Pielea ta are o culoare gălbuie și nu știi de ce? Ei bine, poate fi vorba despre icter, un simptom frecvent întâlnit în afecțiuni hepatice, afecțiuni ale vezicii biliare, în sarcină sau în urma administrării unor medicamente. Ce este și de ce apare icterul? În ce afecțiuni întâlnim acest simptom? Cât de important este să ne prezentăm la medic? În ce constă tratamentul? Aflăm de la dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la Cardio Help.
Media10: Sunt mulți pacienți care vin la dumneavoastră cu icter sau, așa cum spun ei, cu pielea și mucoasele îngălbenite. Ce este această afecțiune?
Dr. Paula Ciucă: Dacă vorbim doar de îngălbenirea tegumentelor, atunci discutăm de un exces de beta-caroten. Beta-carotenul este un antioxidant care se găsește în morcov, cartof dulce, dovleac. Atunci când aceste alimente sunt consumate în exces, persoanele pot să prezinte tegumente îngălbenite. Pe de altă parte, atunci când observăm tegumentele, mucoasele și sclerele (n.r. partea albă a globului ocular) îngălbenite, vorbim despre icter. Icterul, biologic, reprezintă creșterea bilirubinei peste valoarea normală.
„Icterul se observă când bilirubina depășește 2 – 2,5 mg/dl”
Media10: Ce este bilirubina și care este valoarea sa normală?
Dr. Paula Ciucă: Bilirubina reprezină degradarea hemoglobinei, adică a globulelor roșii îmbătrânite sau anormale. Ea circulă, în mod normal, ca un complex solubil, legată de albumină. Când ajunge la nivelul ficatului, acest complex este desfăcut și bilirubina se leagă de acidul glucuronic, formând bilirubina conjugată sau bilirubina directă. Mai apoi, ajunge la nivelul ductelor biliare intrahepatice, unde este deversată în intestin odată cu bila. Valoarea normală a bilirubinei totale este de 1,2 mg/dl. Icterul se observă când bilirubina depășește 2 – 2,5 mg/dl. În plus, dacă bilirubina este foarte ridicată, poate să apară chiar o tentă maronie a tegumentelor și sclerelor.
De ce apare icterul?
Media10: Ce cauze pot să determine îngălbenirea tegumentelor și mucoaselor?
Dr. Paula Ciucă: Icterul este întâlnit la toate vârstele, de la nou-născut până la vârstnic, dar cauzele sunt diferite. La nou-născut avem icterul fiziologic, care trebuie urmărit pentru a nu apărea complicații. În schimb, la adult, avem anemiile hemolitice, care constau într-o distrucție prematură a globulelor roșii; ciroza hepatică; hepatitele virale cu virusurile A, B, C, D, E. Totuși, în hepatite mai pot fi incriminate și alte virusuri, precum: virusurile Epstein-Barr, herpes simplex.
Icterul este întâlnit și în sarcină, în special în ultimul trimestru, precum și la persoanele care consumă alcool în cantități mari sau după administrarea anumitor medicamente (antidiabetice orale, antitioridiene, antibiotice, substanța de contrast care se folosește pentru investigații imagistice – CT, RMN). În plus, tegumentele și sclerele îngălbenite pot fi simptomul unei afecțiuni a vezicii biliare, precum: inflamația vezicii biliare, litiaza biliară, cancerul vezicii biliare. De asemenea, icterul poate să apară și într-o afecțiune a pancreasulului, cum ar fi: pancreatitele, cancerul de pancreas, cancerul coledocian.
Tipuri de icter
Media10: Cum se clasifică icterul? Există mai multe tipuri?
Dr. Paula Ciucă: Mai întâi avem icterele prehepatocitare, iar aici intră anemiile hemolitice prin creșterea producției de bilirubină datorată distrucției premature a hematiilor. Al doilea tip sunt icterele hepatocitare, unde avem o tulburare a captării, conjugării și excreției de bilirubină. În această categorie de boli intră: hepatitele cronice, ciroza hepatică, consumul de medicamente hepatotoxice, sindroame congenitale (sindromul Gilbert). Al treilea tip sunt icterele posthepatocitare, care constau într-o obstrucție extrahepatică. Aici vorbim, în special, de litiaza biliară cu migrarea calculului către arborele biliar și cancerul de pancreas.
Media10: Pe lângă culoarea îngălbenită a pielii și a mucoaselor mai sunt și alte simptome care ar trebui să atragă atenția pacienților?
Dr. Paula Ciucă: De obicei, icterul este principalul simptom pentru care pacienții se prezintă în cabinet. Pe lângă icter pot să apară și alte simptome, cum ar fi: prurit (mâncărime), scaun decolorat și moale, urină colorată, febră, durere (în special când există un calcul care migrează către arborele biliar), scădere ponderală la pacienții cu neoplasme. Din păcate, pacienții ajung târziu la medic, atunci când apar și alte simptome. Prin urmare, pacienții se prezintă la medic atunci când apar și alte simptome, adică când avem deja un stadiu avansat al unei boli.
„Va fi nevoie de efectuarea unor teste de laborator și investigații imagistice”
Media10 De ce investigații este nevoie pentru a stabili cauza apariției icterului?
Dr. Paula Ciucă: În momentul în care pacientul vine la cabinet, se face mai întâi o anamneză, un examen clinic general. Mai apoi, va fi nevoie de efectuarea unor teste de laborator și investigații imagistice. Analizele de laborator includ: o hemoleucogramă completă, teste hepatice, bilirubină totală (directă, indirectă), gama GT, GPT, GOT, fosfataza alcalină, elecroforeza proteinelor serice, teste pentru depistarea hepatitelor virale și teste genetice pentru bolile congenitale. În ceea ce privesc testele imagistice, ecografia abdominală ne ajută foarte mult în diagnostic, dar se poate recurge și la CT, RMN. Atunci când apare febra, durerea, se efectuează colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP), care este atât o metodă de diagnostic, cât și o metodă de tratament.
Media10: În funcție de cauza apariției icterului, în ce constă tratamentul?
Dr. Paula Ciucă: Dacă în urma testelor hepatice reiese o hepatită virală, se administrează antivirale și hepatoprotectoare. În schimb, dacă în urma ecografiei abdominale descoperim că pacientul are o litiază biliară, atunci se poate face o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea colecistului. Atunci când observăm că sunt calculi migrați către calea biliară, se recurge la colangiopancreatografia retrogradă endoscopică. Este important de știut că intervenția chirurgicală nu se face doar pentru calculii biliari, ci și dacă avem un proces tumoral (cancer de pancreas, cancer coledocian). În cazul anemiilor hemolitice, tratamentul este cu corticoterapie, iar în cazuri mai avansate se face splenectomie (se îndepărtează splina).
„Atunci când apar durerea, pruritul, pacientul poate să aibă insomnii și o stare generală alterată”
Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă nu ne prezentăm la medic și nu urmăm tratamentul prescris de medic?
Dr. Paula Ciucă: Trebuie să înțelegem că nu icterul este cel care dă complicații, ci cauza acestuia. Atunci când apar durerea, pruritul, pacientul poate să aibă insomnii și o stare generală alterată. Bilirubina este toxică pentru celula creierului și atunci se poate ajunge la encefalopatie, care are mai multe grade caracterizate prin stare de somnolență, agitație, confuzie. În unele cazuri, pacienții pot ajunge chiar în stare de comă.
Media10: Putem face ceva ca să prevenim icterul?
Dr. Paula Ciucă: Nu există niște metode prin care să prevenim icterul, dar e bine să respectăăm niște reguli generale. Mai exact, să evităm infecțiile cu hepatită prin spălarea corectă a mâinilor ori de câte ori este nevoie, precum și a fructelor, legumelor. Alte metode de prevenție mai pot fi: contactul sexual protejat, vaccinarea împotriva hepatitelor virale, reducerea consumului de alcool, reducerea valorilor colesterolului și a trigliceridelor. Știm că icterul este dat, de obicei, de o afecțiune a ficatului, deci trebuie să avem grijă de acest organ prin evitarea consumului de alcool, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat și menținerea unui regim de viață sănătos, fără grăsimi, dulciuri.