Adenomul de prostată. Când este nevoie de operație și în ce constă?

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în rândul bărbaților este adenomul de prostată. Chiar dacă există tratament medicamentos pentru această afecțiune, de cele mai multe ori se ajunge la intervenție chirurgicală. În funcție de mărimea prostatei, operația se poate realiza fie deschis, fie endoscopic, însă șansele de reușită sunt la fel de mari pentru ambele variante. Când e nevoie de intervenție chirurgicală? Cum se realizează? Aflăm de la dr. Cătălin Mitoaica, medic specialist urolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Nu toți pacienții cu adenom de prostată trebuie să facă intervenția chirurgicală. Sunt cazuri în care tratamentul medicamentos este eficient și pacienții nu au nevoie de operație. Din păcate, mulți dintre pacienții cu adenom de prostată vin în stadii avansate, când apar complicații și atunci este nevoie de intervenție chirurgicală, așa cum afirmă și dr. Cătălin Mitoaica, medic urolog: „Un adenom de prostată simplu se tratează cu medicamente, iar unul complicat se tratează cu intervenție chirurgicală. Din punctul meu de vedere, în foarte multe dintre cazuri se ajunge la intervenție chirugicală”, menționează dr. Cătălin Mitoaica, medic specialist urolog la Centrul Medical Prima Clinic.

După ce medicul prescrie pacientului tratamentul medicamentos, se întâmplă ca aceștia să aibă aceleași manifestări și starea lor să nu se îmbunătățească. Mai exact, pacienții vin și spun că încă se trezesc noaptea să urineze. În această situație, singura variantă este operația. Intervenția chirurgicală se face atunci când pacientul nu răspunde la medicație, ba chiar apar complicații precum: infecții, pietre la vezică, sânge în urină, dificultatea de a urina.

„Tratamentul chirurgical este rezervat pentru pacienții care nu răspund bine la tratamentul medicamentos și se trezesc de multe ori pe noapte ca să urineze. În principiu, operația adenomului de prostată se face atunci când acesta se complică cu: infecții urinare repetate, piatră la vezică, sângerare în urină, imposibilitatea urinării”, spune dr. Cătălin Mitoaica, medic specialist urolog la Centrul Medical Prima Clinic.

În ce constă intervenția chirurgicală?

În funcție de mărimea prostatei, există două variante de realizare a intervenției chirurgicale. De obicei, o prostată normală are mărimea unei nuci sau a unei castane. Dacă pacientul are o prostată mare sau foarte mare, atunci se pacientul se pretează pentru operația deschisă. Mai exact, se face o tăietură între osul pubelui și buric și se scoate țesutul crescut.

„Intervenția chirurgicală poate fi, în primul rând, deschisă (cu tăietura între osul pubelui și ombilic). Această intervenție este rezervată pentru pacienții care au prostată cu un volum foarte mare. În mod normal, prostata unui bărbat sănătos are 25-30 de grame, cât o nucă sau o castană”, precizează dr. Cătălin Mitoaica, medic specialist urolog la Centrul Medical Prima Clinic.

În schimb, dacă prostata are un volum mic sau chiar mediu, intervenția se realizează endoscopic prin uretra pacientului. După eliminarea țesutului crescut de la nivelul prostatei, se montează o sondă urinară pe care pacientul o va avea timp de câteva zile. Ulterior, va reveni la medic pentru scoaterea acesteia.

„Adenomul de prostată cu un volum mic sau mediu se pretează pentru operația endoscopică. Intervenția chirurgicală endoscopică are loc prin uretra pacientului. Se introduce un intrument cu o cameră de luat vederi și o ansă prin care trece curent electric, care ajunge până la nivelul prostatei și se îndepărtează țesutul adenomatos crescut. La final, se montează o sondă urinară pentru trei-cinci zile”, conchide medicul urolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Hernia de disc. Cum evităm complicațiile?

Next Post

Cancerul de piele. Ce soluții de tratament există și ce șanse de vindecare?

Related Posts
Verified by MonsterInsights