri importante care pot fi luate. În primul rând, menținerea unei greutăți corporale normale este esențială. Supraponderabilitatea și obezitatea pot contribui la creșterea nivelului de acid uric în organism. Prin urmare, este important să avem un stil de viață activ și o alimentație echilibrată pentru a preveni această creștere. Hidratarea corespunzătoare este, de asemenea, importantă în prevenirea creșterii nivelului de acid uric. Se recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a menține nivelurile normale de acid uric.
Evitarea alimentelor bogate în purine este o măsură importantă de prevenție, iar printre acestea se numără: carnea roșie, fructele de mare, alcoolul și băuturile zaharoase. Adoptarea unei diete sărace în purine poate contribui la prevenirea creșterii acidului uric. Consumul de alimente cu efect alcalin poate ajuta la neutralizarea acidului uric și la prevenirea creșterii concentrației acestuia în organism. Alimentele cu efect alcalin, precum fructele și legumele, ajută la menținerea unei greutăți corporale normale și la reducerea riscului apariției unor afecțiuni asociate cu nivelurile ridicate de acid uric.
Alopurinolul și probenecidul, cele mai eficiente medicamente
Media10: În ce constă tratamentul medicamentos?
Dr. Adelina Văduva: Există câteva medicamente utilizate în tratamentul nivelurilor ridicate de acid uric. Cel mai folosit medicament antigutos este alopurinolul. Acesta este un inhibitor al xantinoxidazei și funcționează prin inhibarea producției de acid uric sau prin creșterea eliminării sale din organism. Prin inhibarea enzimei, acest medicament reduce producția de acid uric. Probenecidul, pe de altă parte, crește eliminarea acidului uric prin rinichi. De reținut că, la fel ca orice alte medicamente, și acestea pot avea efecte secundare, cum ar fi: reacții alergice, erupții cutanate sau probleme gastrointestinale. Înainte de a le utiliza este important să discutăm cu medicul de specialiate și să aflăm care este cea mai potrivită schemă terapeutică pentru fiecare individ în parte.
Media10: Sunt și anumite suplimente alimentare pe care le recomandați pacienților și care pot ajuta în cazul hiperuricemiei?
Dr. Adelina Văduva: Există câteva suplimente naturale și remedii alternative care pot ajuta la combaterea hiperuricemiei. De exemplu, extractul de cireșe ajută la reducerea inflamației și la scăderea nivelurilor de acid uric. Vitamina C poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelurilor de acid uric prin creșterea eliminării sale din organism. Așa cum am menționat anterior, este important să discutăm cu medicul înainte de a utiliza orice supliment sau remediu alternativ. Unele dintre acestea pot avea efecte secundare sau pot interacționa cu alte medicamente.
„O dietă echilibrată poate ajuta la menținerea nivelurilor normale de acid uric în organism”
Media10: Ce sfaturi le dați pacientilor pentru a preveni creșterea acidului uric în sânge?
Dr. Adelina Văduva: Dieta joacă un rol important în menținerea nivelurilor normale de acid uric în organism. În general, este recomandat să alegem alimente cu conținut scăzut de purine, cum ar fi: fructele și legumele, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cerealele integrale. Este bine să evităm alimentele bogate în purine precum: carnea roșie, organele animale, fructele de mare și unele tipuri de pește. Consumul de alcool și zaharuri rafinate pot crește nivelul de acid uric și pot agrava simptomele gutei. Este foarte important să evităm consumul de băuturi alcoolice, în special de bere, și să optăm pentru alimente cu un conținut redus de zaharuri rafinate.
Pe de altă parte, consumul de carne roșie și de alimente procesate poate crește nivelul de acid uric. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, cu un consum moderat de proteine și carbohidrați, poate ajuta la menținerea nivelurilor normale de acid uric în organism. Este important să consultăm un medic sau un nutriționist pentru a ne ajuta să avem o dietă personalizată, potrivită nevoilor fiecăruia dintre noi. Acidul uric este o substanță importantă în organism, cu un rol antioxidant marcant. Așadar, este esențial să menținem nivelurile acestuia în limite normale deoarece valorile ridicate pot provoca afecțiuni precum gută, nefrolitiază urică sau insuficiență renală.