Pietre la fiere. Ce este bine să mănânci?

Pîrlogea Claudia
3 Min Read

Pacienții care au calculi biliari sau pietre la fiere, așa cum se spune în popor, știu că alimentația este punctul cheie. Este frecvent întâlnită atât la persoanele tinere, cât și la cele în vârstă, cu prepondereță la femei. De cele mai multe ori, pietrele la fiere sunt diagnosticate întâmplător și asta pentru că manifestările nu apar de la început.

Ce alimente declanșează durerea?

Atunci când un calcul pleacă din vezica biliară și blochează una din căile de evacuare a bilei, contracțiile nu fac față pentru a-l împinge mai departe. Astfel, apare durerea în partea dreaptă. O alimentație nesănătoasă, bogată în grăsimi, va duce la declanșarea episodului dureros, așa cum spune și dr. Ana-Maria Mitran, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic: „Durerea biliară acută (colica biliară). Aceasta este declanșată de mese bogate în grăsimi: smântână, maioneză, salată de vinete, salată de icre, carne grasă, alimente prăjite/călite.

Ce nu avem voie să mâncăm?

Pacienții cu pietre la fiere trebuie să aibă grijă la alimentația lor pentru a preveni apariția sau agravarea simptomelor neplăcute. În categoria alimentelor interzise avem carnea cu multă grăsime și aici vorbim de carnea de porc, de mezeluri. În plus, nu se recomandă să consumăm alimente gătite prin prăjire pentru că au un conținut crescut de grăsimi.

Pacienții cu pietre la fiere trebuie să evite produsele de patiserie sau de cofetărie. Pe lângă faptul că sunt bogate în grăsimi și calorii, conțin și o cantitate mare de zahăr. Deci vorbim și de evitarea dulciurilor concentrate. De asemenea, sosurile, maioneza nu trebuie consumate de pacienții care suferă de această afecțiune pentru că au mult ulei.

„Să nu consumăm grăsimi în exces: carne grasă și derivate, alimente prăjite/procesate, produse de patiserie/cofetărie, sosuri/dressinguri pe bază de ulei, maioneză, salată de vinete/icre, alune/semințe prăjite în exces, dulciuri concentrate”, precizează dr. Ana-Maria Mitran, medic specialist medicină internă.

Alimente care pot fi consumate de pacienți

Alimentația pe care o avem este extrem de importantă pentru a nu agrava simptomele și pentru a preveni astfel reapariția lor. În acest sens, hidratarea corespunzătoare este un pas esențial. Trebuie să asigurăm un aport suficient de lichide (apă) de minimum doi litri pe zi. Pe de altă parte, alimentația pacientului cu pietre la fiere trebuie să fie bogată în fructe și legume, fie că alegem să le consumăm proaspete sau congelate, fie deshidratate sau conservate pentru a preveni constipația.

„Trebuie să evităm constipația prin suplimentarea fibrelor din alimentație: hidratare corectă, creșterea consumului de legume și fructe, reducerea consumului de carne”, conchide dr. Ana-Maria Mitran, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.

Share This Article
Leave a Comment