Trigliceride mărite? Pot fi cauza lipsei acizilor grași Omega-3 din organism. Așa-numite grăsimi bune, acizii grași Omega-3 contribuie la buna funcționare a inimii și a creierului. Beneficiile sunt nenumărate, iar lipsa lor poate favoriza atât creșterea trigliceridelor, cât și a valorilor tensionale. Acizii grași Omega-3 se găsesc în cantitate mare mai ales în uleiul de pește, dar și în semințele de in, chia, uleiul de măsline și mai multe tipuri de pești. Prin urmare, pentru a avea o inimă sănătoasă, dar și pentru a preveni instalarea bolilor cardiovasculare, trebuie să ne asigurăm că avem un aport optim de grăsimi bune în organism.
Acizii grași Omega-3 sunt ceea ce numim „grăsimi bune”. Ei sunt esențiali pentru organismul nostru pentru că asigură o funcționare corectă a creierului și a inimii. Din păcate, organismul nostru nu produce acești acizi de care corpul uman are nevoie, prin urmare este necesar să îi luăm din alimentație. Peștele, semințele, uleiul de măsline și de pește conțin o cantitate mare de grăsimi bune, deci trebuie introduse în alimentația noastră.
„Acizii grași Omega-3 sunt un tip de grăsimi polinesaturate sau, mai exact, grăsimi bune. Acizii grași Omega-3 sunt necesari pentru buna funcționare a creierului și a cordului. Ei nu sunt produși de organismul nostru, deci trebuie introduși prin alimentație. Se regăsesc, în principal, în uleiul de pește, dar și în somon, macrou, ton, hering, sardină, păstrăv, în semințele de chia, de in, în uleiul de măsline”, spune dr. Mihaela Vilaia, medic primar cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Beneficiile acizilor grași Omega-3 asupra inimii
Acizii grași Omega-3 au multiple beneficii în ceea ce privește sănătatea inimii. Atâta timp cât avem un aport normal de acizi grași, riscul de a suferi de o boală cardiovasculară este semnificativ redus. În plus, acizii grași Omega-3 au o eficiență dovedită în scăderea trigliceridelor, precum și a tensiunii arteriale. Mai mult, au efect antiaritmic, adică reglează și previn creșterea ritmului cardiac.
„Aportul de acizi grași Omega-3 reduce trigliceridele, scade ușor tensiunea arterială, are un efect antiaritmic și, cel mai important, scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. La pacienții cu patologie cardiacă cunoscută, aportul de Omega-3 trebuie să fie 1 g/zi. Cel mai bine este să îi luăm din pește, legume, semințe de in, avocado, dar există pe piață și suplimente care conțin Omega-3, adică capsulele cu ulei de pește”, explică medicul cardiolog.
Când este nevoie de suplimente alimentare?
Dacă avem valori crescute ale trigliceridelor, însă nu ne confruntăm cu o afecțiune cardiovasculară, de cele mai multe ori putem să observăm îmbunătățiri prin schimbarea regimului alimentar și a stilului de viață. În cazul în care trigliceridele nu ajung la valori normale după trei luni, atunci putem apela la ajutorul suplimentelor alimentare cu Omega-3, care se găsesc în farmacii. În unele situații, poate fi necesar să administrăm chiar medicamente.
„La pacienții tineri care se prezintă cu valori crescute ale trigliceridelor și care nu au altă patologie cardiacă, este indicat să se încerce, mai întâi, un regim alimentar, schimbarea stilului de viață timp de trei luni și repetarea periodică a analizelor. Dacă nu obținem rezultate, putem să administrăm și suplimente alimentare pe bază de Omega-3 sau, dacă valorile nu scad, se poate administra tratament farmacologic, medicamentele din farmacie”, precizează dr. Mihaela Vilaia, medic primar cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Pacienții care au o vârstă înaintată și suferă de o boală cardiacă vor avea nevoie de o suplimentare a acizilor grași Omega-3 pentru scăderea numărului trigliceridelor. În ziua de azi, există o multitudine de variante de suplimente alimentare pe bază de Omega-3. Dacă medicul va recomanda administrarea acestora, pacienții le pot lua de la farmacie, la fel și tratamentul medicamentos, unde este cazul.
„Dacă vorbim de un pacient vârstnic, cardiac, cu comoborbidități, atunci dieta nu este suficientă. Deci pentru acest tip de pacient nu este suficient să consume numai alimente bogate în Omega-3. Trigliceridele acestuia nu vor scădea niciodată atât de mult și atunci este nevoie să ajutăm un pic cu suplimente, preparate, dar și cu tratament farmacologic. Am observat că au efecte foarte bune suplimentele Omegacore de la Moller’s. Le recomand, dar, de multe ori, las pacienții să decidă pentru că majoritatea sunt asemănătoare”, afirmă medicul cardiolog.
„Suplimentele alimentare cu Omega-3 nu au contraindicații”
Acum că am aflat de beneficiile acizilor grași Omega-3 asupra sănătății inimii, nu înseamnă că trebuie să mergem la farmacie și să luăm suplimente. Acest lucru nu este necesar. Dacă valorile trigliceridelor sunt normale, atunci nu avem nevoie de suplimente. Este de ajuns să ne luăm acizii grași Omega-3 din alimentație.