Ce afecțiuni pot ascunde cârceii sau crampele musculare?

Chiar dacă cârceii și crampele musculare pot apărea fără o cauză ascunsă în spate și trec, de cele mai multe ori, de la sine, în unele situații poate fi nevoie de sfatul unui medic. Cârceii și crampele musculare pot avea diferite cauze, iar aici putem vorbi chiar de diabet, boli cardiovasculare sau afectări ale coloanei vertebrale. Când aceste manifestări încep să apară frecvent, la un anumit interval de timp și nu trec de la sine în scurt timp, atunci e necesar să mergem la un specialist pentru o evaluare. De asemenea, este foarte important să ținem sub control afecțiunile preexistente pentru că unele dintre ele pot favoriza apariția cârceilor sau crampelor musculare.

Diabetul zaharat de tip 2, o cauză a cârceilor și crampelor musculare

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică care ne afectează nervii periferici, adică cei care duc către mușchi. De obicei, medicul îl va întreba pe pacient de istoricul său medical. Este foarte important ca atunci când ne adresăm specialistului cu această problemă să îl informăm și în legătură cu afecțiunile de care suferim. Astfel, tratamentul va fi mult mai eficient, iar cârceii și crampele musculare vor dispărea sau se vor ameliora.

„Printre primele cauze avem diabetul zaharat de tip 2 prin prisma afectării nervoase periferice în cadrul polineuropatiei periferice. Conducerea nervoasă la nivelul zonelor de inervație periferică (cele care duc către mușchi) este deficitară și atunci avem ori o hiperexcitabilitate, ori o hipoexcitabiliate. De aceeacând pacienții ne spun că au cârcei sau crampe musculare, îi întrebăm cu ce alte boli se mai știu”, spune dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog.

Crampele musculare și bolile cardiovasculare. Care este legătura?

Una dintre cauzele frecvente ale apariției cârceilor și crampelor musculare sunt bolile cardiovasculare. Mai exact, pacienții care suferăă de arteriopatii periferice sau insuficiențe venoase se vor confrunta destul de des și cu episoade de cârcei sau crampe musculare. De ce se întâmplă asta? Pentru că acești pacienți, în urma afecțiunilor de care suferă, au o vascularizație periferică slabă, motiv pentru care vor avea frecvent contracturi musculare de tipul cârceilor sau crampelor.

„Pe de altă parte, a altă cauză sunt bolile cardiovasculare, în special arteriopatiile periferice sau insuficiențele venoase. Tot ceea ce înseamnă o slabă vascularizație la nivel periferic poate să dea aceste contracturi musculare”, explică medicul reumatolog.

Anumite afectări ale coloanei vertebrale pot favoriza apariția cârceilor și crampelor musculare

O altă cauză este dată de anumite probleme și afectări la nivelul coloanei vertebrale. Pacienții cu spondiloză, spondiloscartroză sau hernie de disc se confruntă adesea cu episoade de cârcei și crampe musculare. Acest lucru se întâmplă pentru că fibrele nervoase de la nivelul coloanei vertebrale sunt lezate sau iritate. Ca urmare a acestui lucru, se creează o hiperexcitabilitate care este resimțită de pacient prin contracții musculare.

„De asemenea, vorbim și de afectări ale coloanei vertebrale: spondilozele, spondilodiscartrozele sau herniile de disc. Prin lezarea sau iritarea fibrelor nervoase de la nivelul rădăcinii acestora (care ies de la nivelul coloanei vertebrale), putem întâlni diverse tipuri de afectări pe tot traiectul nervului, atât senzitive, cât și motorii. Astfel, se poate creea o hiperexcitabilitate în teritoriul inervat de acel nerv care să ducă la apariția acestor contracții musculare”, conchide dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cum ne protejăm de infecțiile virale toamna?

Next Post

Fibromul uterin. Ce trebuie să știi?

Related Posts
Verified by MonsterInsights