Odată cu intrarea în sezonul rece, pacienții care suferă de gastrită sau ulcer pot observa modificări în starea lor de sănătate. Toamna, aceste afecțiuni tind să se agraveze și trebuie să le ținem sub control cu tratament. Vizita la medic trebuie să se facă periordic, cu preponderență în acest sezon. Cu cât luăm acționăm mai rapid, cu atât șansele de a dezvolta complicații sunt mai mici. Care sunt soluțiile de tratament pentru aceste afecțiuni? De ce se agravează toamna? Ce complicații pot să apară dacă nu luăm tratament? Află informații de la prof. univ. dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie la Centrul Medical Renașterea.
Ce factori favorizează apariția ulcerului?
Cauzele apriției ulcerului și gastritei sunt multiple, iar printre acestea putem enumera: predispoziția genetică, infecția cu Helicobacter Pylori, folosirea anumitor medicamente în cantități mari, alimentația și stresul.
„În primul rând, în sezonul de toamnă-iarnă incidența simptomatologiei ulcerului și gastritei crește. Una dintre cauze este predisopoziția genetică, care există și la patologia ulceroasă. O altă cauză este infecția cu Helicobacter Pylori, care este foarte frecventă la ora actuală. De asemenea, folosirea anumitor medicamente, cum ar fi: antiinflamatoare steroide sau nesteroide în cantitate foarte mare pentru diferite patologii, în special osteoarticulare și folosirea acidului acetilsalicilic în prevenția bolilor cardiovasculare și neurologice ale căror efecte secundare sunt, de multe ori, pe plan digestiv, foarte severe. În al doilea rând, mai putem aminti o cauză destul de frecventă, alimentația, care este agresivă uneori, și poate să ducă la ulcerații, eroziuni. De asemenea, nu aș exclude nici implicarea stresului cotidian care poate să determine o patologie digestivă severă, uneori chiar ulcerații de stres ce pot să se complice”, explică prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie la Centrul Medical Renașterea.
De ce se agravează simptomele gastritei și ulcerului toamna?
Mulți dintre noi probabil ne punem această întrebare: „De ce se agravează simptomele acestor afecțiuni în sezonul rece?” Ei bine, nu există încă o explicație clară cu privire la acest fenomen, însă medicii spun că schimbările în alimentație, precum și în activitatea zilnică, favorizează creșterea secreției gastrice și, implicit, agravarea simptomatologiei.
„Nu se știe foarte bine de ce. Îmi amintesc că am citit istoricul ulcerului când le predam studenților patologia ulceroasă în anul III și pot să spun că n-a fost așa de la început. De exemplu ulcerul duodenal, care este mai frecvent la bărbați, la începutul secolului trecut era întâlnit mai des vara și iarna, după care și-a schimbat evoluția. Se pare că din cauza schimbărilor în alimentație și în activitate se stimulează anumiți factori de risc care duc la creșterea secreției gastrice. De fapt, toți acești factori de care am discutat noi duc la creșterea secreției gastrice. De exemplu, există așa-zisul simptom Zollinger Ellison, care este dat de o tumoră secretoare de gastrină și care determină apariția ulcerului prin creșterea secreției gastrice”, spune prof. univ. dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie la Centrul Medical Renașterea.
Cum tratăm ulcerul?
Din fericire, conform studiilor, ulcerul nu mai este atât de frecvent întâlnit în zilele noastre și asta datorită evoluției medicinei. Totuși, sunt și situații în care pacienții amână vizita la medic și fac ulcer, însă trebuie știut că există soluții eficiente de tratament și în această situație. În schimb, cei mai mulți dintre pacienții care vin la cabinet cu simptome zgomotoase au gastrită.
„Ulcerul nu mai este atât de frecvent. Eu, care am o experiență în domeniu, pot să spun că gastritele domină acum. Se întâmplă, de multe ori, să vină pacienți cu simptome foarte zgomotoase, să le facem endoscopie și să găsim foarte puține leziuni. Este așa-zisul ulcer-like, adică seamănă cu ulcerul, dar pacientul nu are ulcer și rămâne cu sindrom dispeptic și o gastrită. Ulcerul acum este destul de rar datorită tratamentelor foarte eficiente și introducerea inhibitorilor de pompă de protoni. Există încă situații în care pacienții ajung târziu la medic, dar trebuie să știe că un ulcer tratat corect se poate rezolva, de aceea trebuie luat tratament din timp”, precizează medicul.
La ce complicații se poate ajunge dacă nu luăm tratament?
Cel mai important lucru atunci când știm că suferim de gastrită sau ulcer este să le tratăm cât mai rapid. De cele mai multe ori, complicațiile ulcerului sunt chirurgicale și pacientul poate ajunge chiar în urgență. Pe de altă parte, nici gastrita nu este mai prejos. Dacă o lăsăm netratată, pacientul poate să ajungă în urgență cu hemoragie digestivă masivă, o complicație gravă în care stomacul este perforat, sau să facă peritonită, o altă complicație ce pune viața pacientului în pericol.
„E important ca pacienții să ia tratament ca să nu ajungă la complicații. Multe dintre complicațiile ulcerului, de exemplu, sunt chirurgicale, pacientul poate să ajungă cu hemoragie digestivă în urgență. Și gastrita poate duce la hemoragie digestivă masivă, poți ajunge în urgență, stomacul poate să fie perforat. O operație foarte frecventă, rezecție gastrică, poate duce la peritonită, ceea ce e o urgență majoră și pune în pericol viața”, declară prof. univ. dr. Paul Mitruț.
Ce alimentație trebuie să aibă pacienții cu gastrită sau ulcer?
Pe lângă tratament, alimentația pacientului care suferă de gastrită sau ulcer este extrem de importantă și trebuie să fie cât mai echilibrată. Din seria alimentelor care trebuie evitate avem: fast food, condimentele puternice, maioneza, ceapa și usturoiul, băuturile alcoolice tari și carbogazoase, precum și legumele proaspete. Acestea favorizează apariția simptomatologiei specifice și nu trebuie consumate. În schimb, este bine să mâncăm pâine, carne fiartă și brânzeturi slabe, care reduc aciditatea gastrică.
„Alimentația de tip fast-food, condimentele puternice (piper, ardei iute), maioneza, ceapa și usturoiul, lămâia, cafeaua, băuturile alcoolice tari, băuturile carbogazoase trebuiesc evitate. Chiar și legumele și vegetalele proaspete ar trebui evitate în momentul acela. Trebuie să avem o alimentație preparată mai ușor: brânzeturi slabe, pâine nu foarte proaspătă, carne fiartă, care pot să atenueze aciditatea gastrică. De multe ori, pacienții își cam dau seama ce le-a declanșat disconfortul și ce le face rău”, conchide prof. univ. dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie la Centrul Medical Renașterea.