Miopia este cea mai frecventă afecțiune oculară la copii și adolescenți. Abuzul de ecrane favorizează dezvoltarea acesteia, iar dioptriile cresc extrem de repede chiar și cu ochelari. De multe ori, când copilul ajunge să aibă niște dioptrii uriașe, părinții sunt dispuși să apeleze la orice variantă pentru a-l ajuta pe cel mic. Medicii oftalmologi vin cu o soluție pentru copiii care se confruntă cu miopia și pentru părinții care caută cu disperare o variantă eficientă. Există acum niște lentile speciale care opresc progresia miopiei, o stagnează pentru o perioadă de timp. Cum funcționează? Vezi în articolul următor:
Lentilele speciale pentru stoparea miopiei au apărut de câțiva ani în România, iar medicii oftalmologi le prescriu copiilor care au această afecțiune oculară. Dacă ne vom uita la un copil cu lentile speciale și unul cu lentile normale, nu vom oberva nicio diferență. Arată ca niște lentile obișnuite, însă, de fapt, au un design special, concepute pentru a focaliza imaginea pe tot fundul de ochi.
„De ceva timp au apărut niște lentile speciale de ochelari la noi în țară. Eu, personal, le prescriu de un an de zile. În funcție de firmele producătoare, acestea poartă mai multe denumiri. De exemplu, lentilele MiYOSMART. Acestea au un design special, dar care nu ies în evidență atunci când privim un copil care are astfel de lentile. În schimb, dacă punem lentila în lumina unui bec, o să observăm că centrul ei este clar, iar în rest sunt niște liniuțe sau niște prisme pe toată suprafața acesteia. Ele reușesc să focalizeze imaginea pe tot fundul de ochi”, spune Dr. Cristiana Militaru, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.
Cum funcționează noile lentile?
Cu ajutorul acestor lentile, micuții pacienți pot vedea imaginea pe toată suprafața ochiului printr-un mecanism numit defocalizare miopică. Felul în care sunt concepute aceste lentile, mecanismul de funcționare au un efect benefic asupra ochilor pacientului prin încetinirea progresiei miopiei sau chiar prin stoparea ei.
„Fundul de ochi este o suprafață concavă. Dacă ar fi ecranul plan ca la cinematografe, toată imaginea ar fi pretată pe acest ecran, dar fundul de ochi este concav și atunci noi, de fapt, vedem doar cu macula. Restul de imagine este în spatele retinei. Prin designul lor special, aceste lentile proiectează imaginea pe toată suprafața oculară, realizând o defocalizare miopică. Se pare că, prin acest mecanism, ele reușesc să blocheze progresia miopiei, să o încetinească”, explică medicul oftalmolog.
Progresie mai lentă a miopiei la copii
Toate aceste beneficii și teorii nu sunt doar niște studii, ci sunt rezultatele pe care medicii oftalmologi le văd la micuții pacienți. Părinții care au dorit și au avut posibilitatea să achiziționeze aceste lentile au fost uimiți să constate că dioptria copilului nu a mai crescut, ci a rămas constantă pentru o perioadă lungă de timp.
„Am avut rezultate extraordinare. Producătorii spun că 70% dintre purtători nu mai înregistrează progresii ale miopiei. Din ce am dat eu timp de un an de zile, niciunui copil nu i-a mai crescut dioptria. Mi-e greu să cred că este doar o coincidență. Bineînțeles, sunt și copii care au anumite perioade în care dioptriile nu cresc, rămân la fel, dar se pare că și aceste lentile ar putea avea un efect bun. S-au încercat multe variante: suplimente alimentare, lentile de contact dure care se poartă noaptea (eu nu le prescriu), dar după părerea mea, acestea sunt o variantă de luat în calcul. Din păcate, ochelarii trebuie cumpărați de părinți și lentilele sunt destul de scumpe”, precizează dr. Cristiana Militaru, medic primar oftalmolog.
Cât costă lentilele?
Mulți dintre noi probabil că ne punem întrebarea despre costul lentilelor speciale. Acestea sunt recomandate de medicul oftalmolog, dar părinții pot alege dacă doresc să le achiziționeze sau nu. O pereche de lentile costă aproximativ 1100 de lei, un preț pe care mulți părinți ar fi dispuși să îl dea atunci când dioptriile copilului se modifică din șase în șase luni sau de la an la an. Chiar dacă prețul este mai mare, lentilele speciale reprezintă o variantă care merită încercată.
„Lentilele costă în jur de 1100 de lei, iar pe lângă asta se adaugă prețul ramei. Sunt mulți care își permit, dar sunt mulți și care nu își permit, deși ar dori. Pe de altă parte, eu le spun din start că nu poate garanta nimeni că miopia nu va mai crește, dar este o variantă de încercat. După ce trec doi-trei ani și copilului îi crește în continuare dioptria, ești dispus să încerci orice”, conchide dr. Cristiana Militaru.