Masa de seară pentru pacienții cu diabet. Ce trebuie să știi?

Medicamentele care țin sub control diabetul, alimentația sănătoasă și mișcarea sunt cele trei componente majore în gestionarea diabetului zaharat.

Regimul alimentar al pacientului cu diabet nu este atât de restrictiv pe cât se crede, din contra, se recomandă o dietă variată cu alimente bogate în nutrienți, în porții adecvate. „Ce am voie să mănânc seara și până la ce oră?” Este o întrebare frecventă a pacienților cu diabet.

„Este foarte important ca cina să nu fie luată foarte târziu, pentru a avea timp ca sistemul digestiv să poată digera carbohidrații și alimentele de la masa respectivă, ca pacientul să nu trezească dimineața cu glicemie foarte mare. Eu recomand, ca masa de seară să fie luată cu două ore – două ore și jumătate înainte de somn. Dacă pacientul are o viață de noapte activă și adoarme la ora 02:00 poate să mănânce și la ora 23:00, dar dacă se pune la somn la ora 21:00 ultima masă trebuie să fie în jurul orei 18:30-19:00, cel târziu. Alimentele trebuie să fie ușor digerabile, să nu mănânce seara ouă, carbohidrați lenți, pentru că pe parcursul nopții crește glicemia și se trezește dimineața cu glicemie mare. Meniul de seară trebuie să fie format din salate, brânzeturi degresate, paste integrale. După ora 18:00 ar fi bine să nu mai fie consumate fructe. Foarte mult ajută dacă după masa de seara pacientul merge la o plimbare”, spune dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife. 
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Alunițele la copii. Cum le examinăm corect și când mergem la medic?

Next Post

Ai arsuri la stomac? Iată cum poți scăpa de simptome

Related Posts
Verified by MonsterInsights