Știai că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin? Principala cauză a cancerului de col uterin la femei este infecția cu virusul HPV. Cu cât depistarea virusului se face mai rapid, cu atât șansele de eliminare a infecției sunt mai mari. Pentru asta, trebuie să acordăm o atenție deosebită controalelor periodice la medicul ginecolog și să încurajăm vaccinarea împotriva HPV. Cum ne afectează infecția cu HPV sănătatea? Cum se transmite virusul? Ce factori de risc pot favoriza apariția infecției? Cât de important este să ne vaccinăm? Ne spune dr. Silvia Cîrstea, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul Medical Prima Clinic și la Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova.
Media10: Ce este virusul HPV și cât de frecventă este infecția?
Dr. Silvia Cîrstea: HPV (Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru o mare parte dintre cazurile de cancer de col uterin la femei la nivel mondial. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus papiloma uman. În România, infecțiile cu HPV sunt responsabile anual pentru 3.380 de noi cazuri cu cancer de col uterin și peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer: ale organelor genitale masculine sau feminine (penis, vagin sau vulvă), cancere anale, dar și ale regiunii orofaringeale, respectiv ale gurii, corzilor vocale etc.
„HPV 16 și HPV 18 sunt implicate în apariția a peste 70% dintre cancerele de col uterin și a leziunilor precanceroase”
Media10: Cum ne poate afecta virusul HPV sănătatea și care sunt tipurile de HPV cu risc?
Dr. Silvia Cîrstea: Unele tipuri de HPV se elimină fără nicio intervenție, de obicei, în câteva luni după infectare, dacă avem un organism cu o imunitate bună. Infecția cu virusul HPV este eliminată în proporție de aproximativ 90% în termen de doi ani. Totuși, există anumite tipuri de HPV care pot provoca probleme de sănătate, precum verucile genitale și mai multe tipuri de cancer atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților.
Dintre tipurile de HPV considerate „cu risc înalt”, HPV 16 și HPV 18 sunt implicate în apariția a peste 70% dintre cancerele de col uterin și a leziunilor precanceroase. Tipurile HPV cu risc scăzut, în mod special 6 și 11, cauzează 90% dintre verucile genitale. Este important de știut că simpla infecție cu HPV nu determină apariția cancerului. Infecția persistentă cu anumite tipuri de HPV determină apariția unor celule cu o creștere anormală (displazii) care, ulterior, pot deveni maligne. De obicei, acest proces nu prezintă niciun fel de simptom în faza incipientă, iar cancerele se dezvoltă lent.
Testarea HPV trebuie făcută mai ales atunci când avem boli cu transmitere sexuală
Media10: Când ar trebui să ne facem testarea HPV?
Dr. Silvia Cîrstea: Când avem boli cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul genital, trebuie să facem neapărat și testarea HPV pentru că ele pot coexista tot pe ideea de imunitate scăzută. În perioada pandemiei, am avut supriza să întâlnesc paciente care au avut forme mai agresive de Covid-19 și care au venit cu testul Papanicolau corespunzător, dar virusul HPV prezent sub tipuri de high risc (16, 18). După doi ani de zile când au venit la control, pentru că a fost restricționat accesul în acea perioadă, am observat că testul Papanicolau era modificat. Deci imunitatea scăzută este un factor favorizant.
„Infectarea are loc prin contact intim, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale”
Media10: Cum se transmite virusul HPV?
Dr. Silvia Cîrstea: Virusul papiloma uman se răspândește prin contact direct – piele pe piele – cu o suprafaţă infectată. Infectarea are loc prin contact intim, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale. Mai exact, ne putem infecta chiar dacă folosim prezervativ. În cazuri rare, virusul poate fi transmis în timpul nașterii de la mamă la nou-născut. Peste 80% dintre femei și bărbați se infectează cu acest virus în decursul vieții. Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Oricine este activ sexual poate contacta HPV, chiar dacă a întreținut relații sexuale cu o singură persoană. De asemenea, simptomele pot apărea la mai mulți ani după întreținerea relațiilor sexuale cu purtătorul virusului. De aceea, este foarte greu de identificat momentul în care infecția s-a contractat pentru prima dată.
Media10: Există și anumite simptome care pot sugera prezența virusului HPV?
Dr. Silvia Cîrstea: De obicei, persoanele infectate cu virusul HPV nu prezintă simptome specifice. În unele cazui, pacienta poată să prezinte o sângerare după actul sexual sau să resimtă durere în timpul penetrării. În multe cazuri, pacientele se prezintă la medic pentru că observă apariția unor veruci, adică niște negi genitali. Acesta este un motiv pentru care pacientele se îngrijorează și vin mai frecvent la medic, dar, de fapt, ele sunt niște leziuni de tip HPV 6 și 11 care nu sunt cancerigene.
Ce factori pot influența apariția infecției cu HPV?
Media10: Care sunt factorii de risc ce pot favoriza apariția infecției?
Dr. Silvia Cîrstea: Este bine de știut că infecția cu HPV și persistența acesteia sunt favorizate de următorii factori de risc: fumatul, debutul precoce al vieții sexuale, parteneri multipli, numărul mare de nașteri, infecții cu transmitere sexuală coexistente, imunosupresia prin medicație sau prin boli preexistente, utilizarea prelungită de contraceptive orale.
Media10: Ce metode de tratament există pentru infecția cu HPV și pentru afecțiunile asociate acestui virus?
Dr. Silvia Cîrstea: Odată ce infecția s-a produs, nu există un tratament bine stabilit care să asigure eliminarea virusului din organism. Totuși, problemele de sănătate/complicațiile determinate de această infecție pot fi tratate. Este important ca depistarea cancerelor asociate infecției cu HPV să se facă timpuriu, când leziunea este în stadiu incipient. În cazul depistării unei infecții cu HPV, medicul specialist este cel care creează planul de tratament, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. În domeniul farmaceutic există medicamente și suplimente alimentare care, odată administrate, pot ajuta organismul pacientelor cu rezultat HPV pozitiv să lupte. Aici vorbim de antivirale și imunomodulatoare.
Eficiența vaccinul HPV este mai mare în perioada virginității
Media10: Cât de important este să ne vaccinăm împotriva HPV?
Dr. Silvia Cîrstea: Recomand foarte mult vaccinarea împotriva HPV. Este foarte important ca cele două doze să se facă la virginitate pentru că au o eficiență mai mare. Sper ca medicii de familie să recomande și ei acest vaccin. Eu, personal, o să-mi vaccinez băiatul. Ideea ar fi să se facă atunci când HPV-ul este negativ, dar am văzut că mulți îl fac după ce este pozitiv. Nu mai are același efect, dar este o protecție, e bine să îl facem.
În țările în care vaccinarea împotriva HPV a fost adoptată cu succes, eficiența a fost clar dovedită prin scăderea ratei de deces și a numărului de cazuri noi. Aici vorbim de țări precum: Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Danemarca, Suedia sau Germania. Spre exemplu, în Danemarca, statisticile arată că pentru femeile născute între anii 1989 – 1999 rata apariției leziunilor precanceroase a scăzut cu 60%, iar în Australia boala a fost aproape eradicată prin practicarea vaccinării.
„Ideea principală este ca pacientele să vină la un control o dată pe an”
Media10: Ce sfaturi aveți pentru persoanele care au fost diagnosticate cu HPV și se simt îngrijorate sau neliniștite?
Dr. Silvia Cîrstea: Din experiența mea, sunt două categorii de paciente: pacientele ipohondre care nu prea au nimic, dar se caută excesiv și pacientele care sunt foarte indolente în ce le privește și spun: „Nu mi se întâmplă mie. Nu trebuie să fac Papanicolau că nu mă doare nimic și am același partener sexual. Am avut ultimul contact sexual acum trei ani de zile, deci nu trebuie să mai fac Papanicolau”. Trebuie să înțelegem că HPV-ul este un virus și poate să fie latent.
Ideea principală este ca pacientele să vină la un control o dată pe an pentru efectuarea unei ecografii mamare, testul Babeș Papanicolau și ecografia transvaginală. Acestea ne ajută foarte mult în depistarea unor modificări sau a unor infecții cu virusuri, cum este HPV. Pe de altă parte, pacientele trebuie să înțeleagă că dacă au fost diagnosticate cu HPV nu este un capăt de țară. Aproape totul se poate rezolva în ziua de azi. Trebuie doar să ne păstrăm calmul și să avem grijă la imunitate. Sunt tot felul de suplimente alimentare, antivirale, imunomodulatoare pe care le putem recomanda și care ajută foarte mult pacientele purtătoare de HPV să scadă din viremie.