Curățarea protezei dentare: cum se face corect?

Purtarea unei proteze dentare este una dintre soluții pentru pacienții care au pierdut unul sau mai mulți dinți, asigurând funcționalitate și estetică. Igiena adecvată a protezei dentare este crucială nu numai pentru durabilitatea acesteia, dar și pentru sănătatea generală a gurii. Cum puteți să vă curățați corect proteza dentară, corect? Aflăm de la dr. Alexandra Ciucă, medic stomatolog, cu specializare în parodontologie.

  • Retrageți proteza

Înainte de a curăța proteza dentară, este important să o retrageți cu grijă din gură. Mișcați proteza ușor sus-jos și în față-în spate pentru a o elibera, fără a forța sau a trage prea tare, pentru a preveni deteriorarea sau ruperea acesteia.

  • Clătiți proteza

Sub jet de apă rece sau călduță, clătiți proteza pentru a elimina particulele de mâncare sau alte reziduuri. Evitați apa fierbinte, deoarece aceasta poate deforma proteza.

  • Periați proteza

Folosiți o periuță de dinți moale sau o periuță specială pentru proteze dentare. Aplicați un detergent blând sau un curățător special pentru proteze. Evitați să folosiți paste de dinți obișnuite, deoarece acestea pot fi prea abrazive pentru materialul protezei. Periați toate suprafețele protezei, asigurându-vă că ajungeți în toate ungherurile și în toate spațiile dintre dinți.

  • Curățați gura

Chiar dacă purtați o proteză dentară, este vital să vă mențineți gura curată. Periați gingiile, limba și cerul gurii cu o periuță de dinți moale pentru a stimula circulația și a elimina bacteriile acumulate.

  • Înmuierea protezei

Dacă nu purtați proteza pe timp de noapte, este recomandat să o înmuiați într-o soluție specială pentru proteze sau în apă călduță. Acest lucru previne uscarea și deformarea protezei. Evitați să folosiți apă fierbinte sau să păstrați proteza în soluții cu clor pentru perioade lungi de timp, deoarece aceasta poate slăbi sau decolora proteza.

  • Consultarea periodică a medicului dentist

Este recomandat să vizitați medicul dentist cel puțin o dată pe an, sau ori de câte ori simțiți disconfort sau văd modificări la nivelul protezei. Medicul vă poate oferi recomandări personalizate și poate ajusta proteza dacă este necesar.

Igiena protezei dentare este esențială pentru confortul și sănătatea a pacientului. Prin urmare, este esențial să urmați acești pași simpli, dar esențiali, și să vizitați periodic medicul dentist pentru a vă asigura că proteza rămâne în cea mai bună formă posibilă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Durere de călcâi. Cum scapi de ea?

Next Post

Gastrita și ulcerul se agravează toamna. Cum le ținem sub control?

Related Posts
Verified by MonsterInsights