Fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului, întâlnită frecvent la femeile aflate la vârsta reproductivă. Deși majoritatea fibroamelor nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer uterin și, de cele mai multe ori, nu prezintă simptome, ele pot provoca disconfort semnificativ și complicații la unele femei. De ce apare fibromul uterin, care sunt simptomele acestuia și ce soluții de tratament există? Aflăm de la dr. Silvia Luba Petrescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, la Centrul Medical MogoșMed.
Trei din patru femei sunt susceptibile să dezvolte fibroame uterine într-un moment al vieții lor, dar majoritatea nu sunt conștiente de existența acestora, deoarece, frecvent, nu prezintă simptome. Afecțiunea afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Până la vârsta de 35 de ani, doar între 20-40% dintre femei sunt susceptibile să dezvolte un fibrom uterin, dar, pe măsură ce îmbătrânesc, incidența crește, atingând un procent de 70-80%.
De ce apare fibromul uterin?
Cauza exactă a apariției fibroamelor uterine nu este pe deplin înțeleasă. Factorii care pot influența dezvoltarea fibroamelor includ factori genetici, hormonalii și factorii de mediu. Fibroamele tind să aibă un răspuns puternic la hormonii estrogen și progesteron, crescând în dimensiune în timpul sarcinii și scăzând după menopauză.
„Principalii factori care sunt asociați cu apariția fibromului uterin sunt:
- Factorul genetic: Femeile cu rude de gradul I ce au fost diagnosticate cu fibroame uterine au și ele un risc crescut de a dezvolta aceste formațiuni.
- Dezechilibrul hormonal: Fibromul uterin dispune de un număr mai mare de receptori pentru cei doi hormoni feminini responsabili de creșterea mucoasei uterine în perioada menstruației sau pregătirii pentru sarcină.
- Obezitatea: Greutatea excesivă poate influența semnificativ evoluția fibroamelor uterine, astfel o femeie obeză are un risc mai mare de a dezvolta fibrom în comparație cu una cu greutate normală.
- Menarha precoce: Prima menstruație la vârsta de 10 ani poate fi un factor de risc.
- Hipertensiunea arterială: Aceasta poate contribui de asemenea la dezvoltarea fibroamelor uterine.
- Stil de viață nesănătos: Consumul regulat de alcool și o alimentație nesănătoasă (în special deficitul de fructe și legume și consumul excesiv de carne) pot accelera creșterea fibroamelor uterine”, spune dr. dr. Silvia Luba Petrescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Simptomele fibromului uterin
Majoritatea fibroamelor uterine au dimensiuni sau localizări care le fac să fie asimptomatice. Totuși o parte din femeile cu fibroame uterine ajung să aibă sângerări la menstră mai lungi de 8 zile sau chiar sângerare continuă, dureri pelvine sau senzație de presiune pelvină.
„Manifestarea clinica (simptomatologia) depinde de mărimea fibromului uterin, de numărul fibroamelor dacă sunt mai multe sau de poziția in uter; de exemplu, un fibrom de 1cm intracavitar poate da sângerări de neoprit la anumite paciente. Printre simptome se pot număra: menstruații abundente sau prelungite, sângerări între menstruații, durere pelvină sau presiune, senzație de plenitudine în partea inferioară a abdomenului, dificultăți la urinare sau tranzit intestinal, durere în timpul actului sexual”, spune medicul.
Fibroamele uterine și infertilitatea
Capacitatea de a concepe poate fi influențată în primul rând de localizarea fibromului. Afectarea posibilității de a concepe depinde cel mai mult tot de poziția fibromului uterin. Un fibrom uterin care bombează în cavitatea uterină sau este situat în cavitatea uterină poate duce la infertilitate. În unele cazuri, prezența a numeroase fibroame la femeile mai în vârstă poate genera probleme de concepție.
„Studiile indică faptul că femeile cu fibroame care concep prezintă un risc crescut de avort spontan, complicații ale sarcinii sau naștere prematură, comparativ cu cele fără fibroame. Majoritatea femeilor cu fibroame pot concepe și pot avea sarcini fără complicații. Totuși, celor cu fibroame de dimensiuni mai mari de 5-6 cm le crește riscul de complicații în timpul sarcinii”, explică dr. Silvia Luba Petrescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, la Centrul Medical MogoșMed.
Complicații asociate fibromului uterin
În majoritatea situațiilor, fibroamele uterine nu reprezintă un pericol. Totuși, există situații în care acestea pot cauza inconveniente și pot duce la complicații, precum anemia din cauza pierderilor mari de sânge, care poate provoca oboseală. În cazuri rare, poate fi necesară o transfuzie de sânge.
Soluții de tratament
Este esențial ca femeile să discute cu medicul ginecolog despre simptomele și opțiunile de tratament adecvate pentru fibromul uterin, luând în considerare factori precum vârsta, sănătatea generală, severitatea simptomelor și dorința de a avea copii în viitor. Tratamentul adecvat poate ajuta femeile să ducă o viață sănătoasă și fără disconfort datorat fibromelor uterine.
„Opțiunile de tratament pentru fibroamele uterine sunt determinate de vârsta pacientei, dorința de a avea copii, mărimea și localizarea fibroamelor, precum și de gravitatea simptomelor. Alternativele medicamentoase includ:
-
-
Terapia hormonală, folosită pentru a reduce pierderile de sânge;
-
Analogii GnRH, eficienți în micșorarea fibroamelor pentru o eventuală intervenție chirurgicală; însă nu sunt potriviți pentru utilizare pe termen lung, deoarece oprirea tratamentului poate duce la revenirea simptomelor și creșterea fibromului în câteva luni;
-
Modulatorii receptorilor de progesteron, care au efecte similare cu analogii de gonadotropină, dar cu mai puține efecte secundare;
-
Steroizi androgenici, care pot fi utili în anumite cazuri, dar cu efecte adverse potențiale;
-
Agenții antifibrinolitici, care diminuează pierderile de sânge;
-
Antiinflamatoarele nesteroidiene, care atenuează durerile”, explică dr. Silvia Luba Petrescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.
-
-
Tratamentul chirurgical este indicat în prezența sângerărilor importante însoțite de anemie, formațiunilor uterine de dimensiuni importante, infertilitate sau istoric sarcini pierdute și sunt reprezentate de:
Histerectomie – îndepărtarea completă a uterului;
Miomectomie – extragerea fibroamelor păstrând uterul, potrivită pentru femeile care doresc sarcini ulterioare;
Ablația endometrială – eliminarea stratului interior al uterului pentru a controla sângerările profuze;
Embolizarea arterelor uterine – destinată femeilor care nu mai doresc copii, dar refuză histerectomia;
Mioliza – coagularea fibroamelor prin metode termice sau crioablative;
Focalizare ultrasonică sub îndrumarea rezonanței magnetice, care distruge termic fibroamele.