Toamna, infecțiile virale sunt în toi și este important să ne protejăm. Prin respectarea unor măsuri simple și la îndemână pentru toată lumea, putem să prevenim răceala, cea mai frecventă infecție virală. Îmbrăcămintea groasă, alimentația sănătoasă, stoparea viciilor (fumatul, consumul de etanol), practicarea exercițiilor fizice și respectarea măsurilor de igienă sunt extrem de importante pentru o protecție ridicată împotriva virusurilor și bacteriilor. De asemenea, vaccinul este o metodă eficientă și sigură care ne ajută să ne ferim de gripă în sezonul rece. Cum ne ajută aceste metode să ne protejăm? Află din articoul de mai jos:
Schimbările de temperatură, trecerea de la 40 la 20 de grade se resimte în organismul nostru destul de puternic, mai ales dacă avem o imunitate scăzută. Prin urmare, trebuie să ne schimbăm garderoba, să trecem de la rochițe și tricouri la bluze cu mânecă lungă și geci. De asemenea, alimentația este extrem de importantă în sezonul rece. Trebuie să avem un aport zilnic de vitamina C pentru a ne menține o imunitate puternică. Fructele proaspete, de sezon, sunt bogate în vitamine și ne protejează împotriva infecțiilor.
„În sezonul în care temperaturile încep să scadă trebuie să purtăm îmbrăcăminte groasă, călduroasă. Dacă afară plouă, purtăm o pelerină de ploaie pentru a ne proteja. Mai mult, consumul de fructe proaspete ne aduce un aport zilnic de vitamina C. Deci ne protejăm având o alimentație sănătoasă, echilibrată”, spune dr. Marius Pițigoi, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Renașterea.
Viciile ne scad imunitatea!
Chiar dacă mulți dintre noi știm că fumatul nu este sănătos, trebuie să înțelegem că fumatul nu este doar un obicei nociv pentru sănătatea plămânilor noștri, ci și pentru sănătatea întregului organism. Macrofagele sunt niște celule din corpul nostru care ne apără organismul de infecțiile virale. Atunci când fumăm, aceste celule sunt afectate și nu ne mai protejează. De aceea, persoanele fumătoare sunt mai predispuse îmbolnăvirii sau manifestă forme mai grave de răceală.
„Ne putem proteja dacă renunțăm la unele obiceiuri nocive pentru organism, cum ar fi fumatul. Fumatulafectează macrofagele și funcția cililor de la nivelul epiteliului respirator. Macrofagele sunt printre primele celule care intervin în apărarea organismului în cazul unei infecții virale. Fumând, scade activitatea acestor celule importante penru organism și atunci răcim mai grav”, explică medicul pneumolog.
Un alt viciu care ne scade imunitatea este consumul cronic de alcool pentru că ne afectează funcția hepatică. Dacă consumăm alcool în exces, atunci avem mai puține imunoglobuline A secretorii. Rolul acestora este acela de a intra în contact cu virusurile și de a le neutraliza înainte să pătrundă în organism. Prin urmare, dacă corpul nostru secretă mai puține globuline, atunci și rezistența noastră la virusuri este mai slabă.
„Alt comportament care poate fi corectat este consumul cronic de etanol care duce la o funcție hepatică nu prea sănătoasă. De exemplu, imunoglobulinele A secretorii, care sunt prezente la nivelul mucoaselor respiratorii, la nivelul mucoaselor digestive și urinare, au de suferit dacă consumăm alcool. Ele reprezintă printre primele molecule care vin în contact cu virusul și care au acțiune neutralizantă, având o funcție hepatică deficitară din cauza consmului de alcool, globulinele acestea sunt într-o cantitate mai mică și atunci rezistența noastră este mai scăzută”, afirmă dr. Marius Pițigoi, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Renașterea.
„Un tonus psihic bun ne crește imunitatea și capacitatea de apărare împotriva virusurilor”
Cum altfel putem avea o stare fizică și psihică bună dacă nu prin practicarea de exerciții fizice? Sportul trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică pentru că ne protejează de virusuri și ne ajută să fim sănătoși, să ne menținem în formă. De asemenea, trebuie evitate spațiile aglomerate și nearisite pentru că riscăm să ne infectăm mult mai ușor.
„Dacă locuim într-o încăpere aglomerată, care nu este bine aerisită, putem dezvolta o viroză. În plus, practicarea unui sport este foarte importantă pentru că ne asigură o stare bună de sănătate. Un tonus psihic bun ne crește imunitatea și capacitatea de apărare împotriva virusurilor”, precizează dr. Marius Pițigoi, pneumolog.
Perioada pandemiei ne-a ajutat să acordăm o mai mare importanță respectării măsurilor de igienă și a păstrării unei distanțe corespunzătoare de persoanele din jurul nostru. Sezonul de toamnă este, de fapt, sezonul virozelor respiratorii, de aceea e bine să știm care sunt măsurile de prevenție și să le respectăm pentru a fi în siguranță. În plus, dacă suntem bolnavi, trebuie să evităm deplasările, iar dacă este absolut necesar să ieșim, atunci să ne asigurăm că purtăm mască și că păstrăm distanța de persoanele din jurul nostru.
„Avem o serie de măsuri igienice care sunt valabile și în virozele respiratorii, dar pe care le cunoaștem foarte bine din pademia de Covid-19, cum ar fi: evitarea contactului cu persoanele bolnave; spălatul pe mâini; evitarea atingerii nasului, gurii, ochilor cu mâinile dacă nu ne-am spălat; păstrarea unei distanțe fizice cât se poate de mare față de ceilalți; purtarea măștii care acoperă gură și nasul; folosirea unei batiste nazale sau șervetele nazale de unică folosință”, spune medicul.
Vaccinul și suplimentele alimentare
Dacă ne dorim să fim protejați și să evităm apariția episoadelor de răceală atunci putem să apelăm la vaccin. Vaccinul este o metodă sigură și eficientă împotriva infecțiilor virale de sezon și ne asigură o protecție de lungă durată. Totuși, în cazul în care nu suntem destul de siguri de această variantă, putem apela la suplimentele alimentare pe bază de vitamine din farmacii, care ne ajută să ne întărim imuitatea, însă numai la recomandarea medicului.
„Ne putem întări sistemul imunitar împotriva virozelor prin vaccinare, și anume prin vaccin antigripal și vaccin anti Covid-19. De asemenea, putem folosi anumite suplimente nutritive ce conțin vitamina C, D și zinc, care ajută la creșterea imunității în sezonul rece. În cazul unei răceli simple, nivelul leucocitar de vitamina C scade ½, ulterior revenind la normal. La adulți, un astfel de supliment ar trebui să asigure un aport de 4000 de UI de vitamina D, 1000 UI de vitaminca C și 11 mg de zinc zilnic”, explică dr. Marius Pițigoi.